Gründerskolestudent Christoffer Sapienza (24) skriver i dette innlegget om sine første opplevelser som en del av Gründerskolens sommer-internship ved oppstartsbedrifter i USA. Dette er det andre innlegget i en serie. 

Gründerskolen og opplegget ved denne er presentert i det første blogginnlegget. 

Hei alle, Christoffer her. Jeg har fått gleden av å starte “bloggballet”, og dette innlegget vil ta for seg reisen, første offisielle møte, og de første dagene på skolebenken. 

_DSC8623

Turen over var ekstremt behagelig, og Norwegian’s langdistansefly er faktisk ganske komfortable – sett bort i fra at ingen ville oppdatere oss på resultatet i champions league finalen, var alt helt topp takket være underholdningssystemet ombord. Vi var en relativ stor gjeng som fløy fra Gardermoen til Oakland samtidig, og det var rimelig betryggende og vite at dersom man gikk seg vill – så var man hvertfall ikke alene. Uten særlige problemer, dog etter en lang og bråkete bart-tur (hørtes faktisk ut som om toget holdt på å spore av) fra Oakland og inn til byen, fant vi frem til leilighetene vi skulle bo i. San Francisco virker som en rolig by, med mye hyggelige folk. Første søndagen brukte vi på å vandre rundt og undersøke byen. Vi havnet på en supertrivelig sportsbar hvor vi så en av finalematchene mellom Golden State Warriors og Cleveland Cavalers – helt kanon bra stemning (helt til hjemmelaget tapte).

Første “formelle” samling med gjengen fant sted i Twitter-bygningen, og her fikk vi møte flere av personene som jobber for at programmet skal bli så bra som det er – både direkte og indirekte. Lisbeth Smestad fra Innovasjon Norge startet showet med å blant annet oppfordre oss til networke (les: være hyggelige og vise folkeskikk) i alle situasjoner vi havner i.

På et personlig nivå syntes jeg det er bra med nettverk, og som det sies: «your network is your net worth».

“Work your butt off”

Sindre Bornstein og Ola Stalund fra generalkonsulatet i SF forteller at mye av jobben til kontoret har vært å utvikle departementets (Norges) arbeid opp mot næringslivet, også utenfor Norge (og ikke bare hjelpe hjelpeløse turister som har mistet pass og slik). Integrerere og tilrettelegge for entreprenørskap i alle ledd i samfunnet, er noe av det superpositive som trekkes frem i dette innslaget (godt inspirerte av Anita Krohn Traaseth).

Tormod K. Lunde fra UC Berkeley, gikk fra å studere på Stanford, gjennom næringslivet til å jobbe der (blant annet direktør for SIFO, professor på BI og Columbia). Han skal følge oss gjennom sommeren, og vi fikk denne første dagen en rask introduksjon til hva som kreves i sommer (kort oppsummert: lese – jobbe – nyte). Formålet er å forberede oss til en karriere som entreprenører: lære oss om markedsføring, økonomi og hvordan å nå ut til relevante personer (noe som egentlig kommer godt med uansett hva man skal holde på med i fremtiden).

internbloggen01
Tormod K. Lunde er klar for å inspirere studentene gjennom sommeren. Foto: Lisbeth Smestad

Børge, Stephan og George – tidligere studenter på Gründerskolen presenter videre sin tid etter programmet. Morsomt å se at tidligere studenter er her, og jobber aktivt med enten egne prosjekter fra tiden på GS (Børge og Stephan – Konjekt) eller som George som har fått fast jobb hos WikiHow (der han hadde internship). Utrolig motiverende å høre at ideen har slått så bra an, at de nå satser alt og bosetter seg her (George har jo faktisk jobbet i selskapet siden han hadde internshipet).

Hovedlæringen fra disse gutta er enkel: Work your butt off, og ikke tro du er på chartertur.

Internbloggen02
Guttene forteller sin historie. foto: Lisbeth Smestad

internbloggen01«I meet you – I tell you something you NEED and WANT to hear»

Gro Dyrnes, direktøren for Innovasjon Norges aktivitet i San Francisco & Silicon Valley / Bay Area, avslutter ballet denne første dagen med å snakke om tiden vår i “mulighetenes land”. Hun trekker frem gode muligheter for å oppleve en annen arbeidskultur (FYI: etter brann og jordskjelv i 1906 brukte de rundt 3 år på å bygge opp alt igjen – rimelig impressive mtp. at de skal bruke 10 år på noen tuneller i Oslo) og oppleve “episenteret for teknologisk utvikling” (trenger vel ikke namedroppe alle selskapene som har endret verden herfra?).

Første dag på Berkeley:

Vi får starte med en funfact: Berkeley ble grunnlagt i 1868 av blant annet en nordmann: Peder Sather. Skolen byr på en relativt fin campus (kan minne om Harry Potter skolen noen steder), og virker nesten like stort som en gjennomsnittlig norsk by. Den første dagen gikk vi igjennom hvordan programmet skal bygges opp gjennom sommeren: internshipet skal ikke være en rutinejobb som erstatter en arbeider, men en temporær aktivitet som skal utforske et mulig potensial for selskapet – hvor de ikke helt enda ønsker å sette av midler pga usikkerhet / behov for kompetanse opp mot kjernevirksomheten. Viktig (under California law og Federal law) er at internshipet skal være en del av et utdanningsprogram. Stort fokus på god presentasjonsteknikk: «I meet you – I tell you something you NEED and WANT to hear» (elsker det – til syvende og sist så må du jo på generell basis kunne presentere noe for å oppnå noe). 

Dagen ble avsluttet av associate dean Trond Petersen, som tok oss igjennom oppbygningen av skolesystemet her i statene. Det er en plass til alle, og han beskrev betalingssystemet som basarene i syden: du ser en prisliste, men det du betaler er noe helt annet. Noen betaler helt ned til null kroner, og du spør deg da sikkert hvordan skolene blir finansiert? Store deler av finansene til mange av (de beste) skolene kommer fra patenter de ansatte har innhentet.

Godt tips til skolene der hjemme, så nå er det bare å jobbe på.

Blogginnleggene:

Del 1: Presentasjon av gründerskolen, skribentene, hva de skal gjøre og forventningene til turen.
Del 2: Første møte med internship-programmet i USA. (dette innlegget)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here