Det må ikke gjøres til et problem at Norge har mange gode grunderprosjekter, advarer IKT-Norges Roger Schjerva og Fredrik Syversen – som er “alvorlig bekymret over Innovasjon Norge”.
Denne uken meldte flere medier at potten til etablererstipend nå nærmest er tom. Dette vekker alvorlig bekymring for hvordan Innovasjon Norge er innrettet.
Det er forsiktig å si at vi var overrasket over at vi i Norge har stilt oss slik at vi kan tømme etablererstipendene ved nesten halvgått løp. Det melder seg både spørsmål om potten er stor nok og om den finansielle innretning til Innovasjon Norge er fleksibel nok.
Ordningen som omtales har begrepet stipend, noe som gir en hentydning til en rettighet om du har kriteriene i orden. Slik er det ikke, men etter mange samtaler med grundere de siste månedene oppfattes dette nettopp som en rettighet. Det er også et paradoks at mens det ropes fra alle hold om mer oppstart, er et av de viktigste verktøyene iferd med å tømmes for penger.
Krever omdisponering
Det må ikke gjøres til et problem at Norge har mange gode prosjekter. Problemet er at bevilgningen ikke strekker til ut året. Å redusere støttebeløpet per gründer er ikke veien å gå. Vi har ikke informasjon som tilsier at gründere kan klare oppstartsfasen med mindre beløp, tvert imot.
Vi krever at Innovasjon Norge omdisponerer midlene sine slik at gode prosjekter i andre halvår 2015 like lett kan få like mye støtte som i første halvår.
Det er et tankekors at man la inn 40 millioner i presåkornfond, mens etablererstipendene kuttes, dette kan med fordel sees i sammenheng.
Ordningen med etablererstipend skal evalueres neste år. Det er da det er mest naturlig å vurdere innretningen av ordningen, herunder støttebeløpets størrelse.
Roger Schjerva er sjeføkonom og Fredrik Syversen (på bildet) er direktør for næringsutvikling for IKT-Norge.