Nordmenn spiser stadig mer renskåret kjøtt, men fettet som skjæres bort på slakteriene har til nå likevel endt opp i matproduksjon.
Under kostholdskonferansen MeetEat ble det presentert forslag om alternative bruksmåter for overskuddsfettet fra kjøttbransjen.
– Vi har i dag sett regnestykker som viser at dyrefett kan benyttes både til dyrefôr og drivstoff. Det åpner for spennende muligheter, sier direktør Anne Mari Halsan i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Hun mener norsk kjøttbransje står ved et veiskille, og at det nå må jobbes for fullt for alternativ anvendelse av overskuddsfett fra slakteriene.
Spesialrådgiver Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning presenterte regnestykker på MeetEat som viser at det er mulig å få avsetning for dyrefett gjennom hele verdikjeden, uten at det ender opp som menneskemat, og uten å tape penger.
– Mye tyder på at kjøttbransjen kan realisere gode løsninger for bransje og samfunn, men det er krevende og forutsetter at bransjen samarbeider, sa Ivar Pettersen.
Han mener dyrefett er attraktivt som dyrefôr og kan bli en viktigere energikilde i årene fremover. Det kan være et spørsmål om tid og god logistikk før mer av fettet vil få lønnsom anvendelse som noe annet enn menneskemat.