For 50. gang har mange av verdens ledere denne uken satt hverandre i stevne i alpelandsbyen Davos, ikke for å stå på ski, men for å stå i kø på vei fra og til de mange World Economic Forum innslagene.
Uansett om man tilhører de som hevder Davos er årets fest for fiffen, et sirkus med mange klovner eller et konstruktivt tankeverksted for å gjøre verden til et bedre sted, er det hevet over enhver tvil at det kan komme mye godt ut av gode diskusjoner med aktører fra helt andre bransjer og verdensdeler. På tvers av politikk, fag og næring.
For de som synes NOK 600.000, – er i overkant mye å betale for noen foredrag, kan vi glede våre lesere med å trekke frem årets høydepunkt og intellektuelle festmåltid. Neida, vi tenker ikke på Trumps uengasjerte og selvforherligende innlegg, i stedet anbefaler vi så varmt vi kan debatten mellom Mark Rutte, Nederlands unge og dynamiske statsminister og israelske Yuel Harari. Høy klasse og verdt den halvtimen det tar!
Temaet «How to survive the 21st Century» er jo ikke akkurat optimistisk og suksessforfatteren Harari viser seg frem som en festbrems av dimensjoner. Likevel, han tar opp verdens tre ekistensielle utfordringer; Potensiell atomkrig, økende ulikhet og faren for teknologisk disrupsjon og snakker godt for seg. Hans advarsel om den ødeleggende effekt fremskrittet har på de som blir irrelevante og det skumle begrepet “the new useless class” bør møtes med konkrete tiltak…
Harari tar i sitt innlegg et sterkt oppgjør med Trumps “America First” holdning og konkluderer pedagogisk mesterlig med å påpeke at ingen vil følge en leder som sier “Meg først”. Salen kan ikke ha vært i tvil om at han ikke opplever Trump som en leder.
Marc Banioff, toppsjefen i Salesforce viste seg derimot som en ekte verdensleder da han benyttet World Economic Forum til å lansere « I trilion Threes» kampanjen med støtte fra både nasjonale ledere og mer enn 100 CEO’er i store globale selskaper. Du kan se lanseringen her.
Andre ledere verdt å lytte til i Davos er Microsoft’s Sadya Nadella and Alphabets (Google) Sundar Pichai om AI og hva som kreves av fremtidens ledere. Påstanden om at “AI er viktigere enn både ild og elektrisitet” sier jo litt.
Nok om Davos, kjære lesere.
Denne uka feirer vi også Kina’s nyttårsfeiring. Rottens år står for tur, og det fordi Buddha ifølge historien bød alle verdens dyr inn til fest på nyttårsaften. Det var kun tolv som møtte frem og aller først kom rotta, deretter oksen og tigeren. Buddha var så takknemlig at han belønnet dyrene som møtte opp med å gi dem den gave at de hver skulle få herske ett år hver, og bestemme over alle hendelser og skjebner det året. Nå begynner altså en ny 12 års syklus, og alt tyder på at både Asia og Kina kommer for fullt i årene fremover.
Hvis du er blant de som tenker at rotter umulig kan bringe noe godt med seg skal du vite at rotter visstnok tenker rask, arbeider hardt og flittig for å nå sine mål. Nyttige egenskaper i det nye året, dog kan rotter lett bli lett irritert og de misliker at ting tar tid…
For alle endringsagenter og de av våre lesere som jakter kvalitet var Norsk Industri’s FUTURUM konferanse, Open Innovation Lab of Norway’s medlemsmøte om kombinatorisk innovasjon og Entra’s lansering av Rebel Beta lokale høydepunkter i en uke preget av at ministre kommer og går. Det var litt av en rekke innovatører Entra kunne by på, med Marianne Bratt Ricketts, CEO, Vibbio, Yngvar Ugland, Head of NewTechLab, DnB, Bjørn Andreas S. Wentzel, Ecosystem & Business Developer, Cisco, Alexander Haneng, Direktør innovasjon Posten og Torgeir Waterhouse, samt Åse Lunde, Frode Bostadløkken og Karsten Alexander Kopland fra Entra. Godt å se endringsagenter in action også her hjemme!
Når dette leses har Erna Solberg fått på plass sitt nye mannskap og nok en gang skal hele 19 ministere gis nøkler, – for oss virker det suboptimalt at politiske talenter som har brukt tid på å forstå et område nok en gang skal kastes rundt og må lære seg nye områder. Vi skulle ønske Norges statsminister benyttet anledningen til å beholde både næringsministeren og digitaliseringsministren, fordi de nå skulle gå fra tale til handling. Vi ville også anbefalt en porsjon innovasjonsmedisin og slått sammen flere departementer, slik at regjeringskollegiumet ble redusert til 12 medlemmer. Flere enn 12 er vanskelig å håndtere når man skal bevege seg raskt og i riktig retning. Trekket med å hente inn en så åpenbar motarbeider som Hareide som minister er mildt sagt spenstig, men muligens fjernt. En forfremmelse for mye?
Ukas innovasjonsblomst sendes Norsk Industri, Entra og 50 års jubilanten i fjellene for å sette fokus på det vi bør fokusere på i tiden fremover, – og Erna fordi hun ikke gir seg i motvind!
Happy Friday!