Framtiden skal bli grønn, smart og innovativ lød meldingen på NHOs årskonferanse i forrige uke. Denne uken tok NTNU opp hansken og inviterte til fest. Anledningen var åpningen av det nye store datainstituttet.
Takket være sammenslåingen av høgskolen i Gjøvik med NTNU og høgskolen i Trondheim, har Norge fått et nytt stort IT-miljø som sannsynligvis vil være med å prege Norges fremtid. Over 2000 studenter fra over 20 ulike land møtes her, og nesten 2 av 3 masterstudenter innen IT kommer allerede fra dette miljøet. Som om ikke det var nok utdannes over halvparten av doktorgradsstudentene også her. I går kveld samlet 200 feststemte akademikere og representanter seg for noen av de spennende framtidsbedriftene som instituttet har invitert til å bli med som partnere.
Dette nye sammenslåtte instituttet skal ledes av professor Letizia Jaccheri, som selv kom til instituttet som utenlandsstudent for mange år siden. Jaccheri møtte så en trøndersk programmerer og har med årene blitt norsk statsborger. De to er fortsatt gift, har to sønner og leder hver sin kompetansevirksomhet i verdensklasse. Han jobber i Oracle og leder den globale utviklingen av MySQL, verdens mest utbredte databasesystem, hun leder det som fremstår som Norges kanskje viktigste institutt.
Vi i InnoMag tok oss en prat med Letizia og gratulerte henne med jobben som leder og tillot oss å spørre om hva hun mente ville bli sentralt de neste årene.
Hun nølte ikke;
– Nye datasystemer og nytt utstyr har blitt drivkraften bak all forandring i samfunnet. De direkte virkningene som smarte telefoner, pulsklokker, avisdød, DAB, hacking, Vipps og sosiale medier merker vi alle.
– Økt utnyttelse av datateknologien vil medføre store endringer også framover. Få vet hva som viser seg å bli mulig. Over hele verden skapes og testes nye muligheter, og her vil det sammenslåtte instituttet spille en viktig rolle. Vi tror på åpenhet, innovasjon krever nemlig at man gjør nye ting og det er viktig at man henter inn dyktige talenter fra ulike steder. Derfor har vi også store forventninger til samarbeidet med Gjøvik og høyskolen i Trondheim. Når vi tilfører kompetente lærerkrefter en stor porsjon lærevillige flinke studenter skjer flotte ting. For oss er åpen innovasjon en selvfølge og vi gleder oss til å samarbeide med næringslivet og utenlandske miljøer.
– Til syvende og sist handler dette om Norges fremtid. Vi kan importere utstyr og kjøpe tjenester, men kompetanse i Norge er avgjørende for å delta i å skape produkter, tjenester og bedrifter som kan gi verdiskaping her, og for å utnytte det som skapes utenfor Norge. Dessuten må vi også utvikle beskyttelse mot de som bruker teknologien destruktivt. Erfaringsvis vet vi at det stort sett er unge, smarte og ambisiøse mennesker som skaper de mange store og små verdifulle bidragene. Vi er her for at våre studenter skal skape suksesser. Vi mangler ikke flinke utenlandske studenter, men de mangler ofte nettverket – og det skal vi hjelpe dem med å få på plass.
Skjæringspunktet mellom teknologi og kommunikasjon
Som inspirator og rollemodell for 200 kolleger, hvorav ca 50 doktorgradsstudenter og unge forskere, har Letizia denne uken invitert sin tidligere doktorstudent i Torino, Tatiana Rizzante til oppstartsfesten av det nye sammenslåtte instituttet.
Rizzante er et godt eksempel på hva som kan skje når unge talenter gis topp kompetanse og guides fremover. Hun leder Reply som i 2013 ble kåret til årets entreprenørbedrift i Italia. Bedriften har nå globalt over 6000 ansatte, og har slått seg opp i skjæringspunktet mellom teknologi og kommunikasjon, med en modell som innebærer at de ofte starter små selskaper rundt gode ideer og deretter bygger raskt opp de oppstartsmiljøene som lykkes.
Rizzante trives åpenbart i miljøet og avslører avslutningsvis at Reply kontinuerlig jakter på talenter som kommer ut fra de beste universitetsmiljøene.
– Verden har aldri hatt større behov for talentfulle faglige enere, – og vi i Reply trenger disse talentene for å kunne nå våre mål. Jakten på de beste studentene vil IKKE bli mindre i tiden fremover, og vi håper også norske virksomheter får øynene opp for kraften som ligger i dette nye store datainstituttet, avslutter hun.