Gjæret mat kan kurere mageproblemer og skape bedre fordøyelse. Nå søker gründer Georg Runde investor for å gjenopplive den gamle tradisjonen.
Georg Runde
Gründer i Gode Baktus
Medgründere: Tor Jessen og Kjetil Jikiun
Søker: 5 millioner kroner for oppstart av produksjon.
(Artikkelen er presentert som en del av samarbeidet med Innobørs)
Hvordan vil din satsing “forandre verden”?
Vår satsing vil forandre verden ved å re-introdusere fermentert mat som en matgruppe.
Fermentert mat har mange helsegevinster, og kanadiske forskere har faktisk anbefalt at fermentert mat utgjør 12 prosent av alt matinntak. Skulle det bli en anbefaling for Folkehelsa, betyr det at dette markedet utgjør 32 milliarder kroner bare i Norge.
80 prosent av immunforsvaret vårt sitter i mage-tarm-systemet. Har vi ubalanser i fordøyelsen, gir det ikke bare konsekvenser for næringsopptaket fra maten. Mye av det som knyttes til immunforsvaret påvirkes også. Øreverk, eksem, allergi, diverse infeksjoner – kan altså ha sitt opphav fra en dårlig fordøyelse. Hodepine, manglende konsentrasjon og psykisk ubalanse kan også skyldes problemer i tarmen.
For å få orden på tarmhelsen vår, er det blant annet viktig med mat som gavner fordøyelsen. Og å unngå mat som skaper problemer og ubalanser av ulike slag. En fenomenal måte å få mat til å bli mild og snill og hjelpsom mot fordøyelsen vår, er å spise melkesyregjæret og fermentert mat. Vi gir dermed tarmen vår tilskudd av de gode bakteriene som har en hel rekke viktige oppgaver å utføre.
Hvorfor startet du selskapet/satsingen?
Vi synes mat er spennende, og fermentert mat er en matgruppe som har vært borte fra kjøkkenet i nyere tid. Vi ser derfor en stor kommersiell mulighet her. Det begynner å komme opp litt her og litt der, gjennom artikler fra forskere og folk som blogger. (Les sak om temaet i DN-magasinet D2 fra februar)
Fermentert mat inneholder probiotika, som er gode magebakterier. Disse bakteriene kan gjenopprette eller opprettholde balansen i mage og tarm, og dermed hjelpe fordøyelsen. Slike oppskrifter er som skapt for pasienter med irritabel tarm, matintoleranser, og lekk tarm, for eksempel.
En daglig dose med fermentert mat kan gjøre underverker, og er godt for alle mennesker, ikke bare de med matintoleranser. Selv om det er meget sunt for alle, er vår målgruppe kanskje de som har en svakere bakterieflora, nemlig matintolerante og eldre.
Samtidig ønsker vi helseinteresserte folk som målgruppe. I Norge teller dermed vår målgruppe 2M og kanskje litt mer.
Hva er de viktigste milepelene for ditt oppstartselskap?
Vi inngikk i februar avtale om å leie et produksjonslokale ved Arendals Bryggeri. Nå er målet å ha 1.000 prøver ferdig til potensielle kunder, investorer og støttespillere den 10. april.
Deretter er målet å få på plass investorer, slik at vi kan starte opp produksjonen i løpet av høsten.
Hva har vært den største hindringen – og hvordan løste du den?
Vi arbeider med alle faser av kommersialiseringen samtidig. Har begynt å kontakte potensielle kunder, med det formål å sikre intensjonsavtaler. Vil også arbeide med å få støttespillere som kan brukes i markedsøyemed.