Den kinesiske regionen Qinghai, med 5.6 millioner innbyggere, benyttet seg i syv dager utelukkende av fornybar energi.
I løpet av denne perioden genererte provinsen over 1.1 milliarder kWh energi. Det tilsvarer et forbruk lik 535 000 tonn kull, melder Business Insider.
Uken var en del av et forsøk som undersøker muligheten for å benytte seg av hundre prosent ren energi i fremtiden, og ble utført av State Grid Corporation of China. Både sol-, vind- og vannkraft ble tatt i bruk under testuken.
Det har lenge blitt satset på vannkraft i Kina, og i forsøket i Qinghai kom 72 prosent av energien herfra. I mai 2017 hadde strømmnettet i regionen en kapasitet på 23.4 millioner kW, hvorav 82 prosent kom fra sol-, vind- og vannkilder. Planen er å innen 2020 utvide denne kapasiteten til 35 millioner kW, og dermed kunne forsyne innbyggerne med 110 milliarder kWh ren energi årlig.
Storsatsing på fornybare kilder
Kina er ett av landene som satser stort på fornybare energikilder, og har en uttalt målsetning om at minst tjue prosent av landets elektrisitet skal produseres av rene kilder innen 2030. I følge en webcast som ble lagt ut på de kinesiske energimyndighetenes nettsider håper de å kunne produsere 110 gW solkraft og 210 gW vindkraft innen 2020. I dag utgjør vindkraft rundt fire prosent av landets totale energiproduksjon, mens solkraft står for cirka én prosent.
I november i fjor skrev InnoMag om Kinas planer om å kutte kullforbruket fra 65 til 55 prosent av kraftproduksjonen. Dette representerer en helomvending fra landets tidligere holdning når det kommer til klima.
Ønsker internasjonal lederrolle
Med en amerikansk president som benekter at menneskeskapte klimaendringer eksisterer, har Kina ambisjoner om å innta en internasjonal lederrolle på området. Dette ifølge Sam Geall, ansvarlig redaktør for miljønettsiden China Dialogue.
– Kina ser på det som en mulighet for dem til å stå frem og vise lederskap, forteller han.
Det har vært forsøkt også andre steder i verden å kjøre utelukkende på fornybar energi – Costa Rica klarte det i 285 dager i 20015 og 250 dager i 2016. Forsøket i Qinghai viser at det med riktig satsing også kan la seg gjøre i andre deler av verden.