I 2022 vil et typisk hjem ha 500 smarte dingser. Et norsk gründerselskap vil få dem til å snakke sammen.
Det Sandnes-baserte selskapet Future Home er i ferd med å hente inn kapital for å gjøre huset ditt smartere. Totalt ønsker de å hente inn 1,2 millioner kroner for å sette løsningen i produksjon.
I mellomtiden lar de interesserte styre blant annet lys og varme på kontoret sitt.
– Etter å ha jobbet med å installere smarte hjem i flere år, var vi misfornøyd med at løsningene som fantes på markedet var unødvendig kompliserte, lite fleksible og kostbare. Derfor startet vi Future Home for å bygge et system som fungerer for alle, skriver selskapet i sin kampanje på folkefinansieringsplattformen Indiegogo.
Så langt har selskapet fått inn om lag 50.000 kroner på kampanjen som varer frem til midten av oktober.
(saken fortsetter under videoen)
– Krevende å koble sammen
Analyseselskapet Gartner anslår i en pressemelding at en typisk husstand i 2022 kan ha opptil 500 smarte dingser. Men at det vil være vanskelig å få dem til å snakke sammen.
– Trådløs teknologi vil være grunnlaget for smarte hjem og de fleste dingsene vil være koblet opp trådløst, selv om ingen enkeltteknologi vil dominere, skriver Gartner – og peker på wifi, bluetooth, zigbee, mobil og andre proprietære teknologier som bidragsytere i det smarte hjemmet.
– Det er derfor sannsynlig at en rekke rutere og adaptere vil være nødvendig for å bygge bro mellom de ulike standardene og protokollene, mener Gartner.
Mange om beinet
Det norske selskapet kan imidlertid vente seg sterk konkurranse. Norske Lyse er allerede godt i gang med å bygge sitt smart-hjems system. Mens internasjonale giganter som Apple og Google har gjort gigantiske oppkjøp for å vinne dette markedet.
Hvis Future Home lykkes med sin satsing kan selskapet raskt bli interessant for aktører som vil jobbe på tvers av leverandører og operativsystemer. Et rasjonale som lå bak Nokias oppkjøp av norske Trolltech i 2008