Fokuser i stedet på planer og forbedringer. Da kommer en seg fremover, mener analytiker Helge Skrivervik i Mymayday.com.

(Artikkelen er en del av en serie der kjente eksperter ser inn i fremtiden. Den er tidligere trykt i Innovasjonsmagasinet som er i salg hos en rekke kiosker og via Inspirator.com.)

Hvorfor skal bedrifter være opptatt av innovasjon og nytenkning, og hva er dine beste råd for å bli mer innovative?

– Jeg har arbeidet med strategier og IT-strategier i et spennende og krevende marked i lang tid. En erfaring som går igjen, er at begrepet ‘strategi’ skaper avstand. Det oppfattes som høytidelig, stort, ambisiøst eller noe annet som skremmer. Derfor erstattet jeg for noen år siden ‘strategi’ med ‘plan’. Det har fungert over all forventning. Planene – ett-års, to-års, tre-års – virker, de oppfattes som det de er: Verktøy.

Etter min oppfatning har vi samme problematikk rundt ‘innovasjon’. Fagfolk og ledere både i og utenfor IT opp-
fatter begrepet som voldsomt, krevende, utenfor rekkevidde. Det er lett å få reaksjonen ‘skal vi det også nå…’. Derfor snakker jeg sjelden om innovasjon, og ofte om åpenhet for forandring, se muligheter, ta seg tid til å tenke. Små endringer skaper ofte store resultater.

Åpenhet for forandring er en innstilling, nærmest en tilstand. Beskyttelse er en annen tilstand. Vi havner ofte i sistnevnte når ‘forbedring’ kommer på banen: ‘Hva er feil med det vi har?’ Men ‘forbedring’ er ingen karakteristikk av historien. Det er en bevegelse fremover. Den trenger vi. Hele tiden.

Hva er etter din mening de største utfordringene for å få til vellykkede innovasjonssatsninger i Norge i dag?

– Den største hindringen er arbeidsmiljøloven. I flere tiår har den blokkert personlig frihet i et helt land, og skapt en generasjon som ikke forstår at ekstra resultater krever ekstra innsats. Jeg snakket med en toppleder i norsk industri forleden, som fortalte at ‘ambisiøse’ og dyktige medarbeidere gjerne vil bli ledere, ha mer ansvar og lønn – 2 år etter fullført utdannelse. Samtidig vil de ha kortere arbeidstid. Fokus havner på timer og tid i stedet for mål og ansvar. Når én, kanskje to generasjoner er mer opptatt av hva de skal kreve enn hva de bør yte, blir konsekvensene innlysende. Ikke minst for innovasjon.

Norge er på full fart frem mot 2025 – hvilke spådommer tør du komme med?

– At verden rundt oss utvikler seg raskere enn Norge. Vi vil fortsatt ha spydspisser vi kan være stolte av, fortsatt god økonomi, uforholdsmessig mange trygdede og enda større fokus på hva systemet kan gjøre for oss. Pessimistisk og realistisk. Jeg håper jeg tar feil. Min ambisjon for Norge er at vi bruker naturlige ressurser og kunnskapsmessig massefart til å bli miljøledende: Best på kompetanse, utvikling og bruk av miljøteknologi. At verden ser til Norge når det handler om miljø. Det ER mulig!

Hva mener du er den mest innovative (nyskapende) virksomheten i Norge, uavhengig av bransje, størrelse og renomé?

– Jag fasineres av Moods of Norway. De klarer å gjøre annerledeshet til business. Veldig unorsk. Jeg er stolt av Nordic Semiconductor, verdensledende på Bluetooth (BLE), som godt ute av syne vil revolusjonere vår hverdag de neste 5 årene. Og jeg lar med imponere av en del av tungindustrien, som gjennom kreativitet og innovasjon holder seg ledende i en ekstremt tøff verden, år etter år.

Skrivervik om bøker, filmer og sitater

Beste sitat: Sosiale medier  er blitt rene komposthauger for sitater. Det reduserer deres verdi. Like fullt bruker jeg til tider sitater i foredrag, men noen spesielle favoritter har jeg ikke. Et motto har jeg derimot. Et daglig mål med opp-
rinnelse fra min kone, inspirator og energikilde Hanne: «Make it happen». Det fungerer.

Bøker og filmer: Med unntak av fagbøker, bruker jeg bøker som om de var radioprogrammer: Konsumerer og legger til side. Derfor er digitale biblioteker som strømmer bøker, perfekte for meg. Tilsvarende med filmer: De sees kun en gang. En film som har gjort spesielt stort inntrykk på meg, er «Finding Forrester» med Sean Connery. En varm film om relasjoner, generasjoner, konflikter og ikke minst: Språk og kommunikasjon! Anbefales.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here