– Bitter ettersmak av innsatsen at man ser ut til å ha skapt ett offentlig eiet orakel, som skal legge premissene for hva vi trenger for å skape det nye Norge, hevder Oslotechs Karl-Christian Agerup. 

Torsdag holdt Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth sin første innovasjonstale. Arrangementet fungerte også som lansering av Drømmeløft-rapporten. Og mange gikk fornøyd fra arrangementet.

Aftenpostens Jochim Lund trakk frem at “for en gangs skyld er innovasjon noe mer enn sukkerspinn – en ullen greie ingen helt vet hva er, men som gir positive assosiasjoner”. Mens Forskningsrådets Arvid Hallen berømmet potensialet til det offentlige virkemiddelapparatet til å løse utfordringene Traaseth skisserte. 

Og også flere av de 3in.no snakket med var positive. Tross alt ga Traaseths tale noe å glede seg over for de fleste.

Nå dukker imidlertid også kritikerne frem. DN-kommentator Bård Bjerkland retter kritikk mot en tale som hevder at vi må prioritere, men i hans øyne mislykkes med å gjøre nettopp det. Han trekker frem en enkeltsetning som klokere enn alt annet innholdet i rapporten.

“Det står noe veldig klokt i Innovasjon Norges oppsummering av Drømmeløftprosjektet: «Vi kan ikke forutsi fremtiden», skriver Bjerkholt.

Og konklusjonen er i god Dagens Næringlivs-ånd:

– Derfor er også det lureste politikerne kan gjøre å skape gunstige rammebetingelser for næringsvirksomhet generelt og overlate resten til markedet. Det pleier å gi bedre resultater enn politisk styring, skriver Bjerkholt.

Har vi skapt et offentlig orakel?

Oslotech-sjef Karl Christian Agerup løfter blikket mot alle bidragsyterne til Innovasjon Norges over 80 Drømmeløfts-arrangementer. Han peker på hvordan Innovasjon Norge har samlet inn bidragene og satt seg selv i sentrum for debatten.

– For alle private og uavhengige aktører som har bidratt til det såkalte «drømmeløftet» må det være en bitter ettersmak av innsatsen at man ser ut til å ha skapt ett offentlig eiet orakel, som skal definere hvordan man skal komme seg videre i livet og legge premissene for hva vi trenger for å skape det nye Norge, skriver Agerup i en kommentar på E24.

Han ser torsdagens Dagsnytt 18 – der Traaseth og næringsminister Monica Mæland diskuterte fremtidens Norge – helt uten bidrag fra private aktører og gründere som symptomatisk.

– Er det de som bestemmer det, spør Agerup retorisk.

Han argumenterer for at tre faktorer er viktigere enn noe annet:

  • Øke kapitaltilførselen i tidligfase
  • Bedre bruk av statens ressurser
  • Styrke miljøer for verdiskaping

– Bagatelliserer kapital

Agerup er misfornøyd med at Traaseth bagatelliserer mangel på kapital i tidligfase, og i talen ironiserte over Abelias rop om tiltak for å bedre situasjonen.

Han synes også at Innovasjon Norge – igjennom sin satsing på å være premissleverandør i Innovasjonsdebatten – burde å reflektert over bedre bruk av statens ressurser, og dermed sin egen rolle.

– «Drømmeløft»-talen og rapporten problematiserer ikke rundt de offentlige aktørene sin egen rolle og hvor viktige de egentlig er, skriver Agerup.

Han savner i stedet bedre venturemiljøer, bedre finansiering av inkubatorer og kommersialiseringsaktiviteter, bedre englemiljøer og bedre støtte fra etablerte bedrifter og offentlig tjenesteproduksjon for å støtte fremveksten av nye bedrifter.

– Det er oppgaven vår

Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth er raskt ute for å svare på kommentaren. Hun poengterer at det er en av næringsdepartementets eierforventninger at Innovasjon Norge skal være “proaktiv leverandør av forslag til innovasjonspolitisk innhold og retning”. Altså er Drømmeløftet et ledd i å levere på ministerens bestilling.

– Skal vi være en troverdig aktør må vi lytte til og engasjere hele nettverket vårt fra Sametinget i nord til klyngene våre i Singapore, sier Traaseth.

Hun poengterer også at Innovasjon Norge er tydelig på at de vil ta egen medisin, noe som blant annet kommer fram igjennom de sju kundeløftene Innovasjon Norge la frem torsdag.

Men på et punkt markerer hun tydelig avstand fra Agerups versjon.

– Også må vi slutte å tro at løsningen på alt er mer tilførsel av kapital alene. Det handler mer om omdisponering og innretning av allerede tilgjengelig kapital og rammevilkår i Norge, til å støtte opp under det næringslivet som bygger de arbeidsplassene vi vil ha og skal leve av fremover, argumenterer Traaseth – som forfekter at markedstenkning og kulturendring er viktigere for norsk suksess enn mangel på kapital.

(Oslotechs Karl Christian Agerup t.h. på bildet sammen med Verdane Capitals Bjarne Lie under Abelias Drømmeløft tidligere i vinter.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here