HC Sealift UB fra Hvam videregående skole i Viken fylke gikk helt til topps under NM for ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap. De imponerte juryen med sin mekaniske løftearm for rullestolbrukere som sørger for at det er enkelt å komme seg om bord i fritidsbåter på egen hånd. Vinnerne skal representere Norge under EM for ungdomsbedrifter i Tallin, Estland 12.-14. juli.
Over 350 innovative ungdommer fra 82 ungdomsbedrifter deltok på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter. Ungdomsbedriftene konkurrerte i ulike kategorier, blant annet om å være best i yrkesfag, HR, innovasjon og bærekraft. Alle deltakere ble intervjuet av fagjuryer der over 70 frivillige stilte opp for å vurdere og anerkjenne elevenes arbeid.
Alle skal med, også til sjøs
NAV anslår at omtrent 15% av Norges befolkning har en form for funksjonsnedsetting, og at 50 000 sitter i rullestol. Disse vil HC Sealift hjelpe til å nyte båtlivet som alle andre. Bedriften skal utvikle og produsere en mekanisk løftearm slik at rullestolbrukere enkelt selv kan komme seg om bord i og ut av fritidsbåter. Ungdommene går på linjen Energi og miljø/dyrekunnskap på Hvam videregående skole.
Daglig leder i HC Sealift, Iver Høgden Mæle, var tydelig rørt. – Vi er utrolig stolte over det vi har oppnådd og at så mange ser behovet for produktet vårt. Tilbakemeldingene vi har fått er fantastiske, og det er så gøy å se hvor langt vi har kommet. Nå gleder vi oss til å gi enda mer i EM, sa den stolte vinneren.
I tillegg til å bli den Beste ungdomsbedriften fikk de prisen som Beste sosiale entreprenør.
Vinnere fra nord til sør med bærekraft i fokus
Ungdomsbedrift er et program der elever i videregående skole etablerer og driver en bedrift gjennom et helt skoleår. De finner selv fram til produkt eller tjeneste, utarbeider forretningsidé, lager markedsplaner, markedsfører og selger sitt produkt, og de må deretter avvikle ungdomsbedriften ved slutten av skoleåret. De har ofte en mentor fra lokalt arbeidsliv, og tar selv initiativ til samarbeid med etablert næringsliv. Årets forretningsideer har et stort spenn, og NM-deltakere kommer fra 59 videregående skoler spredt i hele landet.
Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo er imponert over ungdommenes innsats etter en vanskelig periode. – Etter to år med digitale kanaler og begrensninger på fysiske møteplasser er det fantastisk å endelig møte ungdommene igjen og se hvordan de tross krevende rammebetingelser har tatt initiativ, sett muligheter – og gjort noe med dem. Elevene tar tak i lokale og globale utfordringer, og finner nye innovative løsninger. Det er krevende tider vi lever i, men når jeg ser de unges initiativ og pågangsmot så ser jeg optimistisk på fremtiden, avslutter Nykkelmo.