– Mange gründere kaster bort tiden sin! Det hjelper ikke å løpe etter investorene, fordi det investeres stadig mindre venturekapital i tidligfase-bedrifter i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Rune Sævik i Investinor.

Av Camilla Hellum

Han viser blant annet til markedsdata fra Norsk Venturekapitalforening (NVCA) som bekrefter at det ble investert omtrent 50 prosent venturekapital i tidligfase-bedrifter i 2010, mot bare 10 prosent i 2013.

Investinor sto for hele 40 prosent av venturekapital-investeringene som ble gjort i 2013.

Til tross for at tallene indikerer en sterk nedgang er det flere faktorer som kan virke forklarende. Sævik mener en viss andel investeringer fra industri og forretningsengler (formuede privatpersoner) kompenserer for fallet, men at dette vanskelig kan tallfestes, fordi denne typen investeringer ikke rapporteres til NVCA.

– Det er ingen grunn til å tro at forretningsengler kan kompensere for hele fallet, sier Sævik.

Det er usikkert hvor stor andel investeringer i tidligfase-bedrifter som gjøres av forretningsengler i Norge i dag. I 2010 ble det for første gang utredet status på norske forretningsengler. Menon Business Economics fant, på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet, ut at det var om lag 2400 forretningsengler som investerte i 4500 bedrifter i 2010.

Flere nyinvesteringer i Sverige

Sævik hadde også tall fra PEREP Analytics, NVCA og Menon Business Economics som viste at nyinvesteringene i Norge har gått drastisk ned siden 2008. I første halvdel av 2013 gjorde tidligfase-investorene i European Venture Capital Association (EVCA) sju nyinvesteringer i Norge. I Sverige var tallet for samme periode 75.

Tallene indikerer kun antall nyinvesteringer, altså første gang det investeres venturekapital i et selskap, ikke hvor stort beløp investeringene er på. Sævik sier en forklaring være den svenske staten.

Ifølge den svenske venturekapitalforeningen (SVCA), kom 58 prosent av de ovennevnte nyinvesteringene fra offentlig finansierte investorer. Særlig selskapet Almi Företagspartner AB gjør mange og små nyinvesteringer.

Hvorfor gjør ikke Investinor det samme?

Administrerende direktør i Investinor, Geir Ove Kjesbu, har sagt at det er noen vesentlige forskjeller mellom Investinor AS og Almi Företagspartner AB: For det første mottar Almi årlige overføringer fra det svenske statsbudsjettet. Selskapet kan dermed ta større risiko og tap på investeringene. Investinor derimot, er ikke på forbrukssiden, men på finanssiden i det norske statsbudsjettet (under streken på fagspråket), og får ikke årlige overføringer.

– Investinor skal skape avkastning på kapitalen som forvaltes, og avkastningskravet fra eier avgjør altså hvor stor risiko Investinor kan ta i markedet, delvis hvor mange og hvor små selskap man kan investere i.

Sævik ønsker mer risikokapital.

– Hvordan det skal gjøres er det vanskeligere å si noe om. Vi er ganske sikre på at markedskreftene alene ikke kan løse denne utfordringen, sier han.

 

 

Investinor:

Investinor AS er et statseid investeringsselskap som årlig forvalter 4,2 milliarder kroner i selskap for å utvikle det norske markedet. Investinor investerer i selskap som er i tidlig vekst eller ekspansjonsfase.

 

 

Forretningsengel:

En person som investerer sine egne penger i bedrifter (ikke eiendom) og arbeider aktivt i bedriftens styre og/eller administrasjonen.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here