Kampen mot plast i havet engasjerer mange av oss, og har gjort oss mer bevisst på at havet er i endring. – Vi skal forske mer på havet, og vi skal skape nye løsninger, sier partileder Jonas Gahr Støre.
Det er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) enig i. – Det er viktig å ikke miste fokus, sier han.
– Det er en stor fordel for oss at nordmenn er engasjert, og se at frivillige plukker plast og rydder strendene, men vårt mål er åpenbart ikke å sende det norske folk ut hvert år for å rense opp strendene våre. Dette har mer å gjøre med idealisme enn de strukturelle, bærekraftige løsningene, sier Isaksen.
“Vi må Bruke teknologien utviklet i olje- og gass i andre industriområder”
Olje- og gass fortsatt viktig
Det letes fremdeles etter og åpnes nye olje- og gassfelt, men Norge kan ikke leve på olje og gass for alltid. Derfor ønsker Isaksen en større satsing på havet og bruke teknologien fra olje og gass i andre sektorer.
– Jeg tror at en av grunnene til at dette er tiden vi velger å snakke mer om havet, er fordi det har blitt tydelig for oss at vi blir mer og mer økonomisk avhengige av andre råvarer enn olje og gass. Vi går inn i en svært viktig tid hvor vi må anvende teknologien utviklet i olje- og gassektoren i en rekke andre industriområder, sier Isaksen men understreker at olje og gass vil fortsette å være viktig for Norge i flere tiår framover.
Vil sette prislapp på plast
Det er ikke bare plast som påvirker havene våre, men plasten har vekket det norske folk. Det er motiverende, mener partileder Jonas Gahr Støre (AP).
– Hav-politikk engasjerer meg. Så mange av våre muligheter ligger i havet, samtidig er det helt avgjørende at vi klarer å redde havene fra forurensning og plast, sier Støre som deltok på Ocean Week i Trondheim for tredje året på rad.
Havet er i ferd med å bli menneskehetens største søppelplass. Hvert år dumpes åtte millioner tonn plast i havet. Om vi fortsetter som nå, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050.
– Jeg tror vi bør fortsette å stimulere et offentlig engasjement til rengjøring av strendene. Sist jeg tok en tur rundt skogen i Oslo, så jeg folk plukke opp plast. Dette er flott, og jeg tror at den slags tankesett bør fortsette. Men da er det nødvendig å skape og implementere mer omfattende mekanismer å håndtere plasten på, sier Støre.
“Ved havna kan det stå et resirkuleringsanlegg”
Han mener at vi gjennom regulatoriske tiltak må etablere en økonomi som vil oppmuntre næringsindustrien og fiskerisektoren, og ikke forurense havene med plast. Når uønsket utslipp av plast er der, er det viktig at de er motivert til å plukke det opp.
– Det handler egentlig om å sette en pris på plast. Det var nødvendig å fastsette en pris på CO2 for å redusere eller eliminere utslipp og utvikle alternative løsninger. Dette må man gjøre annerledes enn med CO2, men det må settes en pris på plast, sier Støre.
– Fartøy som krysser det Indiske hav og Atlanterhavet og som støter på disse plastfjellene, trenger motivasjon til å ikke passere, men å heller samle det opp og levere det på land ved havna der det kan stå et resirkuleringsanlegg. Dette vil være globalt økonomisk.
Ønsker et pante-system for plast i Norge
Nesten 50% av all plast kommer fra shipping i nordlige områder. Partilederen mener resirkuleringsanlegg ved havna og et pante-system for plast kan være en løsning på problemet.
– I Norge, akkurat som vi trenger nye ladesystemer for elektriske biler, trenger vi resirkuleringsanlegg i havner for fiskeindustrien, på den måten kan du levere plasten ved havnen på land som du gjør med flasker og bokser når du panter i butikken for å få 1 kr i retur for hver.
– Jeg tror dette er en praktisk måte å gjøre det på, og hvis vi går videre og etablerer dette i Norge, kan dette også fungere som en god forretningsidé andre steder, avslutter Støre.
”Make the ocean great again”
Statsminister Erna Solberg har også uttalt seg om plast-forurensingen og sier dette er noe regjeringen tar på alvor.
– I Norge lever vi ved og med havet. I utallige generasjoner var havet vårt viktigste matfat, vår viktigste transportåre og ikke minst vår viktigste arbeidsplass, skriver hun i et personlig blogginnlegg, og påpeker at selv om havet føles uendelig stort er det også svært sårbart.
Solberg mener at vi må tenke både globalt og lokalt for å løse problemet. – Dette er en gigantisk, global utfordring som vi ikke har annet valg enn å løse. For en Regjering som har løftet hav og havnæringer som en av våre viktigste satsinger fremover er det helt avgjørende. Vi får ikke realisert den rekken av jobber og nye bedrifter vi ser for oss uten at vi løser plastforurensningen av havene.
Ocean Space Centre
Både Jonas Gahr Støre og Torbjørn Røe Isaksen hevder realiseringen av Ocean Space Centre, fremtidens laboratorie- og kunnskapssenter for havrommet, står øverst på listen av hva som skal prioriteres framover, i tillegg til videre satsning på fornybar energi og fiske og fangst.
Tilbake til Trondheim: I det de forlater talerstolen under årets Ocean Week får begge tildelt hver sin caps hvor det står “Make the ocean great again”. Og det er vel akkurat det som må til.