Ny teknologi skal gjøre det mulig for personer med synshemming å løpe fritt og trygt uten ledsager. Nå tester Google den nye teknologien i samarbeid med Salum Ageze Kashafali og Norges Blindeforbund.
Google har de siste årene utforsket hvordan kunstig intelligens kan gjøre det mulig for blinde og svaksynte å løpe selvstendig kun ved hjelp av en smarttelefon. Gjennom det såkalte «Project Guideline» har teknologien hittil blitt testet i USA og Japan. Nå testes den også i Norge.
Norges Blindeforbund og verdens raskeste paralympiske utøver, Salum Ageze Kashafali, er de første til å teste ut teknologien. Kashafali har i dag kun to prosent syn og verdensrekorden på 100 meter for parautøvere.
Norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen, er imponert over å se verdensmesteren og Blindeforbundets medlemmer i aksjon.
– Å løpe fritt er noe mange tar for gitt, men det er ikke alle forunt. For Google er det viktig å utvikle løsninger som fungerer for alle uavhengig av bakgrunn, og derfor jobber vi med initiativer som Project Guideline. Nå skal vi teste her i Norge, og det vil bringe oss nærmere målet om å tilby teknologi som gir blinde og svaksynte mer frihet og selvstendighet, sier Tine Austvoll Jensen.
Stort potensial for blinde og svaksynte
Salum Kashafali er positiv til hvordan teknologien kan bidra til mer løpeglede og frihet for synshemmede.
– Løping fyller en stor del av livet mitt, og det gleder meg om enda flere kan få kjenne på den store frihetsfølelsen. Teknologiske fremskritt som dette gir store muligheter for mennesker med synshemninger. Det viser at hindre kan overvinnes, og at vi alle har potensial til å nå våre mål, uansett hvilke utfordringer vi står overfor, sier Kashafali.
I Norge antas det at mer enn 320.000 personer lever med synshemming, hvorav omtrent 9.300 personer er blinde, ifølge tall fra Norges Blindeforbund. De er i dag stort sett avhengig av ledsager for å kunne løpe.
– Vi jobber hele tiden for at mennesker med synsnedsettelser kan leve aktive og selvstendige liv. Et verktøy som dette har potensial til å gi svaksynte og blinde stor bevegelsesfrihet og en lettere hverdag. Det er derfor svært spennende å bidra i testfasen, sier Per Inge Bjerknes, generalsekretær i Norges Blindeforbund.
Stor tro på teknologien
Testløperne blir utstyrt med et magebelte med en Android-telefon og hodetelefoner. Appen benytter seg av maskinlæring og smarttelefonens kamera til å angi nøyaktig hvor personen er i forhold til en tydelig markert ledelinje på bakken. Lydsignaler veileder løperen underveis i løpet, og gir signal om linjen er til venstre, høyre eller midten av løperen, og melder fra om hindringer i veien.
Austvoll Jensen understreker at det fortsatt er snakk om et pilotprosjekt.
– Teknologien er fortsatt i en tidlig fase og under utprøving, men vi har stor tro på denne på sikt. Ved å gjennomføre slike tester samler vi nyttige tilbakemeldinger som hjelper oss i arbeidet med å lage en trygg og nyttig teknologi som kan navigere blinde og svaksynte. Samtidig er det viktig å gjøre et løft for universell utforming av gangstier og typiske joggeruter, og Google bidrar gjerne med kompetanse i utformingen av nye, moderne linjer som kan tilpasses digitale løsninger som Project Guideline, avslutter Jensen.