Hver tidende gigantoppstart stammer fra Norden. Og Norge er nest beste nasjon – på grunn av ett enkelt selskap. Gjetter du hvilket?
3in.no har skrevet om mangelen på store norske teknologioppstarter.
I en ny undersøkelse utført av venturefondet Creandum har som formål å vise styrken i det nordiske oppstartsmiljøet. Den peker blant annet på at nesten hver tiende milliard-dollar-oppstart stammer fra Norden, mot kun to prosent av verdiskapingen. (BNP).
Og en rekke andre positive indikatorer:
– 2014 var det beste året for teknologi-exit’er. Totalt ble det solgt selskaper for hele 13 milliarder dollar. Snittet for exit-er ligger på over 4,1 milliarder dollar per år, de siste fem årene.
– Norden utgjør over halvparten av europeiske milliard-dollar-exit’er.
– Norden har 24 prosent av selskapene på Deloittes liste over 500 rasktvoksende europeiske selskaper, men kun tre prosent av befolkningen.
Les også: Ekstremuke skal sette Norge på oppstartskartet
Undersøkelsen viser at snittet av exit-ene de siste fem årene har økt i hver av femårsperiodene fra 1,4 milliarder dollar i første periode (2000-2004), via 3,6 milliarder i andre periode (2005-2009) og til 4,1 milliarder i den siste perioden (2010-2014).
Rec hever Norge
For norske øyne er det overraskende at Norge havner på andreplass bak Sverige over største salg. Årsaken til det er ett enkelt selskap; solcelleselskapet Recs børsnotering. Den står alene for 6,5 av de 10,5 milliarder dollarene norske selskaper har blitt solgt for de siste 15 årene.
De 74 øvrige exit-ene i perioden står dermed for kun 4 milliarder dollar.
Uten Recs børsnotering havner Norge bak både Finland og Danmark. Men ser en på exit-er i størrelsen over 100 millioner dollar har Norge likevel både flere – og totalt sett større – exit-er, viser tallene.
De norske selskapene
Inne i disse tallene ligger blant annet også salget av mobilselskapet Chess, ved siden av søkeselskapet Fast til Microsoft og spillselskapet Playfish. Alle disse salgene ligger flere år tilbake i tid.
I 2014 ble norske oppstartselskaper kun tilført 5 prosent av investeringskapitalen som gikk til nordiske selskaper. Tallene viser at den nye generasjonen norske IT-selskaper har en lang vei å gå på å tiltrekke seg interesse fra investorene.
NB! Tallene omfatter teknologi – og spesielt venture og engelinvesteringer, men ikke transaksjoner innen medtech, biotech, handel, energi, miljø og konsulentvirksomhet.
Les mer om undersøkelsen her: