Nå kommer de intelligente tingene som kan kommunisere med hverandre, skriver Ingvild Sandmo som har vært på besøk hos Cisco og Google.
(Gründerskolen og opplegget ved denne er presentert i det første blogginnlegget, mens Christoffer Sapienza skrev om ankomsten til Silicon Valley. I del 3 skrev Helga Stormo om hva Silicon Valley er, mens Start-leder Ingvild Sandmo skriver friheten i arbeidsoppgavene i del 4. I del 5 skrev Christoffer Sapienza om å utfordre seg selv for å lykkes, mens Helga Stormo skrev om en dag i en interns liv. I dette sjuende innlegget skriver Ingvild Sandmo om tingenes internett.)
Internet of things – et velkjent begrep her over dammen, muligens mindre kjent i Norge. I forrige uke fikk vi et lite innblikk i hvordan blant annet Cisco og Google jobber med akkurat dette og jeg tror flere av oss var usikre på om vi skulle være skremt eller ”amazed” av denne utviklingen. Eller kanskje litt av begge deler.
Først og fremst – en liten introduksjon til begrepet. Internet of things (eller IoT) betyr rett og slett å gi intelligens til ting, og å gi dem muligheten til å kommunisere med andre ting og for så vidt mennesker. Denne teknologien går forbi det vi er vant til med nettbrett, smarttelefoner, Mac og PC. Forestill deg nå at kjøleskapet dit vet hva du mangler av dagligvarer og kan minne deg på å bruke opp all melken du kjøpte for en uke siden. Forestill deg at huset ditt vet når du kommer hjem, og at plantene dine vet når de trenger vann. Slike produkter finnes.
Flere av de store bedriftene her i USA jobber med akkurat dette – å sette liv og intelligens til hverdagslige gjenstander. I forrige uke dro vi på field trip til Cisco og Google som begge fortalte oss om hvordan de satser innen dette området. Vi var først hos Cisco, men jeg starter der vi endte – hos Google.
”Aim Higher”
Hos Google ble vi møtt av nordmannen Tarjej Vassbottn som har utviklingsansvaret for ”Internet of things” hos Google. Han holdt et inspirerende foredrag for oss om hvordan han trasset vår alles kjære Jantelov ved å starte opp flere startups i Norge og deretter å få seg jobb i Google, både i Australia og nå i USA – ”Aim Higher” var hans første råd til oss. Med det mener han at vi som nordmenn må tørre å tenke større enn bare å nappe til oss det norske markedet – har man et produkt som kan lanseres på engelsk; Gjør det!
Videre ga han oss flere personlige råd for å oppnå suksess, blant annet at utførselen er mye viktigere enn selve ideen og at man bør ansette de som er smartere enn seg selv. Underveis kom Tarjej også innpå mye som omhandlet IoT og Google´s fokus på dette.
Brillo er kanskje den nyeste satsningen som skal sørge for at for eksempel oppvaskmaskinen din er linket til allerede eksisterende Google teknologi. Nest er muligens noe flere kjenner til – et selskap som lager smarttermostater og røykvarslere – som Google kjøpte opp i våres og er nå en del av den store satsningen.
• Disse fire kjemper om ditt smarte hjem
Smartere og mer effektiv
Før vi dro til Google var vi på besøk hos Cisco. I løpet av et spennende foredrag om hva Cisco driver med og innovasjon i bedriften, ble vi introdusert til deres egen satsning: ”Internet of everything”. Enklest mulig forklart: Du har nå et lite innblikk over hva IoT er – vel, forestill deg at noen gir intelligens til absolutt alt, ikke bare hverdagslige ting.
Dette er Ciscos satsning – som retter seg mot et mye større bilde enn IoT. Vi fikk blant annet se hvordan Cisco kan hjelpe butikker til å få høyere inntekt og utnytte arbeidskraften hos de ansatte bedre. Kun ved hjelp av at noen som går inn i en butikk har på Wifi, kan de hente ut spesifikk informasjon som retter seg mot hver enkelt kunde. Dette kan gjøre slik at butikken kan få tips om hva du som forbruker interesserer deg for og gi deg tilbud basert på dette, den kan følge med på hva du ser på, hva du kjøper og hvor i butikken du bruker mest tid. Selgerne kan dermed se på detaljerte kundeprofiler og vite mer nøyaktig hva du som forbruker er ute etter. I tillegg kan butikken få klar oversikt over når man kan forvente at det er mye kø i kassen, og dermed behov for flere kassaarbeidere eller, ved hjelp av Beacons, få informasjon om når ulike hyller i butikken trenger påfyll av varer.
Flere butikker her i USA har allerede implementert systemene til Cisco, og vi fikk også vite at de er kommet til Europa. Så nå er det ikke lenge til du går inn i en butikk hvor de ansatte vet alt om dine behov og ønsker – til og med før du vet det selv.
Minglekultur: Snakk med flest mulig
På fredag dro jeg på enda en liten field trip – denne gangen med kollegaer. Vi dro til en utstilling i sentrum hvor flere av produktene innen IoT ble demonstrert. De hadde satt opp et ”fake” hus hvor man kunne se hvordan alt fra dørhåndtak og kjøkkenutstyr til lysbrytere og alarmer fikk intelligens og kunne kommunisere med hverandre. Blant annet kunne de vite at huseieren var på vei hjem fra jobb, og satte derfor på en behagelig belysning, ønsket temperatur og rolig musikk for å kunne gjøre hjemmet avslappende for eieren. Ganske sykt å tenke på at tekniske systemer kan få slik intelligens.
For utenom field trips og IoT deltok en del av oss på et nettverksevent for start-ups etter besøket hos Cisco og Google. Minglekulturen her er annerledes enn i Norge da vi det er tydelig at de fleste er ute etter å få snakket med flest mulig før de går hjem i løpet av en kveld. Det å knytte kontakter er ekstremt verdifullt her fordi man aldri vet hvilke dører noen kan åpne for deg. ”Pay it forward” mentaliteten her i Silicon Valley er utrolig høy, noe som betyr at man alltid forsøker å spille hverandre bedre, og dette er absolutt noe som kommer tydelig frem på slike eventer.
Utover dette har flere i klassen vært i nasjonalparken Yosemite i helgen – noe som så utrolig rått ut og som absolutt står på min bucketliste før jeg drar hjem til Norge. Selv har jeg vært sammen med kollegaer fra jobb hele helgen hvor vi har sett filmer, spist god mat og spilt utallige runder med beer pong. En fantastisk avslutning på helgen var ”Intern bonfire” på Ocean Beach i nydelig solnedgang.
Vi er halvveis inn i programmet nå – jeg får mindre og mindre lyst til å dra herfra.