Bioøkonomien kan gi Norge flere ben å stå på og sikre oss fortsatt velstand i fremtiden. Men Norge henger etter andre nordiske land.
Forskningsrådet og Innovasjon Norge slo i går, onsdag, sammen kreftene og arrangerte Norges første store bioøkonomi-konferanse.
Konferansen avholdes fire måneder etter at 50 aktører fra de norske bio-næringene, helse, marin, landbruk og industriell bioteknologi, gikk sammen om å presentere det norske fremtidspotensialet i bionæringene.
Under gårsdagens konferanse høstet de støtte også fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Hun påpekte hvordan klimapolitikk er avgjørende for å opprettholde velstanden i fremtiden, selv om det kan smerte litt på kort sikt.
– Vi kan ikke se klima- og næringspolitikk som separate ting, fastslo Skogen Lund.
Les også: Opprør mot oljeøkonomien
Hun mener Norge har en sterk posisjon for utvikling av bionæringene.
– Bioøkonomien gir fastlandsøkonoien flere ben å stå på, og de nye næringene kan bygge videre på kompetansen fra oljenæringen, sier Skogen Lund.
Svakest i norden
Forskningsrådet skriver i en artikkel at bioøkonomi utgjør 10 prosent av den nordiske økonomien. Island leder an med en andel på 18 prosent, mens Norge ligger på bunn med kun 6 prosent bioøkonomi-andel.
EU har anslått at hver euro de putter inn i sitt forskningsprogram, Horisont 2020, vil ha gitt ti ganger så høy verdi i 2020.
Den norske prosessindustrien, som foredler de norske bioressursene, har imidlertid fortsatt ikke oppdaget mulighetene.
I en undersøkelse oppgir flertallet av aktørene at fossile råstoffer fortsatt vil være dominerende i 2030. Mens kun 9 prosent tror bioråstoff vil ha tatt over ledertrøyen.
– Forvent mye av universitetene
Både UIO-rektor Ole Petter Ottersen og NMBU-rektor Mari Sundli Tveit omfavnet det nye prosjektet og lovet at deres universiteter skal gå i bresjen for norsk suksess på området.
– Bio- og biorafineringer gir utrolige muligheter, som ikke bare handler om energi. Det handler også om grønne prosesser som bruk av mikrober. Her er det et vell av muligheter vi ennå ikke overskuer, sier Sundli Tveit.
Les også: Grønne selskaper vil danke ut Apple og Google
– Vi legger nå hånden på verket på vår nye og ambisiøse forskningsstrategi. Forvent mye av NMBU i årene som kommer, fastslår Sundli Tveist.
Vil utnytte skogen
Landbruksminister Sylvi Listhaug trakk frem samabeidet med NMBU, og la vekt på at Norge har et stort potensial i å utnytte skogen på egenhånd.
– Vi har store mengder skog i Norge. Vi har klare utfordringer med å utvikle mer av ressursen til gode produkter. Innenfor skogbruket er Norge blitt en stadig større råvareeksportør. Gjennom å finne nye områder å bruke treet på, og foredle det vi har av ressurser her i landet, kan vi få mer ut av de kronene som ligger i hver stokk, sier Listhaug til regjeringens nettside.
(Bildet er tatt/levert av Gunnar Kopperud/Medvind eventbyrå)