-En av det største utfordringene verden står overfor i årene fremover, er tilgangen på rent vann. 800 millioner mennesker føler allerede denne mangelen på kroppen, og verre kan det bli. Om ikke en norsk innovasjon bidrar til å løse problemene. Nå blir det mulig å måle vannkvalitet i sanntid.
Lars Rinnan er CEO i Amesto NextBridge, og synes det er superspennende å kunne bidra til dette interessante innovasjonsprosjektet sammen med det norske startupselskapet AquaAlarm. Det dreier seg altså om en unik norskutviklet sensor, som vil overvåke vannkvaliteten fortløpende, og slå alarm om det er for mye bakterier eller urenheter i vannet.
Et potensielt verdensprodukt…
-Det er ingen tvil om at dette er et verdensprodukt, understreker Rinnan. Selskapet han arbeider i, har spesialisert seg på å bidra til å løfte fram startups som har et stort potensiale. Felles for slike selskaper er gjerne at de har for liten kapitalbase til at de på egen hånd greier å ferdigstille utviklingen av såvel selskapsstruktur som produksjon. Endel har heller ikke penger til å stå for den endelige utviklingen av prosjektene sine.
-Men det kan dere hjelpe med?
-Vi har 3 forskjellige årsaker til å involvere oss i slike prosjekter. For det første er vi opptatt av å bidra til bærekraft med et globalt perspektiv. Dette prosjektet er et lysende eksempel på dette. For det andre er vi et selskap med høyt utdannede mennesker, og vi ønsker å ha en del av sysselsettingen deres fokusert på løsing av praktiske problemer. Og sist, men ikke minst, skal dette bidra på bunnlinjen vår. Så når vi går inn i et samarbeid med noen, så får vi 50% betalt for oppdraget, og det resterende i form av aksjer. Det betyr at vi over tid bytter timer mot eierskap. Vi synes selv det er en litt innovativ vinkling på forretningsmodellen for et konsulentselskap, og vår AI Lab gjør utelukkende slike prosjekter.
Tester kontinuerlig
-Hvorfor velger dere å gå inn i akkurat dette prosjektet?
-Det er mange grunner til det. Dette er som sagt et innovasjonsprosjekt som har store muligheter til å ha en impact på planeten. Man skal være klar over at vannsystemene verden over er i en elendig forfatning, og at testing nærmest ikke forekommer. La oss ta en by som London som eksempel: Dette er en by med om lag 10 millioner mennesker, og vannet der testes nesten ikke i det hele tatt. Om vi skal lage et bilde på hvor lite som blir testet, kan du tenke deg at du fyller 40 svømmebasseng i OL-størrelse med vann. Så tar du ut et toliters spann med vann fra ett av dem. Så lite blir testet hvert år. Og likevel blir det funnet massevis av problemer med vannkvaliteten. Nå har vi akkurat hatt en pandemi som har blitt spredd via dråpesmitte. Men tenk om vi neste gang får en sykdom som spres via vannet? Vi trenger å være skikkelig forberedt, og derfor er det vi bruker maskinlæring i dette prosjektet. Det var jo maskinlæring som først oppdaget covid-19, og det var maskinlæring som hadde en stor del av æren for at vaksinen ble utviklet så raskt.
Kontinuerlig overvåkning av vannkvaliteten er nøkkelen til rask respons på utfordringer. Det krever en sensor som er rimelig nok til å kunne settes ut mange nok steder, som har høy kvalitet i datainnsamlingen og så er det maskinlæringen som står for analysene av dataene. Vannverkene får enkle og intuitive verktøy som gjør dem i stand til å respondere raskt på uheldig økning i viktige kvalitetsverdier.
AquaAlarm besitter dyp domenekunnskap innen vannkvalitet og sensorer, og Amesto NextBridge har dyp kompetanse på maskinlæring. Når vi sammen kan adressere globale bærekraftsutfordringer er det en match made in heaven, sier Rinnan.
-Den norske ingeniøren som har konstruert føleren, har jobbet ved et vannverk i en årrekke. Så bruker vi data fra monterte følere og mater det inn i vår AI-lab. Deretter pakkes dette inn i en fornuftig software, slik at vi kan ha praktisk nytte av informasjonen følerne gir oss.
-Vi er ikke helt i land med dette ennå, og er blant annet avhengig av å hente inn ytterligere noe finansiering til prosjektet. Når dette er gjort, vil vi kunne skalere innovasjonsproduktet vårt opp til å bli et verdensprodukt. Som sagt er det snakk om å kunne bringe fram data om vannkvaliteten i sanntid, og det vil bli stadig større behov for å gjøre akkurat det. Vannsystemene i verden er, som nevnt, i en elendig forfatning, og de blir raskt verre på grunn av manglende vedlikehold.
Store deler av anleggene her i Norge er for eksempel over 100 år gamle, og vi vet at kanskje så mye som 70% av vannet lekker ut! Når noe lekker ut, kan noe annet komme inn, for eksempel mikrober og smuss. Aqua-Alarm oppdager dette umiddelbart, og lokaliserer problemet, slik at man kan få gjort noe med det ganske kjapt. Ikke bare her i Norge, men i hele verden, står man overfor en massiv utskifting av rørkapasiteten. Aqua-Alarm kan vise deg hvor det er aller mest nødvendig å gjøre noe, og hvor du kanskje kan vente litt. Men dette omfatter altså også AI-labs evne til å lære av prosjektene det jobbes med, og vil dermed over tid bli enda bedre. Så her har vi altså ikke bare en innovasjon, men en startup som har finansiert seg opp, og som kommer til oss for et samarbeid. Nå tar vi skrittet videre, og skal sørge for at det ikke finnes NOE som kan stå i veien mellom selskapets utvikling og dataene i den virkelige verden. Vi har rett og slett fått på plass et produkt som er genuint brukt til det det var ment for, avslutter en fornøyd Rinnan.
Vi i InnoMag tok også en telefon til landets kanskje ledende ekspert innen omårdet, CC Sibbern i XomeOne AS. Etter mange år som leder av flere av de største aktørene inne området sier han seg enig med Rinnan og utdyper med følgende kommentar.
« Jeg gleder meg hver gang denne type produkter lanseres, og ser frem til å følge med på dette videre. Dette er en type produktnyhet som bransjen vil ønske velkommen såfremt vannkvaliteten måles med de rette parametere; det er mange som snakker om elektroniske «sniffere», og det er på høy tid at noen lykkes med noe som fungerer i praksis. Kudos til Amesto for å bidra til dette prosjektet.
Han avslutter med å påpeke at i Norge er det 13 departement og et hundretall forskrifter, regler og lover som uttaler seg om vann.
– Likevel har vi ingen sektorlov. Når klimaet blir våtere & villere samt at rent vann blir en knapp ressurs, vil nok også dette komme på plass. Da blir det lettere for denne typen gründere å etablere seg i det konservative markedet som kommunal vannhusholdning tross alt utgjør.
Vi i Innomag lover på vår side at vi vil følge opp med nye spennende løsninger innenfor dette viktige området og applauderer at Amesto heier frem nye innovative løsninger på dette vikitge feltet.