Forsikringsselskaper bør investere 4 prosent av forvaltningskapitalen i sosiale forretningskonsepter, mener fredsprisvinner Mohammed Yunus. Kan norsk finans følge opp?
Torsdag i forrige uke arrangerte Mikrofinans Norge European Social Business Forum med nobelprisvinner Mohammed Yunus som trekkplaster og naturlig midtpunkt. Vel 140 eksperter på sosial forretningsdrift, politikere og næringslivsfolk møttes i Kolbotn’s storstue og fikk servert en rekke innspill fra engasjerte endringsagenter fra en rekke land. Forumet ble ønsket velkommen av ordfører Ildri Eidem Løvaas før arrangementets primus motor, Unni Beate Sekkesæter, introduserte en engasjert fredsprisvinner som mente at alle mennesker er født som entreprenører. La oss vri tankegangen fra arbeidsledighet til entreprenørskap: Gå i gang, vær kreativ, gjør noe for andre og skap noe som bidrar positivt.
I løpet av dagen ble det rik anledning til å dykke ned i ulike problemstillinger, og vi ble presentert for vidt forskjellige konkrete prosjekter drevet frem av ildsjeler fra blant annet Spania, Albania og Tyskland, i tillegg til gode innspill fra også norske sosialentreprenører.
I den avsluttende paneldebatten hvor også 3in’s ansvarlige redaktør var en av deltagerne kom fredsprisvinneren med en klar oppfordring til storkapitalen i form av en oppfordring til Norges største forsikringsselskaper om å investere 4 prosent av den samlede forvaltningskapitalen på sosiale forretningskonsepter som kundene gis anledning til å påvirke.
En spennende tanke som fornuftig investert bør kunne gi et viktig signal til verden om at mange små lån til dem som skaper nye virksomheter. Som Unni sa det – Social business er et selvforsterkende system: De som får lån, kommer ut av arbeidsledighet, betaler tilbake pengene – som igjen kan brukes til å etablere ny business.
Kanskje norske finansforetak kan vise både Mohammed Yunus og verden at det ligger god avkastning i sosialt motiverte investeringer – tross alt har jo Grameen Bank som Yunus startet blitt en av Bangladesh’s største virksomheter.
Foto: Vilde Vegem