På Patentstyrets frokost 3. april 2025 ble det ikke bare servert kaffe og baguetter – det ble servert fremtid. I sentrum sto fire norske selskaper med bærekraftige løsninger, én ny nordisk innovasjonspris og ett navn som utpekte seg: Cartesian AS. Nå skal Cartesian representere Norge i finalen av Nordic Innovation Award i København 10. April.

Det var markeds- og kommunikasjonsdirektør Elisabet Mæland Fosse fra Patentstyret som ønsket velkommen og minnet salen om hvorfor vi var samlet: For å feire de som bruker innovasjon som verktøy for endring – og for å anerkjenne dem som tør å kombinere teknologi, strategi og bærekraft på nye, innovative måter og dermed skaper nye markeder.

– Bærekraftige innovasjoner er ikke bare et konkurransefortrinn – det er en nødvendighet, uttalte Mæland Fosse.

En ny pris med en tydelig agenda

Nordic Innovation Award ble lansert for å anerkjenne selskaper som kombinerer innovasjon, bærekraft og IP-strategi. For å delta, må selskapet være norsk, ha færre enn 250 ansatte og minst én immateriell rettighet registrert.

Juryen vurderer blant annet:

  • Innovasjonsnivå
  • Bærekraftig innvirkning
  • Økonomisk levedyktighet
  • Målbare resultater
  • IP-strategiens helhet og forankring

Bak prisen står de nasjonale IP-kontorene i Norden, i samarbeid med Nordic Innovation. Den norske finalen ble arrangert av Patentstyret, og vinneren reiser videre til finalen i København 10. april, hvor én samlet nordisk vinner skal kåres.

– Dette handler ikke bare om patenter, men om å tenke IP som konkurransekraft. Det å ha en god IP-strategi blir viktigere og viktigere, og gjør en reell forskjell i forhold til hvor enkel du er å kopiere og hvor sterkt du står internasjonalt, sa direktør Katrine Myhre fra Patentstyret.

Fire sterke finalister – én klar vinner

I tillegg til Cartesian AS, som stakk av med førsteplassen og billetten til København, ble tre andre selskaper hedret for sitt arbeid med å kombinere bærekraft, innovasjon og strategisk IP.

Som “runner up” kom map.D med løsningen D-map – et verktøy for kartlegging av byggematerialers innhold og anbefalinger for ombruk. Selskapet ble etablert i 2024, men har allerede gjort sine første salg, registrert varemerke og begynt å bygge en helhetlig IP-strategi. Gründer Daniel Tabacharu Jæeger har utviklet en løsning som både reduserer utslipp og forenkler håndteringen av farlige materialer i eksisterende bygningsmasser– en viktig brikke i sirkulærøkonomien.

Tredjeplassen gikk til Saga Robotics, et selskap etablert i 2016 og kjent for sin autonome robot Thorvald, utviklet for å effektivisere landbruket. CTO Lars Grimstad og teamet kunne skilte med målbare resultater og en søknad juryen omtalte som “den best skrevne”. Med en tydelig IP-strategi og banebrytende teknologi, viser Saga hvordan landbruk kan bli både mer presist og bærekraftig.

Andreplassen ble tildelt Maritime Robotics, som har utviklet autonome sjødroner og styringssystemer som reduserer behovet for bemannede, dieseldrevne fartøy. Selskapet har åtte registrerte varemerker og to patenter, og løsningen deres er både innovativ og kommersielt forankret. Juryen trakk frem hvor godt IP-strategien støtter opp under selskapets forretningsmodell og vekst.

Og på toppen av pallen, som allerede nevnt, sto Cartesian AS – med sin Thermal Box-teknologi og en helhetlig tilnærming til forskning, IP og marked.

Til sammen viser de fire finalistene bredden og dybden i norsk innovasjon – fra bygg og robotikk til maritim teknologi og energilagring. Og kanskje enda viktigere: De viser at vi har alt som skal til for å konkurrere i det globale markedet – hvis vi tør å satse.

