Mandag 24. juni går EM for studentbedrifter av stabelen i Oslo, -15 lag fra 14 land skal konkurrere om å bli Europas beste studentbedrift. 

EM for studentbedrifter arrangeres av Ungt Entreprenørskap i samarbeid med JA Europe, og arrangementet fremstår som en flott møteplass for alle som er opptatt av innovasjon og entreprenørskap i høyere utdanning. Iselin Nybø, forskning- og høyere utdanningsminister, skal åpne konkurransen og juryen består av internasjonale representanter fra næringslivet (blant annet Tina Saltvedt fra Nordea, Johan H. Andresen fra Ferd, Bård Strandheim fra Innovasjon Norge og Sylvie Laffarge fra Microsoft).

Artifish

Norges representant er Artifish, en studentbedrift bestående av syv ungdommer fra NTNU Ålesund. De har utviklet en bærekraftig løsning på lakselusproblematikken og designet et opplæringssystem som skal få rensefisk til å bli mer effektive lusespisere. Konseptet førte til at de gikk til topps i NM der næringsminister Torbjørn Røe Isaksen delte ut prisen.

– Løsningen har høy innovasjonsgrad og bedriften har søkt å kombinere kompetanse fra potensielle kunder og samarbeidspartnere. Løsningen kan skaleres effektivt, og har potensial for bred internasjonal ekspansjon og betydelig økonomisk verdiskaping. Juryen ser også muligheter for å utvikle andre innovative løsninger som baserer seg på selskapets grunnidé. Metoden leverer en betydelig resurseffektivisering i en viktig norsk eksportsektor, og bidrar sterkt til dyrevelferd. Juryen har gått fra å være skoleeksempler på de skeptiske og uvitende, til å bli overbevist om at fisken må på skolebenken, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Artifish vant forøvrig ikke bare «beste studentbedrift», men også prisen for «beste HR» og «beste innovative bedrift».

Innovasjon og dyrevelferd

Fiskerinæringen er Norges nest største eksportvare og Norge eksporterte fisk for 25,6 milliarder kroner første kvartal i år. Med den nye avtalen med Kina blir dette enda viktigere for norsk økonomi. Medaljens bakside er imidlertid kostnadene forbundet med bekjempelse av lakselus.

Næringen bruker i dag over 5 milliarder kroner på forebygging mot og behandling av lakselus. Det er dermed en stor belastning for selskapene i næringen, samtidig som at det hindrer mer vekst i næringen. Det er derfor et viktig problem den norske studentbedriften har gitt seg i kast med. Også oppdrettsnæringen må innovere, øke dyrevelferden og stoppe problemet med lakselus.

EM finner sted på BI i Nydalen mandag 24. juni og hos Forskningsparken tirsdag 25. juni. Deltagerne vil holde en to-minutters pitch hvor de fremfører prosjektene sine, og de vil stå på stands der de har mulighet til å snakke med presse og juryens representanter.

Vi ønsker alle lykke til og oppfordrer våre lesere til å svinge innom!