– Digitalisering er ikke en trussel, og teknologien er det som skal redde oss, mener administrerende direktør i IKT-Norge, Heidi A. Austlid.
Navn og alder: Heidi Arnesen Austlid (39)
Favorittduppeditt: Mobilen er helt uunnværlig
Dine tre favorittapper: Kolonial – redder hverdagslogistikken, Filmgrail – for late kvelder, Kahoot – for samarbeid og læring
Beskriv deg selv med tre ord: Engasjert, sta og glad
Hvordan kobler du av om sommeren? Aller best har jeg det når jeg er ute og gjerne ved sjøen eller på fjellet. Jeg liker stillheten og roen det gir, selv om jeg aller helst også er sammen med mine aller nærmeste. I år reiser vi til Cuba – og der er det heller ikke særlig tilgang til internett – så da kobler jeg rett og slett helt av for en stund.
Hva er dine lidenskaper og hvordan gjenspeiler de seg i jobben du gjør?
Jeg er enormt glad i å ha mye folk rundt meg, og nettopp derfor er jobben min helt fantastisk. Engasjementet for å få til store samfunnsendringer er enormt i digitale næringer nå. Jeg har stor tro på at ulike mennesker skaper best resultater og at vi sammen kan flytte Norge inn i fremtiden.
Hva/hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer?
Aldri før har det vært startet flere nye techselskaper. Vi har mye å lære av hardtarbeidende gründere som tror på ideene sine og jobber seg gjennom alle hindringene de møter på veien. De inspirerer meg hver eneste dag. Samtidig skjer det mye spennende i både norske og globale techselskaper, tenk bare på hva Watson kan få til.
Hva er dine primære kilder til innsikt for å forstå fremtiden?
Unge mennesker, som har vokst opp i en digital verden, og som har en genuin tro på at de kan endre verden til et bedre sted, både inspirerer og motiverer. De er våre ypperste framtidsforståere. De som vinner er de som er raskest!
Hvordan ser IKT-Norge ut i 2020?
IKT-Norge er i enorm vekst, og i takt med all digitalisering blir vi mer og mer aktuelle. Nye techselskaper og andre næringer som digitaliseres har behov for en tydelig bransjestemme som jobber for gode rammevilkår og et velfungerende marked. Derfor vil vi også IKT-Norge være en sterkere, større og mer relevant organisasjon for alle digitale næringer fremover – både for store selskaper og små selskaper. IKT-Norge representerer bedrifter og teknologier som i dag utvikler den verden vi skal leve i i morgen.
På en skala fra 1 til 10, hvor strategisk vil du si at innovasjon er forankret i IKT-Norge?
Innovasjon er selve DNAet til de digitale næringene og derfor også IKT-Norge. Næringen og de løsningene som utvikles har en fantastisk påvirkning også på andre. Digitalisering og automatisering har revolusjonert produksjon, arbeidsprosesser og kommunikasjon i de fleste sektorer – fra olje og gass til offentlig sektor og landbruk.
Hvordan tror du IKT-Norges kommunikasjonsstrategi vil endre seg som følge av den digitale revolusjonen?
Vi skal være i front på digital kommunikasjon, som den tydeligste representanten for vår næring. Digitaliseringsdebattene har nå nådd de fleste andre samfunnsområder, og det siste året har det skjedd noe fantastisk. Norge har våknet, og det var på tide. Digitalisering er en forutsetning for å skape nødvendig omstilling og vekst, og aldri før har vi vært mer relevante.
I disse tider er det mye spennende som skjer på innovasjonsfronten, hvilke trender/game-changere tror du vil ha størst påvirkning på oss/verden i årene fremover?
Bruken av store datamengder til å skape bedre tjenester, raskere beslutninger og smartere organisering av alle samfunnsområder. De som vinner tenker på sluttbrukeren. Samtidig skjer det enormt mye spennende innenfor etablerte næringer, tenk bare på hvordan finanssektoren nå utfordres av nye fintechselskaper.
Hvor optimistisk er du når det kommer til Norge og omstillingen vi befinner oss i? Hva konkret må til for at Norge skal lykkes?
Digitalisering er ikke en trussel, og teknologien er det som skal redde oss. Vår aller største utfordring er at vi ikke er nok folk, og det betyr at vi må automatisere og digitalisere for å klare å utføre oppgaver. Det betyr selvsagt at en del arbeidsoppgaver forsvinner, men arbeidsplasser vil skapes. Forhåpentligvis er vi den siste generasjonen som snakker om digitalisering. Fordi det digitale vil være helt sentralt og normalt i alt vi gjør og måtene vi gjør det på. Det gjør meg optimistisk, men vi trenger digitalt topplederskap i Norge for å få til de endringene vi må. Den aller største utfordringen er vår kollektive digitale kompetanse. Vi må forstå endringene og være villige til å handle. Vi må lære alle barn å kode for å bli gode framtidsskapere, og utdanne flere tech-hoder, og vi må sikre at ansatte og ledere forstår de enorme endringe vi står overfor. Vi må skape et utdanningssystem der unger ikke lærer at svaret finnes på side 54 i en lærebok, men som lærer unger å lære. Det var mye enklere å drive skole før. Da visste vi hva folk skulle bli. Nå skal vi utdanne til jobber som ikke finnes enda. Det eneste vi vet er at de vil være digitale.
Har vi ikke drevet med digitalisering i flere tiår? Neste ledd er automatisering som vi også allerede har begynt på.