Vi nærmer oss årets mørkeste uke og det bidro ikke akkurat til lysere stemning at Norges Bank i går valgte å øke renten nok en gang. I tillegg mistet vi et nasjonalt lys, en klok endringsagent som turde å utfordre status quo.
Vi har også opplevd maratonsendinger viet vår ferske Nobelprisvinner i litteratur, Jon Fosse som åpenbart skal ikonifiseres. Det virker som NRK skal ta igjen for å ha neglisjert forfatteren gjennom en årrekke. Vi tviler på at Jon Fosse setter pris på all viraken, – vi snakker tross alt om en mann som tidligere aldri har reist seg for å holde en tale i en forsamling.
Et annet norsk ikon, rebellen, samfunnskritikeren og satirikeren Ole Paus blåste ut sitt lys denne uken. Han etterlater seg tekster som vil leve lenge og tok seg selv svært lite høytidelig. I motsetning til Fosse var han vant til talerstoler, og selv prekestoler var ham ikke fremmed. I Høvik kirke for mange år siden kom følgende frustrerte gullkorn; Mange nordmenn har alt, men det er også alt vi har. Hans poeng var at mange muligens mistet noe på veien til materiell velstand. Om seg selv sa han også med et herlig glimt i øyet de bevingede ord;
“Hvis det er noen laster jeg ikke har hatt, skyldes det tidsnød”
Likevel endte han opp som en av landets største visesangere. Med sin rustne stemme sang seg inn i våre hjerter med tekster som rørte oss alle. Ole Paus, vår egen Bob Dylan står bak noen av våre vakreste tekster. Våre favoritter blant mange er “Innerst i Sjelen” som blant annet Sissel Kirkjebø gjorde stor suksess med og “Engler i Sneen” som han skrev sammen med sin gode venn Jonas Fjeld på slutten av 1980-tallet. Versjonen som Kurt Nilsen og Lene Marlin sang i “Hver gang vi møtes” med låtskriveren som rørt tilhører tåler også et gjensyn…
“Engler i sneen lager sang av vind.
De synger for hvem som helst
som åpner seg og tar dem inn”
Mørkt har det også blitt i sjefskontoret på NSM, der sjefen selv måtte ta sin kalkulator å gå etter å ha klart kunststykket å trylle bort over 200 millioner i leieutgifter. Nå gjenstår det å finne ut om det er slik Justisdepartementet regner, eller om dette var et enkelttilfelle.
Heldig er det uansett ikke, og vi opplever det som et demokratisk problem at den komiteen som jobber mest på Stortinget er kontrollkomiteen…
I Dubai avsluttet man denne uken klimatoppmøtet COP28, og etter et døgn på overtid kunne sjefen sjøl, Sultan Al Jaber, endelig legge frem et sluttdokument som historisk nok for første gang sier at vår verden skal søke å omstille seg vekk fra fossile brensler. Det er i hvert fall på tide å fastslå at vår verden aldri har opplevd makan til fokus på energiomstilling som nå, og det vil øke behovet ikke bare for omstilling, men nye innovative tiltak. Utenriksminister, Espen Barth Eide har vært sentral i utarbeidelsen av sluttdokumentet, så nå gjenstår det å se hvordan dette medfører konkrete klimatiltak her hjemme i vårt lille land.
Google feiret denne uken sitt 25-årsjubileum ved å reflektere over de mest søkte emnene globalt, og sjekk denne 3.48 minutter lange videoen som på en inspirerende måte oppsummerer disse årene og viser oss alle at enkelte endringsagenter blir globale – og at vår nysgjerrighet slett ikke kjenner noen grenser.
I USA godkjente FDA denne uken for første gang en ny terapi basert på Crispr-genredigering. Casgevy, som produseres av Boston-baserte Vertex Pharmaceuticals og Sveits baserte Crispr Therapeutics skal bidra til å kurere en gruppe av arvelige blodsykdommer.
CRISPR teknologien ble oppdaget for litt over et tiår siden og i 2020 fikk forskerne bak Nobelprisen i kjemi. Dette handler om å åpne for å manipulere DNA med presisjon – verktøyet blir ofte beskrevet som en genetisk saks – er det et verktøy som på samme vis som AI åpne for både transformative nye løsninger og potensielt helt nye problematiske dilemmaer. FDAs avgjørelse kommer kun uker etter at Storbritannias medisinske regulator gjorde det samme, og Vertex sin CEO Reshma Kewalramani kalte det:
“en historisk dag innen vitenskap og medisin.”
Lyst på et barn med blå øyne? Vi spår at CRISPR redigerte designer babyer vil bli et tema i 2024. Sjekk ut denne Ted Talken fra Jennifer Doudna som fikk Nobelprisen i 2020…
I USA har den demokratiske kandidaten Shamaine Daniels, denne uken tatt i bruk Civox, en politisk AI som automagisk ringer tusenvis av potensielle velgere for å hjelpe hennes kampanje for å bli valgt inn i representantenes hus i 2024. Vi gjetter på at hun vil få følge av mange håpfulle politikere, men hva skjer når konkurrentene benytter AI-teknologi til å spre falske meldinger til de samme velgerne?
Ukens innovasjonsblomst går post mortum til trubaduren som skrev så prosaisk om vårt lille land, et lite sted, en håndfull fred slengt ut blant vidder og fjord. Hvil i fred, Ole Paus!
Happy Friday og riktig god adventshelg!