Vibeke Holth, redaktør i businessbladet Kapital og hovedansvarlig for kåringen av Norges mektigste kvinner, mener det ikke finnes noe såkalt glasstak som hindrer kvinner i å klatre til topps på karrierestigen. – Å hevde noe annet er en svartmaling av situasjonen som ingen er tjent med, sier hun.
(InnoMag opplyser om at vi er mediepartner av FBI-konferansen. For program og påmelding klikk HER)
Vibeke Holth har jobbet i Kapital i 17 årene og vært redaktør i åtte av dem. Helst siden 2007 har bladet kåret Norges 100 mektigste kvinner. Det er Holdt som har hatt ansvar for kåringen, noe som har gitt henne god innsikt i hvem som har makten i landet og hvordan denne makten er fordelt.
Onsdag 1. November står hun på scenen under Female Business Innovation Conference, som går av stabelen på Samfunnssalen for fjerde år på rad. Målet med konferansen er å samle kvinnelige gründere og ledere for å dele, løfte og lære av hverandre.
Her skal Holth på talestolen for å snakke om kvinnelige toppledere.
At Norge, kanskje verdens mest likestilte land, fortsatt har mange flere mannlige toppledere enn kvinnelige, er ingen hemmelighet, spesielt når det kommer til privat sektor. Hvorfor det er slik, har lenge vært et het tema og mange trekker frem glasstaket, idéen om at det finnes usynlige barrierer som hindrer kvinner i å nå toppen av karrierestigen, som del av årsaken til problemet.
Holth er enig i at det finnes flere ulike barrierer som kan hindre noen kvinner i å nå til topps, men mener metaforen om et glasstak blir feil i dagens samfunn – fordi det faktisk er fullt mulig for kvinner å bli toppledere. Hun tror at tanken om et imaginært glasstak kan være med på å demotivere kvinner fra å gå etter nettopp toppjobbene.
– Som student på Handelshøyskolen, satt jeg på forelesning i faget organisasjon og ledelse og ble fortalt at det er et usynlig glasstak som hindrer kvinner i å nå til topps i samfunnet. I ettertid har jeg skjønt at en slik indoktrinering er uheldig fordi den skaper en illusjon om at kvinner ikke får topplederjobber, og derfor får unge kvinner heller ingen særlig motivasjon til å prøve en mer ambisiøs karrierevei. Dernest er det feil at vi har et glasstak. Kapitals kåring viser med all tydelighet at det er mulig for kvinner å nå til topps i absolutt alle stillinger i samfunnet – om man jobber hardt nok og vil nok.
Les også: Tidligere Innovasjon Norge-direktør: – Jeg har blitt utsatt for alle typer hersketeknikker
– I dag har vi kvinnelig statsminister, utenriksminister, finansminister, næringsminister m.m. Omtrent halve regjeringen består av kvinner, og kvinner besitter en rekke av landets viktigste lederfunksjoner. Når det er sagt, vil jeg være den første til å fremheve at mange kvinner møter endel tunge barrierer og utfordringer som kan gjøre det vanskeligere å nå toppen av karrierestigen. Gjennom arbeidet med kåringen i Kapital har vi blant annet identifisert noen områder hvor det fortsatt er få kvinner i ledende stillinger. Dette gjelder spesielt børsnoterte selskaper og de største mediehusene. Da er det viktig å se på årsakene til kjønnsubalansen på disse områdene og gjøre noe med dem fremfor å generalisere ved å si at kvinner ikke når til topps. Det er en svartmaling av situasjonen som ingen er tjent med, mener hun.
Mindre viktig for kvinner å lede
Av mulige årsaker til hvorfor kvinner fortsatt er i mindretall når det kommer til lederstillinger, peker Holth blant annet på innprentede kjønnsmønstre og forventninger om at kvinner i større grad enn menn skal prioritere hjem og familie.
– Svangerskap og fordeling av foreldrepermisjon kan åpenbart også forklare mye. Det samme gjelder utdanningsvalg og mangel på nettverk. Det har heller ikke vært noen utbredt tradisjon for at norske kvinner kjøper seg hjelp i hjemmet, noe som kunne gjort det lettere å ta på seg ekstra ansvar på jobben. Dessuten tror jeg en del kvinner ikke ser på det som viktig å ha en lederstilling. Kanskje prioriterer også en del av oss fritid og helsebringende aktiviteter høyere enn jobb?
Så hva mener du må til for å få flere kvinner i lederstillinger?
– Jeg mener vi må slutte å snakke om glasstaket og i stedet vise frem alle de dyktige kvinnelige rollemodellene som finnes i norske lederstillinger. De fleste kvinner som prøver, greier å balansere familieliv med en aktiv lederkarriere. Det behøver ikke være enten eller. Samtidig må vi være åpne på at det å være leder krever mye arbeid og at man kan møte endel motstand. Da er det viktig at man har et godt nettverk rundt seg og er forberedt på å takle kritikk, for den kommer! Unge jenter må imidlertid forstå at det å være leder kan være givende på så mange plan. Selv om man gjerne jobber mye, kan man i stor grad bestemme over tiden sin selv. Man får mulighet til å gjøre en positiv forskjell for andre, og det er en stor gave i livet!
Vibeke Holth deler scenen med blant annet tidligere Innovasjon Norge-sjef Gunn Ovesen, Arne Krokan, professor ved NTNU og Katinka Greve Leiner, leder av Ferd Sosiale Entreprenører under årets FBI konferanse. Program og påmelding finner du HER)