Flere profilerte norske investorer gjorde betydelige tidligfase-investeringer i 2014, melder Investinor. 

For ett drøyt år siden var det full stillstand i det norske tidligfasemarkedet. Den gang rykket Investinor-sjef Geir Ove Kjesbu ut og fortalte at den statlige investoren ikke greide å finne private medinvestorer. Uten slike investorer kan heller ikke den statlige aktøren investere.

Nå har pipen fått en annen lyd. I første halvår 2014 investerte venturefondene 600 millioner kroner i nye selskaper, en dobling fra både første og andre halvår 2013. Og det høyeste siden Venture-markedet tørket opp ved inngangen til 2011.

– Vi har indikasjoner på at den positive trenden fortsetter, sier Investinor-sjef Geir Ove Kjesbu.

I siste kvartalsrapport trekker Investinor frem at 4-5 nyreiste og likvide fond bidrar til flere nyinvesteringer.

I Q4 registrerte Investinor at flere profilerte norske investorer som normalt ikke er aktive i venture, gjorde betydelige tidligfase
investeringer i sektorer som IT og biotek.

• Les også: 99 prosent må finne andre investorer

Utsiktene for norske norske selskaper på kapitaljakt ser dermed lysere ut enn på lenge. Det ble forsterket av at regjeringen la på bordet 300 millioner kroner i nye såkornfond, som totalt vil utløse minst 600 millioner kroner i nye investeringer. Det betyr at  5-6 selskaper årlig vil kunne hente inn 20 millioner kroner.

Abelia poengterer at det kun er en ørliten andel av de norske selskapene med betydelig vekstpotensial (se egen sak).

Utviklingen i norske venture-investeringer, og Investinors andel av disse. Kilde: Investinor
Utviklingen i norske venture-investeringer, og Investinors andel av disse. Kilde: Investinor

Boble-diskusjon i USA

Investinor poengterer at den norske økningen faller sammen med en boom i USA. USA er trolig det markedet i verden, hvor sannsynligheten for at det noen gang vil bli for mye tidligfasekapital.

Og nå ligger investeringsvolumet på det høyeste nivået siden 2001. Det har skapt diskusjoner om hvorvidt vi står overfor en ny boble.

En av de ledende såkorninvestorene i verden, Y Combinators, Sam Altman har besvart det på følgende måte:

1) De seks ledende milliard-dollar-startupene er for øyeblikket verdt mindre enn 100 milliarder dollar. I 1. januar 2020 vil disse selskapene være verdt minst 200 milliarder dollar til sammen.

2) Stripe, Zenefits, Instacart, Mixpanel, Teespring, Optimizely, Coinbase, Docker, and Weebly er et utvalg “mid stage” Y Combinator-selskaper som i dag er verdt mindre enn 9 milliarder dollar. 1. januar 2020 vil de være verdt minst 27 milliarder dollar til sammen.

3) Dagens Y Combinator selskaper (winter batch 2015) er for øyeblikket verdt noe som kan rundes ned til 0 dollar. De vil være verdt minst 3 milliarder dollar 1. januar 2020.

Bill Maris leder for Google Venture lister på sin side opp 4 grunner mot at USA for øyeblikket er inne i en tidligfase-boble, og 6 grunner for.

– Når vi ser på dataen, er den eneste tingen som er sikkert: 2015 er annerledes enn i 2000. Noen forskjeller er gode, men andre er bekymringsfulle, skriver Maris.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here