I forrige uke hadde jeg gleden av å lede en norsk delegasjon til CES-messen i Las Vegas, San Francisco og Silicon Valley. Vi kom hjem med mye inspirasjon, noen AHA opplevelser og en trist visshet om at USA er i store problemer.
Inspirasjonen kom i møter med fantastiske innovative ledere som tør å utfordre status quo, AHA-opplevelsene stod i kø på verdens største messe og det slo oss hvor mye som var skapt i Asia. De fleste vi møtte var direkte flaue over sin egen president, og med tusenvis av offentlige ansatte som ikke fikk lønninger var det innsamlingsaksjoner for lærere, kystvakten og andre statlige ansatte. Over 800 000 amerikanske statsansatte får ikke utbetalt lønn. Surrealistisk, og et varsel om at det under overflaten ulmer i et mangelfullt sikkerhetsnett og en infrastruktur som ikke holder mål.
Mellom møtene med noen av verdens ledende teknologigiganter var det umulig å unngå å se at stadig flere faller utenfor, og i knalldyre California bor tusenvis på gatene. Jordskjelvet som ristet oss våkne to tidlige morgener i San Francisco oppleves som et varsko. 3, 5 på Richterskalaen er kanskje ikke nok til å vekke alle, men i følge en ny rapport som ble lansert mandag har de 26 rikeste menneskene på jorda nå samlet like mye rikdom som de 3, 8 milliarder medmennesker som utgjør den fattigste halvparten av jordas befolkning. Oxfam som kom med rapporten påpekte at utrolige 82% av rikdommen som ble skapt i 2018 gikk til den rikeste en-prosentandelen. Det rister i rettferdighetssansen!
Rapporten er timet for å treffe fintfolket som denne uka valfarter til den sveitsiske alpelandsbyen Davos. Selv om området kan skilte med noen fantastiske skiløyper er det overfylte konferanserom som i år diskuterer Globalization 4.0 som tiltrekker seg klodens rikeste. Med Børge Brende som leder samler World Economic Forum nok en gang ledere fra næringslivet, politikken og akademia, – og med en inngangsbillett som overstiger normal årslønn slipper deltagerne i hvert fall å måtte menge seg med vanlige konferansedeltagere. Kanskje er det årets fest for fiffen, kanskje er det verdens viktigste tankeverksted for å gjøre verden til et bedre sted. Kanskje er det stedet for de som ikke har oppdaget at det meste legges ut på https://www.weforum.org/ og om ikke annet så sjekk ut intervjuet med Sir Richard Attenborough intervjuet av engelske prins Willaim.
I år stiller ikke Erna, selv om hun er en av stjernene i Davos. Hun har nettopp gjennomført tøffe forhandlinger og klart kunststykket å samle 4 partier til en flertallsregjering der deltagerne egentlig er enige om lite annet enn at de ikke trives med hverandre. Kostholdet har nok bestått av kameler i rikelige porsjoner, og det hele har blitt krydret med Solbergsk pragmatisme. Resultatet er Norges største regjering, og godt pakket inn i mange finord finner vi også Norges første digitaliseringsminister. Selv om det er 20 år siden vi og mange med oss ba om en digitaliseringsminister kan vi tørt konstatere at når det første skjedde, var det lite strategisk og mest politisk hestehandling som gjorde at Norges første digitaliseringsminister denne uken kom på plass.
Vi gratulerer uansett og håper Nicolay Astrup tar grep. Alle er i 2019 enige om at bruken av informasjonsteknologi står sentralt i arbeidet med å effektivisere og heve kvaliteten i offentlig sektor, likevel går digitaliseringen mange steder for tregt, målene er for vage og styringen er for svak. Norge har et skrikende behov for en leder som samordner og legger forholdene til rette for å hente ut gevinster på tvers av departementale og kommunale siloer. Hører du oss, Nicolay?
Andre som får kjørt seg om dagen er kinesiske Huawei. Med nesten 200 000 ansatte har de klart kunststykket å bli verdens største leverandør av infrastruktur til telekommunikasjonssektoren – og lenge etter at både Telenor og Telia har standardisert på utstyr fra denne kinesiske giganten får vi nå høre at selskapet bør boikottes. Slik trekkes vi inn i Trumps handelskrig med Kina, og det hele fordi Huawei visstnok har relasjoner til kinesiske myndigheter som tilsvarer de Edward Snowdon avslørte at amerikanske aktører har med NSA. «Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje», sa justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til nyhetsbyrået Reuters denne uka, – var det ingen som kunne fortalt ham at Huawei har levert de viktigste tjenestene til Telenor de siste 15 årene. Snakk om å ville stenge stalldøren lenge etter at hesten har funnet seg til rette. Dette med brukervennlighet skal tydeligvis ikke være lett. «eBay is so useless. I tried to look up lighters and it gave me 13749 matches», som amerikaneren sa i ren frustrasjon.
Ukas innovasjonsblomst går til vår nye digitaliseringsminister Nicolay Astrup, – vi håper han tør å ta grep!