Vi er inne i mørketiden og det er mørke tider for mange. Vårens nasjonale dugnad er historie og mange steder er full sosial nedstengning igjen et faktum. Alt i et forsøk på å redde julefeiringen. Regjeringen kom denne uken med en ny kriseplan for næringslivet og denne gang er det Brønnøysund-registrene som skal sikre at støtten tilfaller de rette virksomhetene.
Dessverre er det nok mange SMB-virksomheter som risikerer permanent mørketid og kroken på døra, og det er lite å feire i novembermørket. Den eneste trøsten er at andre land har det verre enn oss. I Kambodsja måtte skolene stenge etter at Ungarns utenriksminister svinge innom en tur. Han viste seg å være en superspreder.
To karer som faktisk har grunn til å feire er Elon Musk og Richard Branson. Denne uken sendte Hyperloop One to passasjerer 500 meter avgårde i Nevadaørkenen. Turen tok litt over 10 sekunder!
Så kan man jo selvsagt spørre hva de skulle med en enveisbillett ut i ørkenen å gjøre, men det er ikke poenget. Poenget er at dette er radikal innovasjon med potensial til å endre hvordan vi flytter oss rundt.
Hyperloop er i bunn og grunn et forseglet rørsystem som ved hjelp av lufttrykk i vakuum skyter folk superraskt avgårde, omtrent slik som internposten på norske sykehus fungerte før. Ideen om en hyperloop er nemlig alt annet enn ny. Vakuumtoget eller “vactrain” ble patentert allerede i 1916 og andre peker på Robert Goddard som fikk Vactrain patentet i 1945. Det var likevel Elon Musk som satte fart på arbeidet da han etter å ha sittet i en av Los Angeles endeløse bilkøer erklærte at han startet The Boring Company. Selskapet skulle ikke egentlig være kjedelig, men borre underjordiske tunneller og installere Hyperloop vogner som fraktet oss superraskt dit vi ville uten kø.
Ingen tvil om at Elon har humoristisk sans, men det var verken Tesla, SpaceX eller The Boring Company som gjennomførte den første hyperloop-turen denne uken.
I stedet var det Richard Bransons Virgin som sendte avgårde de to forsøkspersonene Josh Giegel og Sara Luchian i en fart på 48 meter pr sekund og det snakkes nå i fullt alvor om hastigheter rundt 800 km i timen. Det innebærer i så fall en reisetid mellom Bergen og Oslo på under 50 minutter, – eller en reisetid fra Asker til Oslo sentrum på litt under 2 minutter. Gode nyheter for mange, men det gjør det jo ikke spesielt mye lettere å drive flyselskap.
Det er jo uansett ikke enkelt i disse tider. Denne uken sa regjeringen nei til å gi Norwegian nye milliarder i støtte. Ikke ansvarlig bruk av skattebetalerenes penger sa næringsministeren og vi må gi henne rett, selv om Arbeiderpartiet protesterer. Kanskje de har glemt at de i sin tid gjorde det de kunne for å ødelegge for Bjørn Kjos da han startet opp? Vi i InnoMag har fløyet mye med Norwegian, men når gjelden overstiger 40 milliarder og børsverdien vaker rundt 2 milliarder er det på tide å innse at reisen nærmer seg slutten.
Man kjøper ikke en bil til 100.000,- når det følger med heftelser for 4 millioner.
I mellomtiden har ungarske Wizz Air begynt å fly innenlandsruter i Norge. Med utenlandsk besetning uten karantene er det enkelte som frykter Corona Airlines tilstander.
Ukens mest innovative nyhet skjedde trolig i Drammen der rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO har kjøpt seg inn i reklameselskapet Godt Sagt.Nyheten er spennende av flere årsaker, – ikke minst fordi vi her ser et tidlig eksempel på at to sektorer som tidligere hadde lite felles, nå går sammen for å gjøre kundenes digitale reise enklere. Vi fikk en prat med regionleder Kåre Rødssæteren i BDO Buskerud og du kan lese det interessante intervjuet her.
Ukens frekkeste merkelighet står det norske forsvaret for: De har nemlig saksøkt DNV GL for den nette sum av 15 milliarder norske kroner for tapet av «KNM Helge Ingstad». Tatt i betraktning at hele Norge fikk med seg at offiserene på broen i 18 knops fart kjørte rett inn i tankskipet “TS Sola” er det merkelige på kanten til det humoristiske at man nå ønsker å legge skylden på DNV GL som godkjente fregatten. Det må være deilig å kunne skylde på andre, sier vi.
Omtrent like frekke er den såkalte åndelige lederen Kåre Smith og hans våpendrager Bernt Aksel Larsen i Smiths venner (BCC) som denne uken ble grundig avkledt i NRK‘s Brennpunkt. Her kommer det frem hvordan de to har melket sin egen menighet med 8000 norske medlemmer for millioner av kroner og tusenvis av dugnadstimer og opptredt på en måte som er så langt unna kristne grunnverdier det er mulig å komme. Det hele viser seg å være en sekt kontrollert av to psykopater som går Trump en høy gang, og mafiametodene florerer. Merkelig at så mange lar seg lure så lenge, – og ganske trist. Kudos til NRK’s Brennpunkt for en grundig reportasje. Du finner den her.
Siden vi er innom Trump tar vi turen over til USA der de endelig har fått telt opp stemmene. Den patetiske løgneren som ikke engang er mann nok til å innse tapet fortsetter å twitre at han vant, men selv våpendragerne i FOX News er nå lei. Nå skal Trump visstnok ut på en ny turne for “å samle folket”, – vi håper amerikanere flest lar være å møte opp.
Denne uken gjorde han også alvor av trusselen om å forby den populære videodelingstjenesten Tiktok som har passert 1 milliard nedlastninger. Hans argument er at det kinesiske selskapet ByteDance som eier Tiktok bruker dataene til å forstå sine kunder bedre, eller «Kinas ondsinnede innsamling av amerikaneres personlige data», som USAs handelsminister Wilbur Ross formulerte seg. For oss høres det ut som nøyaktig det samme som NSA avhopperen Snowden avslørte for en hel verden at også amerikanske myndigheter og de fem musketerene gjør noen år tilbake i tid.
I tillegg fikk vi denne uken nyheten om at de fem musketerene Apple, Amazon, Facebook, Google og Microsoft til sammen nå utgjør nesten halvparten av NASDAQ’s totale verdi. Google og Facebook slo begge inntektsestimatene og Amazon økte med smått utrolige 37% til 96,1 milliarder dollar, og det inkluderer ikke engang tall fra Prime Day!
Ukens innovasjonsblomst går til NRK’s Brennpunkt redaksjon og Kåre Rødssætheren i BDO og Godt Sagt som tar nye innovative grep for å hjelpe kundene på den digitale reisen. Vi håper han deler buketten med Iselin Nybø som nekter å bruke våre skattepenger for å investere i noe som ikke lenger er liv laga.
Happy Friday – og stay Safe!