Så var nok en sommer oversendt til historiebøkene og vi går en høst i møte preget av kriser. Noen globale som krigen i Ukraina, andre langt mer personlige som svigersønn-sjamaner som selger Covid 19- smykker. Vi føler med kongen som denne uken forsiktig valgte å benytte ordet kulturkrasj, vi ville nok tydd til sterkere ammunisjon…
For de av oss som er slik skrudd sammen byr kriser også på muligheter og denne uken bød både ONS messen i Stavanger og INNOVASJONSDAGEN 2022 i Oslo på dyktige talere som delte sine råd med oss.
I Stavanger fløy Elon Musk inn og tok glansen fra de fleste på den første ONS messen siden 2018. Slik vi oppfattet hans innlegg kan det oppsummeres slik: Verden trenger flere som Elon, verden trenger mer energi og verden trenger flere barn. Ingen skal si at ikke Tesla-gründeren gjør sin del, som far til totalt 10 barn kan vi slå fast at han leverer på alle tre områdene!
Med så mange barn kan det jo åpenbart være utfodrende å komme opp med gode navn som er lett å huske. Her ligger kanskje noe av årsaken til at Elon og hans utkårede kalte et av barna X AE A-XII, mens lillesøsteren heter Exa Dark Sideræl Musk…
Ukens høydepunkt for oss var nok likevel gårsdagens INNOVASJONSDAGEN 2022 konferanse i Oslo med globale og nasjonale innovasjonsledere på scenen. Professor Robert Wolcott fra USA startet showet med å peke på at produksjon i økende grad flyttes nærmere tidspunktet og stedet der konsumet skjer. Tove Andersen fra Tomra holdt også et imponerende innlegg. Tove som i fjor tok over roret i selskapet som fortsetter å imponere 50 år etter at Petter Planke (som også var i salen) og broren startet TOMflaskeReturAutomatselskapet i Asker var tydelig på at innovasjon er et sentralt satsningsområde fremover. En annen imponerende veksthistorie er Gelato som er i ferd med å bli verdnes ledende aktør innen lokalisert printing takket være en avansert portalløsning. Pål Næss fortalte om en virksomhet med 49 ulike nasjonaliteter og tilstedeværelse i over 70 land.
Posten Norge’s dyktige CEO Tone Wille fikk endelig overrakt diplomet som viser at det 375-årige selskapet er Norges fremste innovatør. Selskapet vant prisen for tredje gang, og viser oss alle at enhver endring byr på muligheter for de som handler raskt, og skaper problemer for de som nøler. Innovasjonsarbeidet slik det gjøres og vektlegges i Posten har blitt en viktig konkurransefordel og sikrer at unge talenter ønsker å jobbe i selskapet.
Arne Mjøs, Itera ASA’s toppsjef fortalte om hvordan de kombinerer innovasjon med aktiv bistand for å bygge opp Ukraina. Et klassisk eksempel på win/win og kudos til Itera for at de gjør aktive grep! Erik Kiær fra Deloitte var tydelig på at innovasjon i seg selv har blitt et utvannet begrep, og like tydelig på at ingen virksomheter i 2022 kan tillate seg å ikke investere i morgendagens vekstmuligheter. Du kan lese mer om konferansen her.
Spørsmålet vi alle må stille oss er dette: Investerer vi i morgendagen eller går midlene til desperate forsøk på å bevare status quo?
Det er snart 20 år siden jeg var hovedtaler på den første digitaliseringskonferansen som Dataforeningen arrangerte i 2003. Der påstod jeg at hvis vi målte digitaliseringspotensialet i kilometer, så hadde vi fortsatt ikke tilbakelagt den første sekstimeteren. Min uærbødige påstand er at vi har brukt årene lite effektivt – hverken privat eller offentlig sektor fortjener godkjent karakter når det gjelder evnen til å hente ut de digitale gevinstene. Transformasjonen har rett og slett gått for tregt, og styringen har vært for svak. En trist konsekvens er at det finnes en rekke virksomheter der ute som styrer med stø kurs rett mot irrelevansens skumle skjær.
Ukens triste nyhet er at en av århundres største endringsledere, Michael Gorbatchev denne uken døde. Sovjetunionens siste leder var en ekte endringsagent som turde å se fremover, og han styrte sitt land i retning fremtiden og fortjente Nobels fredspris langt mer enn Obama.
Ukens innovasjonsblomst går til alle talerne på gårsdagens INNOVASJONSDAGEN 2022 konferanse. Kunnskapen de villig deler bringer oss fremover og det tjener Norge til ære at vi heldigvis ikke mangler endringsagenter som tør å gå i front – hverdagshelter som bringer sine virksomheter viktige skritt inn i fremtiden. Verdiskapere som løfter blikket og kontinuerlig forenkler, forbedrer og fornyer sine virksomheter. Bjørn Kjos og Petter Planke som begge var på konferansen og som begge er æresmedlemmer av Open Innovation Lab of Norway er flotte eksempler på dette.
Happy Friday og riktig god helg!