− Vanskelig å se en enkeltordning som vil øke innovasjonsgraden i norsk næringsliv like mye, mener Lyses Dagfinn Wåge. 

Innovasjonstraineene Parinaz Azarijafari og Birger Clemetsen med på å utvikle det som alltid vil være det neste teknologikapittelet i Lyse. Parinaz er fra Iran med en master i systemutvikling fra Norge. Birger er fra Stavanger med fagbrev og arbeidserfaring som elektromontør.

− Jeg jobber mye praktisk med for eksempel elektriske systemer og byggtekniske aspekter, forklarer Birger, mens Parinaz følger opp:

− Mens mitt arbeid er mer teoretisk med vekt på brukerbehov og teknologiske trender. Det er det beste med innovasjonsavdelingen i Lyse. Alle bidrar ulikt, og alle lærer av alle.

– Bør gjelde alle med virkemiddel-støtte

Dagfinn Wåge er leder av innvasjonsavdelingen i Lyse og primus motor bak ordningen.

− Regjeringen ønsker mer innovasjon i Norge, og dette er et bra tiltak. Slik kan ferdig utdannede kandidater ha et innovasjonsalternativ i bedrifter i tillegg til et rent akademisk løp som doktorgradsstudent hvor forskning står i fokus. Vi som bedrift får tilgang til viktig ny kompetanse og ressurser, og traineene får innovasjon inn med “morsmelka”, sier han.

Dagfinn kjenner ikke til noen andre i Norge med en tilsvarende ordning.

− Vi har vanskelig for å se noen enkeltordning som i samme grad vil øke innovasjonsgraden i norsk næringsliv som en 50 prosent finansiering av FoU- & innovasjonstrainees. En slik ordning bør gjelde hvor bedriftene allerede jobber i prosjekter støttet av virkemiddelapparatet. Så herved gis utfordringen til Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, Nærings- og fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet, understreker avdelingslederen.

Elsykler og flygende biler

Så hva gjør en innovasjonstrainee?

− Innovasjon i Lyse handler mye om ny teknologi, og da må mye nytt læres. Vi bruker mye tid på å tilegne oss relevant kunnskap gjennom rapporter både på nett og i papirformat samt gjennom kontakt med erfarne personer i andre organisasjoner, forklarer Parinaz.

− Vi får også kontinuerlig tildelt oppgaver som vi skal løse. For eksempel jobber vi nå med hvordan en USB-pinne kan utvide funksjonalitet og teknisk plattform for den smarte gateway-en til Lyse Smart, legger hun til.

Birger er involvert i et prosjekt som ser på oppsettet av solceller på taket til Lyses hovedkontor på Mariero.

− Noe av det første vi gjorde i Lyse nå i sommer var å undersøke elsykler fra en dansk leverandør. Elsykler og elbiler er noe som vil bli enda viktigere framover, tror jeg. Men spør du meg hva det neste store innen teknologi er, handler det om mer banebrytende løsninger innen velferdsteknologi og trygghetsalarmer, forteller han.

Hva tror Parinaz er den neste store teknologiutviklingen?

− Flygende biler, sier hun før de to bryter ut i latter.

(På bildet f.h.står Parinaz Azarijafari, Dagfinn Wåge og Birger Clemetsen.)

1 COMMENT

  1. Godt tenkt og gjort Dagfinn. Å innovere innovasjons systemet ved å tilføre annen kultur og bakgrunn i etablert organisasjon er “gammel” læring – men sitter langt inne.

    Er i ferd med et skattefunn prosjekt omhandlende det samme – “Generasjon Flux – nødvendig virkemiddel for å innovere innovasjons systemet i etablert virksomhet”. Kan utveksle litt innsikt etter hvert.

    Terje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here