Det finnes mange utfordringer som oppstartsbedrifter og store virksomheter både bør og kan løse sammen, men det er dessverre også mange samarbeid som ikke når sitt fulle potensial. Hva kan gjøres for å få det beste ut av disse partnerskapene? 

Dette er spørsmålet som Tobias Studer Andersson i Sopra Steria ønsker gode svar på.

Tobias har rollen som innovasjonsdirektør og den blide norske svensken med de fargerike dressjakkene har siden 2018 ledet Sopra Sterias globale innovasjonsinitiativ Sopra Steria Scale up.

Vi i Innomag satte oss ned med Tobias og fikk høre mer om den store europeiske undersøkelsen som de gjennomfører i samarbeid med INSEAD Business School, og som skal gi svar på hvordan samarbeid skal bære mer frukt.

– Jeg er lidenskaplig opptatt av åpen innovasjon og spesielt samarbeid mellom etablerte organisasjoner og startups der innovasjonsmulighetene er enorme. Innenfor dette viktige feltet er det dog altfor for lite empiri. Dette har medført at vi i Sopra Steria Scale up i samarbeid med INSEAD ønsker å bidra som en global økosystem-orkestrator for å lære mer om, og ikke minst dele, hva de beste i feltet gjør, forklarer Tobias oss engasjert.

-Det handler om å hjelpe etablerte organisasjoner med å rigge seg for å kunne utforske, eksperimentere og skalere innovative løsninger sammen med oppstartsselskaper. Dette låter enkelt i teorien men er vanskeligere i praksis. Vi lanserer derfor nå for andre gang Europas største Open Innovation studie sammen med INSEAD og professorene Nathan Furr & Andrew Shipilov for å hente data fra etablerte organisasjoner og startups til The Open Innovation Report 2025, og vi går bredt, – i år er hele 12 land med på undersøkelsen.

Målet med studien er å avdekke fallgruver, muligheter og suksessfaktorer med mål om å dele innsikt for å få til flere suksesser.  Basert på 2023-rapporten «Surviving the Storm» tar denne nye studien for seg viktige områder som kunstig intelligens, digitalisering, forretningsmodeller og bærekraft.

Tobias er tydelig på at norske deltagere som bidrar, enten de jobber i oppstartsbedrifter eller i større virksomheter, vil kunne få tilgang på unik innsikt i hva som sikrer at samarbeidet fungerer best mulig.

Hvordan du kan delta?

Dette er din sjanse for å si din mening om hva som lykkes, hva som ikke gjør det, og hvordan virksomheter kan forbedre samarbeidet.

Hvorfor din innsikt er viktig

Din innsikt vil forme resultatene og anbefalingene fra undersøkelsen, og påvirke hvordan oppstartsbedrifter og etablerte virksomheter samarbeider i fremtiden. Din deltakelse vil også gi viktig kunnskap for det Europeiske økosystemet for innovasjon og skaper en varig og positiv effekt. Og du vil være blant de første som får rapporten, som vil bli tilgjengelig i 1. kvartal 2025.

Oppfordringen fra Tobias er klar; Gjør din røst hørt og bidra til at vi kan få synliggjøre hva som skal til for økt suksess i fremtidige samarbeid.