Norge står som kjent overfor store utfordringer som eldrebølgen, lav produktivitetsvekst og en gigantisk offentlig sektor. For å møte disse utfordringene trenger vi åpenbart både økt innovasjonskraft og digitalisering. Selv om vi har høye ambisjoner om å bli verdens mest digitaliserte land innen 2030, kan det virke utfordrende når vi ser på prosjekter som Helseplattformen og vår avhengighet av amerikanske digitale løsninger.

Men det finnes heldigvis inspirasjon tett på. Lille Estland har med smarte valg og relativt små midler klart å bygge det som ser ut til å være verdens mest digitale offentlige sektor. De er også ledende innen nasjonale og internasjonale e-helse løsninger.

Vi tok en prat med Håvard Ellefsen, en erfaren norsk IT-leder som nå representerer det estiske selskapet Industry62 og leder oppbyggingen av det nordiske konsulentnettverket Digital Expert Alliance.

Han kjenner godt til Estland’s avanserte satsning på digitale løsninger og sitatet i tittelen er hans. Vi ba ham dele noen tanker om hvordan Norge kan lære av Estlands suksess med våre lesere og Ellefen var ikke vond å be;

Parallelt med å bygge opp verdens mest digitale helsesektor og offentlige forvaltning, har Estland også skapt et levende start-up miljø. De har flere start-ups og “unicorns” pr innbygger enn noe annet land.

Dette er nok ikke tilfeldig, og dette gir en positiv vekselvirkning som driver utviklingen videre på begge fronter. Her har Norge åpenbart mye å lære, forklarer han oss engasjert.

Du nevner også helsesektoren spesielt, her har vi jo nylig hatt Helseplattformen oppe i Stortinget og spørsmålet er jo om de 6 milliardene vi har brukt i Midt Norge regionen må skrotes. Hva tror du er årsaken til at lille Estland har klart å bli så fremgangsrik innen e-helse?

Estland har gjennomført og levert prosjekt etter prosjekt og bygget stein på stein. De har hatt “en innbygger, en journal” strategien siden 2008. I Norge er Helseplattformen som du nevner et av flere forsøk på å få dette til, men vi har enda ikke funnet en løsning på at pasientdata følger norske pasienter når de beveger seg mellom helseregioner eller på reise i EU-land, forklarer han videre og fortsetter;

-Konsulentnettverket jeg leder har rammeavtale med den sentrale norske helseforvaltningen og leverer i dag konsulenttjenester fra norske partnere til Norsk Helsenett og Folkehelseinstituttet. De bidrar i disse dager til å sette sammen et faglig program for en studietur til Estland i slutten av mars, og jeg mistenker at denne studieturen vil være av interesse for mange her til lands.

Hva kan norske deltakere forvente å lære på en slik studietur?

Det er EHIN sammen med den estiske ambassaden og Enterprise Estonia som arrangerer studieturen, og en av de første stoppene på turen vil være Estland’s avanserte opplevelsessenter hvor de viser frem deres e-government og e-helse løsninger rett ved flyplassen i Tallinn. Jeg tror dette vil bli en flott mulighet til å la seg inspirere og lære av et naboland som har gjort mye vi bare drømmer om å få til, og som er mer enn villige til å dele av sine erfaringer, avslutter Håvard Ellfesen som selv vil delta på turen.

Han rekker også å nevne at studieturen er åpen for alle som er opptatt av hvordan vi skal løse e-helse utfordringene vi er midt oppe i og hvordan vi kan forberede oss på European Health Data Space (EHDS).

For mer informasjon og påmelding, klikk her.