Det Guangzhou-baserte firmaet Cloud Walk kombinerer ansiktsgjenkjennelsesteknologi med kunstig intelligens for å forutse hvilke individer som har stor sannsynlighet for å begå en forbrytelse.
Programvaren som firmaet nå tester ut vurderer risikoen for kriminalitet ut fra bevegelses- og handlingsmønster, og gir hvert individ en rating. Når denne ratingen blir farlig høy, varsles politiet.
– Politiet bruker et big data-ratingsystem for å vurdere mistenkelige grupper mennesker ut fra hvor de går og hva de gjør, sier en representant for Cloud Walk til Financial Times.
Systemet registrerer ikke bare enkelthendelser, men er i stand til å vurdere en rekke av handlinger og trekke konklusjoner om et individs risiko for å begå kriminalitet ut fra disse. Ting som kan være med på å bidra til en høy rating er besøk til kniv- eller våpenbutikker, samt hyppige opphold ved store transportknutepunkt.
– For eksempel, en person som kjøper en kjøkkenkniv er ikke mistenkelig. Men hvis den samme personen deretter går og kjøper en hammer og en sekk, så går ratingen opp, forklarer talsmannen fra Cloud Walk.
Planlegger 600 millioner kameraer
En forutsetning for et slikt system er utstrakt kameraovervåkning. Kina har allerede 176 millioner overvåkningskameraer, og planlegger å installere 450 millioner til, slik at det totale antallet blir på over 600 millioner.
I 2015 uttrykte Det kinesiske ministeriet for offentlig sikkerhet – den nasjonale politistyrken – et ønske om et “alltid tilstedeværende, sammenbundet, alltid påskrudd og fullstendig kontrollerbart” nasjonalt videoovervåkningsnettverk. Dette ser nå ut til å være under utvikling.
Vil skape enorm AI-industri
For halvannen uke siden uttalte kinesiske myndigheter at de planlegger å bygge en 150 milliarder dollar-industri rundt kunstig intelligens innen 2030. I den sammenhengen uttrykte Kinas viseminister for vitenskap og teknologi – Li Meng – at å forutse kriminalitet vil bli en nøkkelfunksjon for AI hos myndighetene.
– Hvis vi bruker smart-systemene og smart-fasilitetene våre godt, kan vi vite i forkant hvem som er en potensiell terrorist, hvem som kanskje kommer til å gjøre noe ille, sa han.
Personvern en utfordring
Ansiktsgjenkjennelsesteknologien kommer ikke uten utfordringer. I byer i fire kinesiske provinser i det sørlige Kina har trafikkmyndighetene brukt skjermer ved siden av veien til å vise bilder av fotgjengere som krysser gaten på rødt lys – til skrekk og advarsel. Også personlig informasjon som navn og adresse har blitt offentliggjort, melder statsdrevne Xinhua News Agency.
Dette er ikke i strid med kinesisk lov, men har likevel ført til en del oppbrakte borgere, og er kanskje en forsmak på noen av de utfordringene utstrakt overvåkning kan føre med seg.
En annen utfordring er sikkerhet. Som i alle tilfeller der informasjon fra overvåkning er involvert kan de negative konsekvensene dersom informasjonen havner i gale hender være store. Kinesisk media har allerede omtalt flere tilfeller av hackere som har fått tilgang til private webkameraer, og eksperter på nettsikkerhet har uttalt at kameraer knyttet til overvåkning av det offentlige rom også kan være utsatt for lignende angrep.
Så mens noen kanskje får assosiasjoner til 1984 og overvåkningssamfunnet, og andre ser lyst på den forbedrede sikkerheten et slikt system vil gi, gjenstår det å se om Kina får valuta for investeringene og teknologien vil utgjøre en positiv forskjell når alle faktorer er regnet inn.