Etter tre måneder med livshemmende angst sto Frank Nilsen igjen med to valg. Enten å avslutte livet sitt, eller å finne opp gode mestringsverktøy. I dag er han gründer av selskapet No More Fear, som gjennom et modulbasert online-program, hjelper unge som strever med angst til økt livsmestring.

(Artikkelen er skrevet i samarbeid med Senter for Sosialt Entreprenørskap) 

I følge selskapet No More Fear, er angstrelaterte lidelser et økende problem blant ungdom og unge voksne. Selskapet knytter den voksende trenden til at det i dag er et stort press og mange forventinger til suksess og mestring. De unge skal både se bra ut, ha store og aktive sosiale nettverk, ta utdannelse og få seg en bra jobb. De blir jevnlig målt på suksess gjennom sosiale medier, der antall ”likes” og delinger på Facebook og Instagram blir måleindikatorer. Det stilles for store krav til mestring på for mange arenaer og dette presset fører til at stadig flere unge utvikler angst og faller ut av skole og arbeid.

En rapport fra Nasjonalt folkehelseinstitutt viser at alle de nordiske landene har det samme problemet: Antall unge som blir uføretrygdet på grunn av psykiske lidelser øker. Angst kan føre til isolasjon, redusert livsmestring og følelse av skam og er den aller største gruppen psykiske lidelser som fører til uføretrygd i denne aldersgruppen. oppsøker en stor andel unge aldri hjelp eller får tilstrekkelig bistand.

– En stor andel av unge som lider av angst oppsøker aldri hjelp eller får tilstrekkelig bistand. Dette er derfor en målgruppen vi ønsker å hjelpe. Vi ønsker å møte de unge der de er, med et lavterskeltilbud. Vår målgruppe er digitalt innfødte og med vår løsning kan du lære deg å håndtere angst og stress, fra din egen desktop. Metodikken er allerede testet på 7290 brukere i 143 land med meget gode resultater. Den digitale plattformen gir en mulighet til å nå mange som ellers er utfordrende å få kontakt med, sier Nilsen.

Basert på egne erfaringer

Online-programmet er modulbasert, det vil si at brukeren ukentlig får informasjon og kunnskap om et tema for så å utføre konkrete oppgaver. Brukeren får poeng for hver utførte oppgave. Det er kombinasjonen som bidrar til at brukeren lager nye vaner for å enten forhindre angsten eller lage nye vaner der angsten allerede er.

-Vi vet at det tar fra 66 – 120 dager før man har en ny rutine på plass. Ved å bruke elementer fra spillverden skapes et sterkt nok engasjement som gir grunnlag for varig endring, forklarer han.

img_20161017_102007

Gründeren opplevde selv å få livet satt på hold på grunn av panikkangst. Han var en tilsynelatende suksessrik ung mann med fast jobb og et liv i vater. Etter tre måneder med livshemmende angst, utallige møter med leger og psykologer og tapt livskvalitet, bestemte han seg for å enten avslutte livet – eller å finne gode mestringsverktøy. To år senere hadde han fullført utdanning som mentaltrener og helse- og livsstilscoach og ønsket å tilby et verktøy til andre som også slet med angst. Resultatet ble opprettelsen av selskapet No More Fear i 2016.

-For meg ble det viktig å både satse på et lavterskeltilbud til unge som sliter med angst, og å bli en tydelig stemme i samfunnsdebatten rundt dette temaet, sier Nilsen. – No More Fear sin løsning hjelper deg å forstå av hva angst er, hva som skjer med kroppen din og hvordan du kan håndtere tilstanden. En person som sitter fast i angsten trenger verktøy og det er her vi kommer inn. No More Fear tilbyr både kunnskap om angst og en verktøykasse som lar deg mestre dine egne utfordringer. Men, jeg så også at det var behov for å endre holdninger i samfunnet. Angst er i dag sterkt skambelagt, noe som er roten til en ofte selvpålagt sosial eksklusjon, fortsetter han.

Podcast for holdningsendringer

Ifølge Nilsen er det behov for at flere gode rollemodeller deler sine erfaringer og utfordrer skammen og holdninger rundt angst. Han mener holdningsarbeidet har stor forebyggende effekt og vil sammen med sine støttespillere utfordre myter rundt angst. Målet er å redusere skammen rundt angst og stressrelaterte lidelser, og forebygge langvarig utenforskap og unge uføre.

14192186_1284864654881458_27572601099807946_n

Gründeren har derfor utviklet en podcast, kalt Mentaltrener-podcasten, der han dybdeintervjuer mennesker som deler sine erfaringer rundt motgang og medgang. Bare de siste 28 dagene har Nilsen nådd ut til over 20 000 mennesker med podcasten via Facebook, i tillegg til nedlastninger på iTunes og visning på YouTube.

-Vi må både hjelpe de som strever og samtidig sørge for kunnskap og holdninger som hindrer følelsen av avmakt. Man tror ofte at man er den eneste som sliter, menvi  alle opplever stress og motgang i livet. Jeg ønsker også å vise at dersom man bruker kraften i angsten konstruktivt og endrer tankene rundt dette, kan denne kraften brukes positivt og føre til økt livshåndtering, avslutter han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here