Norske gründere stoppes ikke av kapitalmangel. Men på grunn av mangel på marked og dårlig utnyttelse av den kapitalen de får, mener Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. 

– Største utfordringer for norske grundere er ikke kapitalmange, men at de ikke har et marked.

Det er den krystallklare beskjeden fra Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

Hun kaster dermed blikket forbi både statlige Investinor og interesseorganisasjonen Abelia som begge har advart om tilgangen på kapital i tidligfase. Mangel på kapital var også det overgripende temaet da Norsk Venture, som ledes av Traaseths mann, gjennomførte sitt drømmeløft i vinter. 

Abelia anslo nylig at det finnes opptil 3.500 potensielle vekstselskaper i Norge årlig. Mens norske gründere fastslo at det er vanskelig å få hentet inn mindre enn 30 millioner kroner i egenkapital.

Også IKT-Norges Fredrik Syversen advarer mot at både politikere og DNB nå er offensive på gründernes vegne, foreløpig uten å følge opp ordene med handling.

Utnytter ikke kapitalen godt nok

Det massive koret til tross, er Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth overbevist om at det er en ting som er enda viktigere. Hun mener gründerne nå må tenke annerledes, og gå rett på kundene og markedet. Flerårige utviklingsløp er det ikke lenger rom for, skal vi tro Traaseth.

– Gründere kan sitte i 4-5 år og utvikle noe, også er de lei seg for at Statoil ikke kjøper produktene deres. Sånn funker det ikke, poengterer hun.

Fremover varsler hun at Innovasjon Norge skal se på både definisjonen av innovasjonshøyde, og strengere krav til rask uttesting av forretningsideen i markedet.

– Her er et etablererstipen. Nå skal du ut og finne ut av hvor kundene er og hvilke problemer skal du løse, forklarer Traaseth.

Hun refererer til “problem” – “solution” – “fit, en tankegang som stammer fra Lean Startup-tankegangen.

– Av de 12 selskapene som IKT-Norge trekker frem som de hotteste, så har Innovasjon Norge vært og “fuela” 11 av de i flere år. Men det syns jo ikke, sier Traaseth – og viser til at Innovasjon Norge ikke får synliggjort godt nok hva de bidrar med.

• Les også: Produktet blir aldri for enkelt!

Debatt på Twitter

De ovenstående uttalelsene, som falt under paneldebatten hos DNB mandag, ledet frem til en lang diskusjon på Twitter, basert på gründersjef Bård Stranheims gjengivelse av Traaseth (se samling av tweeter nederst).

På spørsmål fra 3in.nos styreleder Truls Berg om hva de bygger dette på, viser Stranheim først kun til amerikanske undersøkelser. Berg poengterer at disse undersøkelsene ikke kan sammenlignes med forholdene i Norge.

USA er trolig det markedet i verden med best tilgang på kapital. Den gode kapitaltilgangen gjør at det for tiden pågår en debatt om oppstartsektoren i landet er inne i en boble.

Traaseth svarer så med å vise til en undersøkelse som ser på norske gaseller, utført av førsteamanuensis Casper Claudi Rasmussen ved Markedshøyskolen.

– Mye av litteraturen sier at risikokapital er viktig for å vokse. Men jeg finner ikke store utslag på det i Norge, sier Rasmussen til Dn.no.

– Men selskapene trenger jo penger for å vokse?

– Selvfølgelig. Men jeg er ikke sikker på at grunnen til at det ikke er flere vekstselskaper i Norge, er at det mangler kapital. Det virker som om de som har en god idé, får den kapitalen de trenger.

– Ofte hører vi at det mangler spesielt såkornkapital?

– Ja, det er et politisk spørsmål. Og jeg tror det er en god idé å gi mer støtte til bedrifter. Problemet er å velge hvem man skal gi kapital. I en veldig tidlig fase er det nesten umulig å velge ut hvem som blir vekstselskaper, sier Rasmussen.

• Les også: Gründerne og englene er heltene

(NB! Truls Berg er styreformann og eier av 3in.no)

 

1 COMMENT

  1. Av egen erfaring samt flere jeg kjenner som har hatt gode ideer, vært i samtaler med kommunens systemer, IN, andre organer etc. kan jeg med stor sikkerhet si at IN idag er mest til nytte for alle de som er ansatt i systemet. For en gründer som ikke har masse kapital fra før er det bortkastet tid , energi og penger å prøve å få hjelp fra IN. Men selfølgelig er det jo mange som lever godt av systemet; de ansatte, samt de som har så mye fra før at de kan gjennomføre sine planer helt uavhengig av IN..slik er det, og jeg anbefaler ingen som ikke har nok kapital å i det hele kontakte IN.. Paal Nilsen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here