Denne uken ble det ble det offentliggjort at det norske AI-selskapet Spacemaker kjøpes opp av amerikanske Autodesk for 2,2 milliarder kroner. I tillegg kommer selskapets kontanter og et aksjeprogram for ansatte på ca. 185 millioner kroner.
Spacemaker, som ble startet i 2016, bruker kunstig intelligens for å optimalisere eiendomsprosjekter og bidrar til å utvikle mer bærekraftige byer og nabolag over hele verden. På kort tid har selskapet vokst til 115 ansatte fordelt på kontorer i syv land. Nå blir de en del av Autodesk, et av verdens største selskaper innenfor AEC-programvare.
Skybasert AI-teknologi
– Vi er utrolig glade for endelig å kunne dele denne nyheten! Siden 2016 har Spacemaker vært gjennom en utrolig reise, og opplevd en vekst vi aldri hadde forestilt oss. I dag markerer en ny, viktig milepæl for selskapet. Vi blir en del av en mye større, internasjonal organisasjon, som er unikt posisjonert for å raskere plassere vårt produkt i hendene på prosjektteam rundt om i verden, sier Håvard Haukeland, administrerende direktør og med-gründer av Spacemaker.
Spacemaker ble startet i 2016 og er basert i Oslo. Selskapet har utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen. Teamet på 115 ansatte består blant annet av matematikere, systemutviklere, arkitekter, og designere.
Slår kreftene sammen
– Spacemaker er beviset på kraften som ligger i bedre innsikt og automatisering, som igjen gir designere mulighet til å teste urbane designideer på få minutter. Når vi vet at planeten vår vil få 2 milliarder flere beboere innen 2050, må utviklingshastighet og bærekraftig byplanlegging få høy prioritet. Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk.
På vei inn i 2020 var ikke et salg en del av planene til Spacemaker. For de tre gründerne er imidlertid klimaendringer og befolkningsvekst store utfordringer som de mener byggenæringen raskt må ta tak i. Med tanke på de globale, positive påvirkningsmulighetene som ligger i Spacemakers plattform, var grunnleggerne nysgjerrige på å lære mer om Autodesk. Særlig siden Autodesk har et verdensomspennende omfang og allerede kan vise til suksess med å drive hele bransjen fremover.
Felles muligheter
– Det er ingen hemmelighet at det har vært en god del henvendelser om selskapet vårt de siste årene. Vi har vært fokusert på vår egen strategi og brukt lite tid på å snakke med mulige kjøpere. Da Autodesk tok kontakt, bestemte vi oss likevel for å investere tid i å utforske felles muligheter. Det viste seg å være en overraskende god match. Dette oppkjøpet er et bevis på den verdien som Spacemaker kan tilføre det globale markedet, en riktig timing og ikke minst en stor honnør til vårt fantastiske team, forklarer Anders Kvåle, styreleder og med-gründer av Spacemaker.
Andrew Anagnost understreker viktigheten av den kunnskapen som Spacemaker-teamet nå vil tilføre Autodesk.
– Medarbeiderne i Spacemaker representerer noe av det beste man kan finne i teknologibransjen, og gjør en fantastisk jobb med å støtte arkitekter og utviklere innenfor urban design. Vi ser frem til å bringe hele teamet inn i Autodesk-familien. Spacemaker vil fortsette å ha sitt hovedkontor i Oslo, og skal ledes av det nåværende lederteamet med Håvard Haukeland i spissen. Vi gleder oss veldig til å utforske nye muligheter sammen som ett lag.
Digital transformasjon
Spacemaker har hatt suksess med store eiendomsutviklere, både i Norge og utenfor landegrensene. En av de er OBOS, som også kom inn som en tidlig investor. I OBOS er de glade for å høre at Spacemaker nå skal bli en del av Autodesk, og fortsette arbeidet med å transformere byggebransjen verden over.
– Eiendomsutviklere i Norge er i forkant av den digitale transformasjonen i byggesektoren. Dette resulterer i økt lønnsomhet i prosjekter, og, enda viktigere, forbedrer vår evne til å bekjempe klimaendringer med mer bærekraftig eiendomsutvikling. Utfordrere som Spacemaker er en del av denne løsningen, og det er viktig å gi dem den skalaen de trenger for å være effektive. Som en tidlig investor og bruker av teknologien er jeg utrolig glad for at Spacemaker nå slår seg sammen med Autodesk. Ekstra moro blir det se norskfødt teknologi bidra til å forvandle bransjen i global skala, sier Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i OBOS.
Muligheter for norsk teknologi
Spacemaker ser på sammenslåingen med Autodesk som en stor mulighet for norsk teknologi til å ta større plass på verdensscenen, og mener dette oppkjøpet vil være til nytte for både selskapet og norske teknologitalenter.
– Med Autodesk på laget får vi en internasjonal arena for teknologikompetanse og innovasjon fra Norge. Dette vil medføre flere spennende jobber her hjemme og muligheter for lokalt talent til å ta steget opp. Fremover skal vi fortsette å utvikle verdensledende teknologi, og dette arbeidet skal ledes fra vår base her i Oslo, avslutter Carl Christensen, CTO og med-gründer av Spacemaker.