NASA-konkurransen er en del av prosjektet Jenter og teknologi, i samarbeid med NHO og NITO, og har som mål å øke kvinneandelen i teknologifagene på alle nivåer i utdanningssystemet. Datateknologi student ved NTNU, Emily Kate Marie Blakseth (27) er en av seks vinnere som reiser på søndag.
Årets konkurranse gikk ut på å sende inn en video av seg selv der man skulle forklare hvilken teknologi vi ikke kan leve uten om 30 år. Blakseths svar falt på tingenes internett (IoT) som hun hevder er en spennende type teknologi det blir interessant å følge utviklingen av. – Jeg har nemlig hatt en forkjærlighet og interesse for gadgets og mobilteknologi siden jeg var veldig ung, og derfor falt valget mitt på tingenes internett, sier Blakseth.
Videre forteller hun at tingenes internett vil blant annet kunne hjelpe oss i hverdagen og være den assistenten man trenger, men aldri har tilgjengelig.
– Den vil kunne pushe oss på trening, vekke oss hvis vi forsover oss, minne oss på avtaler, fortelle hvor vi har lagt nøklene våre, låse døren hvis vi ikke har gjort det, si ifra om det er noe man har glemt å handle inn og så videre. Alt ved hjelp av gjenstander som er koblet opp mot internett, og som kjenner dine behov og vaner.
Blakseth hevder at blant annet kjøleskap og andre hvitevarer, klokke, hus, båt, bil og radio er alle eksempler på gjenstander som det noen ganger hadde vært veldig nyttig å kunne kommunisere med.
– Jeg ser veldig frem til at denne teknologien utvikler seg og blir mer implementert i hverdagen på en naturlig måte. Her er det nemlig mye som må på plass, spesielt med tanke på personvern og hvordan sikre brukeren best mulig, for at dette virkelig skal bli så stort som jeg tror det kan bli, sier Blakseth, men forteller at hun har tro på at vi vil finne balansegangen og de sikkerhetsmessige tiltakene som skal til for at dette vil være teknologi vi ikke kan se for oss en hverdag uten om 30 år.
Over 100 bidrag
Konkurransen er en del av prosjektet Jenter og teknologi, som har som mål å øke kvinneandelen i teknologifagene på alle nivåer i utdanningssystemet.
– Et sentralt virkemiddel for Jenter og teknologi er å bruke unge, kvinnelige rollemodeller som forteller om sin erfaring med utdanning og jobb innen teknologi og realfag (…) Vi fikk over 100 gode bidrag fra hele landet, og har valgt ut seks vinnere, sier prosjektleder for Jenter og teknologi, og rådgiver i avdeling kompetanse og innovasjon ved NHO, Tone Standal Vesterhus.
Videre motiveres teknologistudentene til et intensivt studieopphold på Johnson Space Center i Houston.
– Der får de møte romteknologer, bli introdusert for noe av den mest avanserte teknologien som finnes, og de får også møte vaskeekte astronauter. I år skal de blant annet få møte Fred Haise, en av astronautene på den dramatiske Apollo 13-ferden, sier Vesterhus.
Målet er å skape entusiasme for teknologiutdanning i sosiale medier og media. Vinnerne skal også være med på å holde foredrag for ungdomsskolejenter etter turen.
I november skal NITO og NHO ut på en nasjonal turne sammen med unge jenter som studerer eller jobber med teknologi. Målet er å møte 4000 jenter i ungdomsskolealder. – Forhåpentligvis blir mange av de inspirert av historier fra NASA, sier Vesterhus.
«Houston we have a problem»
– Jeg er utrolig spent på hva vi kommer til å få oppleve. Vi skal få både se og oppleve ting vi tidligere har lest om eller sett på film, sier Blakseth.
– Vi skal få møte Fred Haise, og jeg må ærlig innrømme at jeg tror det vil være et av høydepunktene for min del. Filmen om Apollo 13 er en av mine store favoritter. «Houston we have a problem» vil jeg tørre å påstå er et av verdens mest kjente sitat, selv om det ikke er helt nøyaktig hva som ble sagt i virkeligheten, men det stammer altså fra ferden til Apollo 13, sier Blakseth og forklarer at de også skal få besøke kontrollrommet hvor de styrte selve månelandingen.
– Det blir med andre ord utrolig spennende. For min del tror jeg turen i seg selv vil være en stor motivasjon ”boost” og trolig spire enda mer under teknologiinteressen.
Uendelige muligheter
I følge Blakseth er det ikke alle som klarer å se mulighetene man har med en teknologisk utdannelse.
– Det er også utrolig mange veier man kan gå. Det kan også være litt vanskelig å se for seg nøyaktig hva man kan gjøre, rett og slett fordi mulighetene er så mange. Uansett hva du interesserer deg for, er det mulig å få jobbe med det, hvis du velger en teknologi basert utdannelse, sier hun.
Hun forklarer at ikke du trenger ikke nødvendigvis være interessert i data eller teknisk av seg for å studere eller jobbe med teknologi.
– Du kan jobbe med helse, sport, kunst, underholdning, miljø, sosiale medier. Mulighetene er uendelige (…) Hvis man har en interesse innenfor et felt, og ser for seg at man kunne tenke seg å jobbe med det, er det bare å velge en teknologiutdannelse knyttet til det.
– Man kan også velge å gå yrkesfaglige utdannelser hvis man er mer glad i praktisk arbeid. Jeg tror jenter har utrolig mye å bidra med, og håper at flere jenter ønsker å ta sjansen.