I går ble Signalkonferansen 2014 avholdt på Latter på Aker Brygge i regi av Innovasjon Norge. Det overordnede temaet for konferansen var fremtiden og og behovet for bærekraftig utvikling.

De store spørsmålene om hvordan næringslivet møter globale utfordringer, og hvorvidt norske bedrifter er rustet til å møte endring, sto på agendaen. På talelisten for kvelden var navn som Jonas Ridderstråle, Bjørn Kj. Haugland, Laura Storm, Sarah Milstein, Ryan C.C. Chin, Finn Kristian Aamodt og Monica Mæland. Samtlige understreket viktigheten av at innovasjon skal og bør henge tett sammen med en bærekraftig utvikling.

Bærekraftig innovasjon

–  Hvordan gjør vi bærekraftig innovasjon mulig?, startet Bjørn Haugland, konserndirektør for DNV GL, med å spørre.

Sammen med foredragsholder Laura Stone fra Sustania har han nylig vært på Svalbard for å se konsekvensene av  menneskeskapte klimaendringer med egne øyne.

– Det var helt spesielt å sitte med forskere og snakke om det som skjer i verden, ikke minst se smeltingen som skjer på polene med egne øyne. Vi er ikke på en bærekraftig vei, og bør gjøre radikale endringer!

– Vi må se på bærekraft som en driver for innovasjon og entreprenørskap, og vi må tenke nytt og langt, begge deler er like viktig. Det er mye vi kan gjøre.

– Når jeg var på Svalbard forsto jeg effekten av å høre hva som skjer dersom man ikke handler. Det må vi snakke mer om, men vi må også snakke mer om inspirerende og positive historier rundt fremtiden slik at de kan skalere.

Vekk med gassmasker

LauraLaura Stone, direktør av den globale tenketanken Sustania, understreket også viktigheten av å dele inspirerende historier. Hun mener det er feil å bruke bilder av for eksempel mennesker med gassmasker når man snakker om farer ved klimaendringer.

– Dersom vi kommuniserer klimaforandring med negative følelser og bilder vil ikke folk bli assosiert med det. Konsekvensen blir at man unngår problematikken i stedet.

– Kan vi kanskje heller bli inspirert? Med Sustania prøver vi å skape drømmer, og et syn på en mer miljøvennlig verden som kan realiseres om bare ti år

Som eksempler på raske og effektive løsninger nevnte Stone blant annet In. Gredients Package free Grocery Store, en amerikansk butikk hvor alle varer er fri for innpakning. Hun nevnte også konseptet Neighborgoods, som er en sosial plattform som gjør at folk som bor i samme nabolag kan låne ting man sjelden bruker av hverandre.

Sluttappell av Mæland

Etter inspirerende foredrag, underholdning fra Eva and the Heartmaker og prisutdelinger, avsluttet næringsminister Monica Mæland det hele med en tale hvor hun takket Innovasjon Norge for god innsats gjennom ti år.

– Innovasjon Norge har fabelaktig god kjennskap til norsk næringsliv, det er grunnen til at selskapet er en populær arbeidsgiver. Vi har mye å være stolte av når man ser tilbake, men i dag skal vi se fremover.

Mæland påpekte også at Innovasjon Norge er regjeringens virkemiddel for å få frem gode gründere og vekstkraftige bedrifter, og at selskapet er et viktig hjelpemiddel for å oppfylle regjeringens visjon om å bli ”et av de mest innovative landene i Europa”.

Prisutdelinger (vinnere i uthevet skrift)

Årets gründer

  • Green Tech Marine
  • Nordic Nanovector
  • Secure-NOK

Årets bedrift

  • Aptomar
  • Coldwater Prawns of Norway
  • Rock Pocket

Årets innovasjonsmiljø

  • Ålesund Kunnskapspark
  • VinterTroms
  • SINTEF Raufoss Manufacturing og Vestre Toten kommune

 

 

Alt i alt en verdig konferanse Innovasjon Norge bør være godt fornøyd med

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here