IMG_7390
Ingvild Sandmo

Her har vi lært mer på 3 måneder enn på tre år hjemme. Men nå vil den norske stat nekte oss å reise tilbake de neste to årene, skriver Ingvild Sandmo i det siste reisebrevet fra internbloggen. 

Gründerskolen sender hvert år mange studenter på intern-opphold hos amerikanske oppstartsbedrifter. Opplegget er presentert i det første blogginnlegget, mens Christoffer Sapienza skrev om ankomsten til Silicon Valley. I del 3 skrev Helga Stormo om hva Silicon Valley er, mens Start-leder Ingvild Sandmo skriver friheten i arbeidsoppgavene i del 4. I del 5 skrev Christoffer Sapienza omå utfordre seg selv for å lykkes, mens Helga Stormo skrev om en dag i en interns liv. I det sjuende innlegget skrev Ingvild Sandmo om tingenes internett., i det åttende skrev Christoffer om behovet for krav til norske studenter og i det niende skrev Helga Stormo om sin nye gründeride.  

Da var tiden kommet for det siste blogginnlegget. Trist, men sant. Jeg har grublet litt over hva jeg har lyst til å bruke dette innlegget på å fortelle dere da det er flust av alternativer.

Nå har det seg slik at de fleste av oss i klassen ble plassert i en fin liten bås av den norske stat da vi søkte om visum: ”Subject”. Dette betyr, kort fortalt, at vi ikke kan dra til USA (utover vanlig turistvisum) på to år etter at vårt nåværende visum har gått ut. Det finnes så klart måter å søke seg ut av dette på, men da vi fikk vite dette var spørsmålet vårt, ganske åpenlyst: Hvorfor?

Jo, rett og slett fordi den norske stat ønsker at vi skal komme hjem og bruke lærdommen vi har fått i Norge. Vi er her for å ta med oss innspill hjem og bruke dem til utvikling for det bedre.

Still strengere krav

Så – hvilke lærdommer er de aller viktigste vi kan ta med oss tilbake til Norge? På bakgrunn av litt oppsummeringer av tidligere innlegg, samt litt nytt, har jeg lyst til å prøve meg på å fortelle dere hva jeg tror vi nordmenn kan ha godt av å lære fra Silicon Valley og California.

Først vil jeg gjenta spørsmålet, og noen av hovedpoengene, til Helga fra del 3: Hva er Silicon Valley? Etter å ha snakket om dette i forelesning, men også virkelig fått opplevd denne boblen som alle entreprenører snakker om, er det helt klart for meg at vi snakker om et ganske spesielt sted. Først og fremst, to av verdens beste skoler er plassert i nærområdet her. Stanford University og University of California Berkeley. Av våre måneder i klasserommet på UCB har jeg innsett en utrolig viktig ting jeg tror forelesere i Norge kan forbedre: ENGASJER studentene dine. Still krav, still dem spørsmål, tørr å utfordre dem, tørr å skape litt frustrasjoner og spennende diskusjoner i klassen.

Bruk gjesteforelesere med erfaring fra arbeidslivet, og krev at forelesere har en viss evne til å formidle noe. Vi har vært her i 3 måneder – jeg tror flere av oss har lært minst like mye som det vi har gjort i løpet av 3 år i Norge.

No offence – men det er den harde sannheten.

11707944_10155878137980084_139437975100963043_o
Foto: Audun Ingebrigsten

 

Feil så fort du kan

Videre på Silicon Valley og hva som gjør dette stedet så spesielt: Kultur. Vi har lært noen ting i klassen om hvordan kulturen til entreprenører bør være, blant annet hvordan historiefortellinger kan engasjere interessenter, ha troen på deg selv, stol på andre, og søk etter å få et diversifisert nettverk. Utover dette er det to ting jeg tror er de viktigste for å skape en god kultur for entreprenører:

  1. ”Pay it forward!” Hjelp andre, selv om du ikke får noe tilbake på kort tid. Her møter man stadig folk på nettverkingseventer med alle mulige kontakter og kvaliteter, og det som er så digg er at her tørr man å spørre om hjelp, råd og å snakke om ideen sin – for alle vil jo lykkes. Som Christoffer har fått høre: ”Vær hyggelig med alle på vei opp, du vet nemlig ikke hvem du møter på vei ned”.
  2. ”Plan to fail – fail as soon as you can”. Newsflash for oss nordmenn, men det er altså ingen skam å feile. Her borte er sannsynligheten større for å få funding dersom du har gjort flere forsøk som gründer tidligere.

Silicon Valley er i stor grad det det er i dag på grunn av menneskene der – kulturmessig og utdanningsmessig. Dette er da ikke noe som kun er mulig å få til her?! Som medgründer av LinkedIn har uttalt seg: ”Silicon Valley is a mindset, not a location”.

Jeg er så enig.

Glem janteloven

Mens jeg skriver kjenner jeg at jeg har mye på hjertet. Det lover jo veldig godt for de to refleksjonsoppgavene som skal leveres veldig snart, og som faktisk kan være litt lengre enn dette innlegget. Jeg vil rett og slett avslutte med å si, til alle dere gründerspirer der ute, GLEM Janteloven! Tørr å tenke stort, tørr å se utover Norge og tørr å tro at DU er den rette til å oppnå suksess.

IMG_5180[1]
Foto: Ranveig Strøm

Christoffer sitt innlegg etter den første uken her forteller at vi fikk en soleklar oppfordring fra tidligere gründerskoleelever: ”Work your butt off!”. Vell, etter 9 timers arbeidsdager og lange kvelder med skolearbeid må jeg si at jeg tror alle her har gjort en helteinnsats.

Men, det har helt klart vært verd det.

Vi har fått oppleve oppstartsmekka, utforsket San Francisco og California, samt knyttet nye vennskap som vil vare livet ut.

Tusen takk til 3in som har latt oss få lov til å få utløp for inntrykkene våre denne sommeren – håper dere lesere har fått noen nye tanker og innspill på hvordan entreprenørskapskulturen i Norge kan forbedres.

Jeg henger meg på samme takken som Helga ga i forrige innlegg, samt en ekstra stor takk til 6SensorLabs som har lært meg utrolig mye denne sommeren. Personlig er jeg ikke helt klar til å dra hjem enda og krysser fingrene for at jeg finner nye eventyr som gir meg muligheten til å komme tilbake til denne fantastiske bobla og herlige byen.

11224499_10153413814325519_4403591866466759672_o[1]
Foto: Victoria Isern

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here