Hvert år dør over 100.000 barn av gulsott, hovedsakelig på grunn av mangel på tilgang til diagnostiske apparater i de fattigste delene av verden. En ny norskutviklet app har derimot potensiale til å snu denne statistikken.

Behandlingen av gulsott er både enkel og smertefri. Allikevel dør årlig så mange som 114 000 nyfødte av den gule giften, hovedsakelig av mangel på utstyr til diagnostisering.  Å kunne utvikle et relativt billig verktøy som avgjør hvem som skal testes og behandles kan derfor være alfa og omega.

Bak Picterus, en app for nettopp diagnostisering av gulsott, står Lise Lyngsnes Randeberg, professor i fotonikk og biometrisk optikk, barnelege Anders Aune og sivilingeniør Gunnar Vartdal.

– Appen fungerer ved at man legger et fargekalibreringskort på brystet til barnet. Deretter tar appen automatisk bilde av barnet før fargedataene i bildet analyseres, og resultatet presenteres for brukeren av appen, forklarer Vartdal.

Ideen til appen kom da Aune var på sykehusbesøk i Tanzania og oppdaget at de ikke hadde kontroll over gulsott, verken når det kom til diagnostisering eller behandling. Hovedgrunnen var at de diagnostiske apparatene som er på markedet i dag koster ca. 8000 dollar per stykk, noe som gjør at de er for dyre for sykehusene å kjøpe inn. Aune tok derfor kontakt med professor Lise Randeberg som har forsket på diagnostikk av gulsott tidligere. Sammen lyste de ut en masteroppgave på NTNU, som Vartdal jobbet med våren 2014. Siden det har de jobbet sammen med å videreutvikle og skaffe finansiering til å få appen ut i verden.

– Appen har potensialet til å redde over 100.000 nyfødte liv hvert år, og hindre 63.000 permanente hjerneskader, hovedsakelig i de fattigste delene av verden, hevder Vartdal.

I Norge utvikler rundt halvparten av barna som blir født gulsott, noe som tilsvarer ca. 30-35 000 per år. Av disse vil ca. 10 prosent trenger behandling. I Norge og andre vestlige land har alle foreldre som drar hjem innen 72 timer fra sykehuset etter fødselen, selv ansvaret for å overvåke gulsott hos barnet sitt.

– I tillegg til å gi de fattigere delene av verden tilgang til en mer prisvennlig måte å diagnostisere gulsott på, ønsker vi selvfølgelig å gjøre nyfødt-perioden litt tryggere for foreldre i i-land også, ved at de kan benytte vår app til å trygt overvåke gulsotten hos sine barn.

Hvor langt har dere kommet i utviklingen av appen?

– Vi har utført en første pilotstudie med lovende resultater, og vi ferdigstiller nå teknologien før vi skal begynne neste pilotstudie, samt kliniske studier. Målet med dette er å få appen medisinsk sertifisert, sier han.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here