Cartesian AS: Fra Trondheim til København

Årets norske vinner ble Cartesian AS. Selskapet ble etablert i 2023 som en spinoff fra SINTEF. Deres løsning, Thermal Box, gjør det mulig å lagre energi – i form av varme – når strømprisen er lav, og bruke den når behovet og prisen er høy. Det er energieffektivitet, grønn teknologi og økonomisk smartness i én og samme pakke.

Resultatene løsningen deres gir for næringsbygg taler for seg:

  • 10 % reduksjon i energiforbruk
  • 20 % reduksjon i energikostnader
  • 30 % reduksjon i effektbruk

– Vi har tenkt kunde og marked fra første dag, sier daglig leder Frode Iglebæk. – Det handler ikke bare om teknologi, men om tillit, gode piloter og samarbeid.

Cartesian jobber allerede med kunder som KLP, og er på vei ut i verden, med Canada, Frankrike og Danmark som neste stoppested. Alt dette har de fått til – på bare ett år.

Det som virkelig imponerte juryen, var Cartesians helhetlige IP-strategi. Ikke bare har de ett patent. De hadde en bevisst plan for hvilke markeder som skal dekkes, hvilke rettigheter som må sikres – og hvordan IP kan støtte opp under vekst og skalering.

Aleksandra Bech Gjørv, konsernsjef i  SINTEF forklarte hvorfor Cartesian traff juryen midt i hjertet:

– De kombinerer tung forskning, solid IP og reell bærekraft med kommersiell gjennomføringsevne. Det er sånn vi bygger selskaper med global slagkraft.

Aleksandra fortsatte med å snakke om utfordringene Norge står overfor. Norge har en solid teknologibase, men utfordringen ligger i å effektivt koble sammen forskning og næringsliv. Over de siste 15 årene har midlene til slike samarbeid blitt redusert, noe som hemmer kommersialiseringen av forskningsresultater.​ Til tross for gode resultater i europeiske forskningsprogrammer, kommer Norges forskningsråd dårlig ut når det gjelder budsjetter sammenlignet med naboland som Sverige. Sverige investerer mer enn dobbelt så mye som Norge i forskning og innovasjon. Draghi-rapporten understreker viktigheten av å redusere innovasjonsgapet, noe som indikerer at Norge bør intensivere innsatsen på dette området.​

For å styrke Norges konkurranseevne og fremme bærekraftig innovasjon, er det nødvendig med økte investeringer og et tettere samarbeid mellom forskning og næringsliv. Dette vil bidra til å omsette teknologiske fremskritt til kommersielle suksesser og sikre Norges posisjon i det globale markedet.​

Tina Stiegler, divisjonsdirektør for samfunns- og næringsutvikling i Innovasjon Norge, fulgte opp Aleksandra sine argumenter, og snakket om tydelige utfordringer Norge står overfor: Norge investerer mindre i forskning enn våre naboland. Vi får mindre ut av det vi investerer. Og vi omstiller oss for sakte.

– Vi har høy troverdighet på bærekraft, men det er ikke nok. Nå må vi gire opp, sa hun.

Hun pekte på det globale bildet: Økende konkurranse fra USA og Kina, nye tariffer fra USA, og en usikkerhet geopolitisk som gjør at mange sitter på gjerdet. Derfor er det viktigere enn noen gang å vise frem de som faktisk handler – og lykkes.

Nordic Innovation Awards 10. april

Nå går turen til København for vinnerne av den norske delfinalen av konkurransen. Den nordiske finalen avholdes 10. april, hvor Cartesian møter de mest innovative virksomhetene fra våre nordiske naboland. Samtidig sender Patentstyret og Innovasjon Norge med dem et tydelig budskap: Norge kan – og skal – hevde seg i det grønne skiftet.

– Vi er stolte av å sende Cartesian til København. De har vært strategiske, markedsorienterte og kunnskapsdrevne fra første dag. Dette er innovasjon på den måten vi ønsker å se mer av i Norge, sa Myhre.

Et klart signal

Patentfrokosten 2025 ble et symbol på hva Norge faktisk har å tilby: ideer med gjennomføringskraft, selskaper med strategisk ryggrad – og en nasjon som, selv om vi har et stykke igjen, fortsatt har muligheten til å være med og forme fremtiden.

Og med det: lykke til, Cartesian – og lykke til, Norge.