Gründere som sitter fast i startgropa kan få en sjelden mulighet til å få hjelp med kapital, nettverk, lokaler og støtteapparat. 11. mars får de muligheten til å møte “business angels” på Trondheim Kunstmuseum
– Vi ønsker å komme i kontakt med folk som har guts og et sterkt indre ønske om å drive egen virksomhet, men som ikke har tatt det avgjørende skrittet. Vi ser etter visjonære mennesker, folk som tør å ta risiko og som er i stand til å danne seg et bilde av hvordan bedriften vil se ut i fremtiden. Har du ikke de riktige genene, skal du ikke starte egen business. For da vil du heller ikke lykkes, sier Tor Blaasmo, daglig leder i den nystartede gründerpoolen Startup:you.
Satser på gründere
Den Trondheims-baserte forretningsmannen har bygget seg en formue på eiendom og har en rekke velykkede selskapsetableringer på CV-en. Nå kribler det såpass i grundergenene at han har bestemt seg for satse på gründere som vil opp og frem:
– Har du kapasitet, tid og sterk vilje, skal du kontakte oss. En oppstart koster blod, svette og tårer. Men på den andre sida er det en utgang som er svært tilfredstillende. Å se at det som er rundt en vokser, og at ting faller på plass, er en stor lykke, sier Blaasmo.
Et eget “smøreteam”
Planen er å fylle de nyoppussede lokalene i sin siste eiendomsinvestering i Industriveien 5, med et titalls oppstartere. De første er allerede på plass:
– Kommer du gjennom den innledende runden, stiller Startup:you med lokaler, kompetanse, nettverk, markedsføring og om nødvendig kapital. Et eget «smøreteam» med erfarne folk stilles til disposisjon. Sammen finner vi frem til “smurningen” som gjør at prosjektet skyter fart, sier Blaasmo, som til gjengjeld vil inn på eiersiden i de bedriftene han tror har en lønnsom fremtid:
– Forretningsideen vår er å tjene penger på at andre lykkes. For oss er det viktig å komme i dialog med de som har ideene på et tidlig tidspunkt. Derfor er det ikke aktuelt å gå inn som en investor i allerede etablerte selskaper, sier han.
Ubyråkratisk
Startup:yous største fortrinn i jungelen av gründertiltak, er en ubyråktratisk og rendyrket kommersiell tilnærming. Ideene skal raskt få prøve seg på kunder og marked, ifølge Blaasmo:
– Startup:you er ikke et sted hvor gründere skal sitte i ett år og skrive forretningsplaner og utforme lange strategidokumenter. Hos oss kommer du inn i et pulserende miljø med folk som ønsker at du skal lykkes. Vår tilnærming til prosjektene skal være ubyråkratisk og actionpreget. Prosjektene vurderes av kremmersjeler og forretningsideene skal raskt få prøve seg i møtet med virkeligheten – på godt og vondt. Vårt viktigste bidrag er – i tillegg til ubegrensede mengder med kaffe – sparring med folk som har etablert bedrifter før. Vi har vært med på både opp-og nedturer. Vi har også et nettverk som kan være avgjørende for å lykkes, sier Blåsmo.
Må ha internasjonalt potensiale
Skal du bli en del av Startup:you må du ha hårete visjoner.
– Ideene vi skal jobbe med med må ha et internasjonalt potensiale, sier Blaasmo, som har den samme visjonen for Startup:you.
– Derfor er Startup:you-konseptet registert i mange land, sier Blaasmo.
I vinter har han brukt mye tid i London, og han har latt seg inspirere av en forretningskultur som skiller seg sterkt fra den norske:
– Der er gründere omgitt av såkalte «business-angels» – folk som vurderer og investerer i gode ideer.
Jakter på gode hoder og medinvestorer
Investoren ønsker også å komme i kontakt med personer som ikke har ideen, men en sterk tro på seg selv som leder og oppstarter.
– Vi sitter på flere ideer som venter på de rette menneskene, sier Blaasmo.
Han er også på jakt etter medinvestorer til Startup:you:
– Vi søker kontakt med andre investorer som vil være med å finansiere nystartede virksomheter. Vi skal ikke sitte med aksjemajoritet eller ha kontroll, men ønsker å sy sammen en riktig modell sammen med daglig leder, som selvfølgelig skal ha eierandeler i selskapet.
Ifølge Blasmo holder det ikke med en god ide og hard jobbing for å lykkes i forretningslivet. Du må ha en dose flaks også.
– Men ofte er det slik at hvis du jobber hardt, kommer flaksen i tillegg, avslutter han.
PS. Vil du vite mer om Startup:you og måten de arbeider på? Meld deg på seminar 11. mars på Trondheim kunstmuseum. Mer info her