I går ettermiddag kom nyheten om at den norske startupen Saga Energy har signert en milliardkontrakt i Iran. Selskapet – som driver med solenergi – har inngått en avtale med den iranske ekvivalenten til Enova, og har forpliktet seg til å bygge ut to gigawatt installert kapasitet av solstrøm i landet.
For å oppnå dette skal startupen blant annet etablere en rekke solcelleparker rundt omkring i Iran, samt bygge en solcellepanelfabrikk, melder E24.
Investeringskostnadene for prosjektet er estimert til å ligge på rundt to og en halv milliarder euro – eller rundt tjuetre milliarder kroner. Det er ikke enda klart hvem som vil stå for disse investeringene, men styremedlem Rune Haaland i Saga Energy forteller til E24 at det ikke akkurat er mangel på interessenter.
– Hvem som til slutt kommer til å gå inn og finansiere utbyggingen har jeg ikke noe begrep om, men jeg tror ikke det blir så vanskelig på grunn av statsgarantien, sier han, og sikter til at den iranske staten har gitt en statsgaranti for kjøp av strøm. Prisene som er avtalt er «såpass gunstige at de ikke blir vanskelig å lokke investorene», forteller han. Slike garantier fra statshold har vært avgjørende for at en liten norsk startup har kunnet ta på seg et prosjekt av denne størrelsen.
Startet solbedrift da han mistet oljejobben
I tillegg til å få betalt for utføringen av byggeprosjektene vil Saga Energy også sitte igjen med eierposter i kraftverkene.
– De blir en del av en pengestrøm som er langt større enn to og en halv milliarder euro, sier Haaland.
Mannen bak Saga Energy er elektroingeniøren Jan Erik Vikeså, som startet selskapet i 2015 etter å ha mistet jobben i oljebransjen.
– Jan Erik er en person som fikk sparken i Aibel i forbindelse med at oljeprisen raste, og som finner ut at det er større potensial i solenergi enn i olje. Han rekrutterer da flere folk som har jobbet med elektro på sokkelen, og har som strategi å bygge et slags Aibel for solenergi – et ingeniørselskap som kan gjøre store og små jobber, sier Haaland.
– Vil øke andelen av fornybar energi
Haaland forteller at Iran – med sin beliggenhet og sine solressurser – er en ideell kandidat for et slikt prosjekt. Representanter fra landet har også uttalt at de ønsker å bygge ut satsningen sin på solkraft og fornybar energi.
– Solressursene i landet er formidabelt gode – landet ligger ved ekvator, har omtrent tre hundre soldager i året og fem kilowatt solenergi som treffer hver kvadratmeter av arealet. Så det er mye solkraft å hente.
Da Norges ambassadør i Iran – Lars Nordrum – møtte president Hassan Rouhani på lørdag, uttrykte han at landet ønsker å styrke det økonomiske forholdet til Norge, og oppfordret til samarbeid mellom norske og iranske private aktører.