– Klarer man å skape en prosess som setter fokus på innovasjon allerede i akademia, så skaper man kanskje mer innovasjon i næringslivet også, tror den nyvalgte lederen av Start Norge, Nina Hoddø Bakås.
Bakås ble valgt som ny leder for Norges største studentorganisasjon for mindre enn fire uker siden, men er allerede klar i sin tale. Hun ønsker å integrere innovasjon som en del av Ex Phil, da hun mener det vil være en nødvendighet for å kunne tilpasse dagens utdanning med fremtidens arbeidsmarked.
Ex Phil er én av to fag som er obligatorisk for alle universitetsstudenter i dag. Faget tar for seg filosofi og handler i stor grad om hvordan man tar til seg lærdom, hvordan stille seg kritisk til den og hvordan man anvender kunnskapen på nye måter – som innovasjon på mange sett også dreier seg om.
– Allikevel, når vi står på stand på Blindern for å rekruttere medlemmer, er mange ofte kritiske til at Start er en innovasjonsforening, fordi de tenker at innovasjon er irrelevant for det de studerer og ønsker å jobbe med i fremtiden. Men ta for eksempel filosofene. De har jo virkelig innovert samfunnet ved å komme opp med ting som fortsatt er like relevant 2000 år senere. Så da blir det blir litt feil når for eksempel filosofistudenter ikke mener at de driver med innovasjon. Dette tankesettet blant studenter må vi endre på, mener Bakås.
Hun ønsker derfor å legge in 1-2 timer i Ex Phil som kun skal fokusere på hva innovasjon er og hvordan man tenker innovativt. Klarer man å skape en prosess som setter fokus på innovasjon allerede i akademia, så skaper man kanskje mer innovasjon i næringslivet også, tror hun.
– For hva skal man jobbe med når jobbene man utdanner seg til i dag ikke finnes lenger? Kunnskapen i seg selv er jo ikke bortkastet, men man må lære seg å anvende kunnskapen på nye måter. Jeg ser jo at veldig mange av mine medstudenter tenker veldig snevert når det kommer til utdanning. Med det mener jeg at de tenker at det de studerer kun kan brukes til en bestemt jobb, mens jeg tenker jo at det de studerer kan brukes i veldig mange forskjellige jobber. Så det handler altså i stor grad om å endre måten vi tenker på konseptet innovasjon på, tror jeg.
Så hvordan har du tenkt til å gå frem for å integrere innovasjon i dette faget?
– Jeg tror at man først og fremst nå gå frem til universitetene og få de om bord. Da står man fort veldig mye sterkere hvis man ender opp i samtale med kunnskapsministeren.
Fra medlem til leder på 1 år
Bakås meldte seg inn i Start Norge i august 2015. 6 måneder senere ble hun styremedlem og HR-ansvarlig i Start UIO, før hun ble valgt til ny leder for 2017 nå i høst.
– Så jeg har jo ikke vært med så lenge, og det er ganske det som er mest skummelt ettersom det er mange som har vært medlem lengre enn det jeg har og derfor har mer erfaring. Men jeg hadde jo ikke meldt meg som leder, dersom jeg ikke hadde troen på at jeg var rette damen for oppgaven.
I dag har organisasjonen ca. 500 medlemmer, fordelt på 20 ulike lokallag. Målet deres er å være den fremste pådriveren for innovasjon og entreprenørskap blant studenter i Norge.
Hvordan skal dere nå dette målet?
– Vi har blant annet fått inn en kommunikasjonsansvarlig i ledelsen som skal jobbe med å forbedre kommunikasjonen utad, gjennom å spre budskapet vårt gjennom sosiale medier og tradisjonelle medier. Dette for å kunne skape debatt og engasjement blant alle studentene i landet.
– Vi planlegger også allerede neste års Venture Cup, som kommer til å bli det største arrangementet vi har hatt til nå, både i størrelse og budsjett. Vi ønsker også å lage en egen Start-konferanse hvor vi inviterer gründere, da gjerne våre egne, til å dele sine historier med medlemmene våre. Her tror jeg det er mye å lære, både av suksesshistoriene og de som har gått skikkelig på trynet.
– Sist, men ikke minst, så ønsker vi å få en mer samlet og flat struktur på organisasjonen vår, noe som er utfordrende når man er 500 medlemmer. Skal jeg derfor sette meg et skikkelig hårete mål for 2017, når jeg offisielt tar over for nåværende leder Øyvind Strøm, så må det være å kunne navnene til alle medlemmene våre innen året er omme.
Hvor mange kan du til nå?
Rundt 100 ganske? Så da mangler jeg jo ”bare” 400, sier hun lurt.
IT-bloggeren
Bakås har alltid synes det har vært gøy å tenke nytt og litt stort. Hun er også glad i en utfordring og liker gjerne å gjøre noe annet enn det som blir oppfattet som normalt, forteller hun.
– Det er nok også litt av grunnen til at jeg nå holder på med en bachelor i informatikk, som ikke akkurat er kjent for sin høye andel av kvinnelige studenter. Samtidig synes jeg jo det er utrolig spennende å være med å se hva slags endringer digitaliseringen fører med seg.
I tillegg til lidenskapen for IT, er hun også over gjennomsnittlig glad i å skrive, og har siden september 2016 hatt en praktikantstilling i Aftenposten som journalist i Viten-redaksjonen. Men på fritiden skriver hun helst om sitt eget liv, gjennom den personlige, moteinspirerte bloggen “IT-jenta”.
– Når man studerer informatikk, som er så mannsdominert, så synes jeg det er viktig å vise frem sine feminine sider, så man skiller seg litt ut. Og hva er vel mer feminint enn en rosa moteblogg?
Ønsker ingen gründerkarriere
Jenta fra Lillehammer tok videregående på Norges Toppidrettsgymnas, og fikk derfor aldri sjansen til å være med i Ungdomsbedrift eller andre organisasjoner med fokus på innovasjon og entreprenørskap da hun var yngre. Da var det det nemlig ski og skole som tok all tid.
– Jeg må innrømme at jeg har vært litt bitter for at jeg for eksempel ikke hadde mulighet til å være med å starte Ungdomsbedrift gjennom Ungt Entreprenørskap, men det måtte jeg bare akseptere. Nå skal det sies at det også var litt vanskelig å legge skikarrieren på hylla da jeg flyttet til Oslo, men ettersom jeg måtte ta et valg, så valgte jeg tilslutt Start over ski.
Men selv om hun er leder for den største studentorganisasjonen for entreprenørskap, ser hun ikke for seg noen fremtidig gründerkarriere.
– Det høres kanskje rart ut. Ikke misforstå, jeg synes det er veldig gøy med innovasjon og kunne gjerne tenke meg å jobbe med innovasjon innenfor et selskap, men jeg tror ikke jeg er tålmodig eller tøff nok til å starte noe eget. Man må liksom legge hele sjelen sin i det, og hvis det går dårlig så mister du så mye. Og den risken er jeg ikke klar for ennå, avslutter hun.