Ledere og eksperter fra den norske IT- og helsesektoren skal nå transformere hjemmeomsorgen i Storbritannia og deretter USA gjennom selskapet Care Safety Innovations.
Care Safety Innovations (CSI) har utviklet en innovativ digital teknologi for smartere og mer effektiv hjemmeomsorg, som gir fordeler for både pleiere, pasienter og pårørende.
Selskapets ledelse og styre består av personer fra sentrale posisjoner i helse- og teknologisektoren, deriblant Hans-Henrik Merckoll, tidligere adm. direktør i IBM Norge, og Lill Sverresdatter Larsen, leder for Norsk Sykepleierforbund. Sammen med norske investorer har selskapet store internasjonale ambisjoner, først i Storbritannia og deretter USA.
Enormt marked og behov
CSI har identifisert betydelige markedsmuligheter i Storbritannia og USA, drevet av manuelle og tidkrevende arbeidsprosesser i hjemmeomsorgen, stadig flere eldre og behov for mer privatisert hjemmeomsorg, i tillegg til mangel på kvalifisert helsepersonell.
– Økt privatisering av helsetjenester og behov for mer effektive omsorgsløsninger, plasserer CSI i hjertet av et voksende marked. Hjemmeomsorgssektoren i UK er verdsatt til 80 mrd. kr og har cirka 11.000 hjemmepleieleverandører som er våre mulige kunder, sier Hans-Henrik Merckoll.
Disse aktørene håndterer daglig cirka 1,5 millioner pasienter og det blir stadig flere eldre. FN anslår at to milliarder mennesker vil være over 60 år innen 2050, og i Storbritannia og USA blir det nå totalt 12.000-13.000 nye pensjonister hver dag, hvorav 60-70 prosent har et forventet pleiebehov.
Hans-Henrik Merckoll kom tidlig inn i styret sammen med Lill Sverresdatter Larsen og er nylig utnevnt til CEO. De to har tilbrakt tid sammen i England til det omfattende forarbeidet og blant annet vært ute i felt med helsepersonell for å identifisere utfordringer og muligheter for pleiere, pasienter og pårørende.
Fra penn og papir til digital hverdag
Vita Care Companion (VCC) er kjernen i teknologien og klar til å tas i bruk etter tre års utvikling. Dette er en sky- og AI-basert digital plattform for å transformere og effektivisere hjemmeomsorg og som helsepersonell kan bruke på mobile enheter ute i felt.
VCC har teknologi som sanntidskommunikasjon, GPS-sporing, AV-opptak og transkripsjonsfunksjonalitet. De smarte funksjonene gir både omsorgsgivere, pasienter og pårørende en rekke fordeler, eksempelvis omsorgspersonell en mer effektiv hverdag for mer tid til pasientene. Teknologien gir også høyere omsorgskvalitet for at flere kan bo hjemme lenger og økt trygghet blant pårørende, som får full innsikt i pleieprosessen.
– I Storbritannia og USA brukes det fortsatt penn og papir i hjemmetjenesten. CSI er først ute i markedet med en «game changer»-løsning som det er et betydelig behov og marked for, sier Hans-Henrik Merckoll.
Kundeavtale inngått og investorer som ser potensialet
Care Safety Innovations UK Ltd, selskapets datterselskap i England, har inngått første kundeavtale, med den private hjemmeomsorgsaktøren A1 Care og oppstart i desember. Selskapet har også flere pilotkunder på gang og skal senere i år arrangere en større konferanse i London for å vise potensielle kunder mulighetene med teknologien.
CSI planlegger også en strategisk inntreden i det amerikanske markedet, med oppstart i Florida, hvor 39 000 hjemmepleieleverandører opererer.
Selskapet har fått med flere norske investorer, deriblant hovedinvestor Eilif Holte. Ifølge styreleder Lars Morten Sæther i CSI har det vært en takknemlig oppgave å hente kapital til den omfattende teknologiutviklingen.
– Selskapet er hittil finansiert av investorer som har sett potensialet i den banebrytende teknologiplattformen, hvor sky og AI vil bli viktige differensiatorer, et stort og voksende marked og de store skaleringsmulighetene. De har også ønsket å bidra til en kommersiell løsning på utfordringene som eldrebølgen gir. I lys av dette har vi sterk tro på at enda flere investorer vil være med på den videre satsingen, forteller han.
Samarbeid med IT-giganter
Som følge av den innovative teknologien og de store markedsmulighetene har CSI fått med samarbeidspartnere som Microsoft og Kyndryl, verdens største leverandør av IT-infrastrukturtjenester. Microsoft Azure er valgt som skyplattform og Kyndryl skal drifte og overvåke den 24/7. Det norske teknologiselskapet Brilliant har spilt en viktig rolle i den praktiske utviklingen av Vita Care Companion, blant annet gjennom ansvar for den teknologiske arkitekturen og implementeringen av flere sentrale funksjoner.
– Samarbeidet med Kyndryl er viktig for bistand med driftsstabilitet, skalering og sikkerhet. Og sammen med Microsoft kan løsningen kontinuerlig videreutvikles gjennom skyteknologi og AI. Dette gir et fantastisk fundament for satsingen vår, avslutter Hans-Henrik Merckoll.