Mai måned har startet med et brak, et spektakulært brudd og bråk i bøtter og spann, – og nei vi snakker ikke om russens feiringer…
Bråket står Manchester United supporterne og bøndene for, bruddet står Bill og Melinda Gates for og bragden står tennisspilleren Christian Ruud og regjeringen med Venstre’s Terje Breivik i spissen for når revidert nasjonalbudsjett skal legges frem til uka. Endelig introduseres en opsjonsmodell som gir mening for endringsagenter som ofte tar til takke med lav lønn i en tidlig fase. Inntil nå har opsjonsordningen vært temmelig ubrukelig, nå endres dette. Det tok sin tid!
Vi vet ikke om Manchester Uniteds supportere som stormet banen søndag var bråkebøtter eller kun engasjerte fans, – ærlig talt tror vi svaret avhenger av ståsted. For oss endringsagenter kan det uansett være interessant å påpeke at kimen til konflikten går helt tilbake til 2005. Det var det året den rike amerikanske familien Glazer kjøpte Manchester United og tok fotballklubben av børs. Supporterne var i harnisk, ikke minst fordi den gjeldsfrie fotballklubben over natten ble sittende med mesteparten av kjøpsprisen som en gigantisk gjeld. Denne gjelden har medført at stadion forfaller i takt med at billettprisene øker. I praksis sørget Glazer familien for at klubben selv måtte betale kjøpesummen. Snedig, men i hvert fall ikke måten man blir poppis blant engelske supportere. Vi håper fansen trøster seg med en solid annenplass i ligaen og finalebillett til den europeiske seriefinalen. Denne finalen må ikke forveksles med Champions League finalen som i år vil spilles på Atatürk stadion i Istanbul. Det er samme stadion som huskes for den mest dramatiske finalen i turneringens historie. I 2005 da Liverpool snudde kampen etter at Milan ledet 3-0 til pause og stakk av med trofeet til odel og eie etter å ha vunnet straffespark kunkurransen.
Kampen refereres fortsatt til som Mirakelet i Istanbul og minner oss alle på at selv om det kan se svart ut er det håp i hengende snøre for alle med skoene på.
Norske bønder var denne uken så misfornøyd med tilbudet fra staten at de ikke engang gadd å sette seg ned for å forhandle. Arroganse eller kun innlevelse i saken, – vi tror nok en gang svaret avhenger av ståsted. En utfordring er at tallene kastes som røde jordbær-fargete kluter mellom partene. Mens SSB peker på at snittlønnen for en norsk bonde ligger over 700.000,- peker bøndene på en timepris de selv mener er såvidt over hundrelappen. Metodene bøndene bruker er heller ikke spesielt egnet til å skape et best mulig forhandlingsklima. Vår statsminister Erna Solberg fikk denne uken overlevert et illeluktende lass med grisemøkk.
Når vi har med bønder å gjøre må det være lov å kalle en spade en spade. Møkka de serverte vår statsminister kan kun betegnes som en skikkelig drittpakke!
Som om ikke dette var konflikter nok for en vinterlig våruke, meldes det om at Apple og Facebook er på kollisjonskurs. Få skriver bedre om dette enn professor Tor W. Andreassen. Du kan lese hans innsiktsfulle kronikk om Apple’s og Facebooks krangel over oss forbrukere og våre data her.
Siden vi allerede befinner oss «Over There» må vi nesten svinge innom bruddet mellom Bill Gates og Melinda French Gates som etter 27 år nå velger å gå hvert til sitt. Dermed følger de etter Jeff Bezos og hans (eks)kone Mackenzie og viser oss alle at selv det amerikanerene med bondeperspektiv kaller en “shitload” med penger ikke er nok til å kjøpe ekteskapelig lykke. Gates paret går visstnok for samme advokat som Bezos’ene benyttet, så det er i hvertfall en part som kommer vinnende ut av disse skilsmissene :-).
Bill Gates sin mangeårige bridge partner Warren Buffett har forøvrig også i en alder av 86 år begynt å forberede sin avgang, – derfor var det kanksje på høy tid at LO signaliserte at det skal være lov å være LO leder også etter at man blir 60 år… . Berkshire Hathaway’s legendariske sjef er blant våre helter og blant hans underfundige gullkorn er vi spesielt svak for denne:
No matter how great the talent or efforts, some things just take time. You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.
La oss avslutte oppsummeringen med å peke på to av ukas største bragder. Den ene kom i Madrid og den andre i regjeringskorridorene i Oslo. Tennisesset Christian Ruud fortsetter å imponere og slo seg denne uken sannsynligvis inn blant verdens 10 beste tennisspillere. KUDOS!
For oss endringsagenter er det like imponerende at regjeringen endelig kommer med en opsjonsordning som kan brukes. Forslaget fra regjeringen som femlegges som en del av reviert nasjonalbudsjett i neste uke vil trolig endelig gi oppstart- og vekstbedrifter et slagkraftig våpen i kampen om kompetansen og kapital.
Uka innovasjonsblomst sendes regjeringen med en særlig takk til Terje Breivik i Venstre som har stått på barrikadene og sloss for dette i mange år.
Happy Friday og stay safe!