Patentstyret inviterer til debatt i dag, fredag 29. april, på Litteraturhuset i Oslo. Dette er for deg som ønsker å få belyst ulike sider ved de forretningsmessige mulighetene og begrensingene knyttet til forskning og IPR.
Er kommersielt drevet patentering en motsetning til allmennyttig forskning? Eller kan patenter og patentlitteraturen bidra i forskningen? Og kan patentering av forskningsresultater drive forskningen framover?
Det er ikke enkelt å svare entydig på hvordan en skal organisere rettigheter til og bruk av offentlig finansiert forskning. Deltakere fra Patentstyret og forskermiljøet debatterer emnet i et opptak for NRK Kunnskapskanalen.
Forskningsmiljøer og bedrifter er i dag avhengige av verdiene som skapes gjennom ansattes kunnskap, relasjoner, kreativitet, metoder og kompetanse. For teknologiaktører vil det typisk være nye ideer til tekniske løsninger eller fremgangsmåter. For forskningsmiljøer vil det være forskningsresultater og anvendelse av kunnskap. For andre kan den viktigste verdien være logoen eller designet som brukes for å kommunisere med markedet. Dette kan representere store verdier for bedriften og være avgjørende for dennes eksistens og evne til å oppnå økte markedsandeler. Men, er det en selvfølge å skaffe seg rettighetene til det som er foretakets kjernevirksomhet?
En stor rolle overlates ofte til tilfeldighetene i prosessen fra forskningsspørsmål til ferdig produkt. Forholdet mellom hemmelighold av forskningsfunn frem til patentering versus rask vitenskapelig publisering kan ses som en kamp mellom to idealer: åpen, fri forskning kontra patentering og initiering av forskning styrt av markedsmuligheter.
Arrangementet er gratis – husk å melde deg på.
Mer info og påmelding finner du her.
(Denne artikkelen er en del av en profileringsavtale med Patentstyret).