Sammen med en norsk- indisk næringslivsdelegasjon besøker næringsminister Jan Christian Vestre India denne uken. Besøket er næringsministerens første til Asia, etter at han tiltrådte høsten 2021.
Torsdag var rundt 70 representanter fra 40 norske og indiske bedrifter samlet i New Dehli for å diskutere samarbeid og skape nettverk.
– Tradisjonelt har norsk næringsliv vært involvert i olje og gass og maritim industri i India, men det er stadig økende muligheter og interesse innen områder som fornybar energi, både sol, vind og vannkraft, hydrogen, energilagringssystemer og sirkulærøkonomi, sier Cristian Valdes Carter, leder for Innovasjon Norges kontor i New Delhi.
India blir i 2023 verdens mest folkerike nasjon og har satt et mål om null-utslipp innen 2070. Landet er et nøkkelland for at verden skal kunne nå målene i Paris-avtalen.
Målet med næringslivsdelegasjonen er å skape en arena for at norske bedrifter kan diskutere samarbeid med indiske bedrifter. Næringsminister Vestre leder delegasjonen og har hatt samtaler med den indiske energiministeren, Raj Kumar Singh, ministeren for havner, skipsfart og elver, Sarbananda Sonowal, og minister for handel og industri, Piyush Goyal, om hvordan Norge og India kan samarbeide om å løse landet store energiomstilling og behov for grønne løsninger.
– India er et enormt marked, som fortsatt er i sterk vekst. Norsk næringsliv må være med å bidra til Indias grønne omstilling og jobbe for å sikre seg markedsandeler. Det er store muligheter for norsk teknologi og norske investeringer særlig innen ren energi, grønn maritim industri og sirkulærøkonomi, dette er også områder der India har store ambisjoner, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en kommentar.
Intensjonsavtaler
I løpet av torsdag ble det også signert en rekke intensjonsavtaler mellom norske og indiske bedrifter. Blant disse er batteriselskapet Beyonder, som signerte avtaler med to store industriselskaper i India. Den ene av disse er ReNew Power, som er Indias største fornybarselskap, som ser på et pilotprosjekt med Beyonder for å bruke deres teknologi til å øke kvaliteten på strømmen og unngå de største svingningene inn på strømnettet fra vindparker. Beyonder signerte også en avtale med Tata Consulting Services, for å se på forskjellige prosjekter både i India og andre steder.
– Dette er ledende aktører som ønsker å ta i bruk vår norskutviklede batteriteknologi som er mer bærekraftig, har raskere respons og forlenget levetid, sier CEO i Beyonder, Svein Kvernstuen.
En annen bedrift som deltar er sirkulærøkonomi-bedriften Norwegian Green Tech, som signerte en joint venture avtale med en indisk aktør for å bruke søppel til energi, der de omdanner ikke-resirkulerbart avfall til gass og biokull til oppvarming.
World Wide Wind er en annen norsk bedrift som signerte intensjonsavtale med en indisk aktør, Agency for New and Renewable Energy Research and Technology (Anert), for å bygge en flytende havvind-pilot utenfor den indiske delstaten Kerala. Bedriftens havvindkonstruksjon har et unikt design, bruker resirkulerbare materialer og er svært energieffektiv.
Blant andre selskap som deltar på delegasjonen finner vi Skyfri, Scatec, Yara, Kongsberg, Freyr, DNV, Statkraft, World Wide Wind og Seid.
På fredag fortsetter delegasjonen til Mumbai, der grønne løsninger til maritim næring står på agendaen.
India er et enormt marked, som fortsatt er i sterk vekst. Norsk næringsliv må være med å bidra til Indias grønne omstilling og jobbe for å sikre seg markedsandeler. Det er store muligheter for norsk teknologi og norske investeringer særlig innen ren energi, grønn maritim industri og sirkulærøkonomi, dette er også områder der India har store ambisjoner, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Et nøkkelland for å kunne nå målene i Paris-avtalen
India er verdens tredje største forbruker av energi, og det antas at energiforbruket vil vokse mer enn noe annet lands fram mot 2040.
– India har satt et mål om null-utslipp innen 2070. India er rett og slett et nøkkelland for at verden skal kunne nå målene i Paris-avtalen. India har satt ambisiøse klimamål der blant annet bruk av hydrogen vil være viktig. India trenger tilgang til teknologi, kapital og kompetanse for å akselerere sitt grønne skifte og utbygging av fornybare løsninger. Her kan norske bedrifter bidra, sier Vestre.
India har oppdatert sine klimamål. Disse forplikter India til å redusere utslippsintensiteten med 45 pst. og hente 50 pst. av elektrisiteten fra ikke-fossile energikilder innen 2030, et steg på veien for å bli klimanøytralt innen 2070.
– I lys av ambisjoner og konkrete planer om å kutte klimautslipp og behovet for grønn omstilling ser vi økende interesse for norske løsninger i det indiske markedet. I 2022 ble det tildelt kontrakter til norske selskaper innen både grønn hydrogen og grønn skipsfart, sier Carter.
Samarbeid om maritim industri
Norge og India har et langvarig og historisk samarbeid i maritim sektor. Hoveddelen av norske selskaper i India opererer i maritim sektor og energi.
– Det er fortsatt et stort potensial for samarbeid i maritim sektor, og spesielt på grønn skipsfart, grønne havner og resirkulering av skip, sier Vestre.
Fakta om Norges handel med India
• Med en befolkning på 1,4 milliarder mennesker er India verdens største demokrati.
• Norges handel med India er begrenset i forhold til markedets størrelse, men har mer enn doblet seg de siste ti årene.
• I 2021 var samhandelen med varer på 18,3 milliarder NOK, en betydelig økning fra året før som skyldes kraftig økning i eksport av petroleumsprodukter. I 2022 var handelen med varer på 15,2 milliarder NOK. Nedgangen skyldes at det ble eksportert mindre petroleumsprodukter enn året før