”Jeg har bommet på mer enn 9000 skudd i min karriere. Jeg har tapt nesten 300 kamper. Tjueseks ganger har jeg fått tilliten til å skyte det avgjørende skuddet som kunne ha avgjort kampen. Jeg har mislyktes gang på gang. Og nettopp det er grunnen til at jeg har hatt suksess».

(Innlegget er hentet fra Bente Sollid Storehaugs blogg – Digitalhverdag.media)

Det blir så forståelig når ordene tilhører Michael Jordan. Selvfølgelig er det slik. Det ville vært umulig å ikke bomme på basketballkurven, eller å vinne alle kampene. Selvsagt har han også bommet på avgjørende skudd. Alt annet ville jo ha vært umenneskelig. Sport kan være blodig alvor, men vi skjønner at det er slik. Og vi er alle inneforstått med at det ligger mange nedturer bak hans suksess.

Slik er det også i gründerlivet. Det er mange bommerter, feilpasninger og feilslutninger som har gjort veien frem mot suksess både bratt og vanskelig. Det er de færreste som surfer på en medgangsbølge gjennom flere tiår som entreprenør. Likevel er det mer akseptert å mislykkes innenfor enkelte områder enn andre. Det er fortsatt skambelagt å gå konkurs. Å være gründer kan sammenlignes med å være toppidrettsutøver. Det handler om å sprenge grenser, tyne seg selv til det ytterste, bratte lærekurver, stor dose positiv psykologi og sterk resultatorientering. Gründeren og toppidrettsutøveren er like avhengig av engasjement og lidenskap. Vi kan bli skuffet når idrettsstjernene ikke vinner, men vi skjønner at ikke kan bli til gull.

Flere og flere miljøer har tatt til orde for at det er lov og naturlig å mislykkes som gründer. Det kan være tøft å mislykkes flere ganger på rad, men det skjer og det finnes strålende eksempler på at de lønner seg ikke å gi opp.

Oprah Winfrey fikk tidlig i sin TV-karriere høre at hun ikke egnet seg på skjermen. Det kunne ha blitt enden på visa for hennes del. Isteden ble hun verdens mest populære talk-show vert på TV. Geniet Albert Einstein lærte ikke å snakke før han ble 4 år og hans lærere trodde ikke at det ville bli stort av gutten. Walt Disney ble tidlig i sin karriere sagt opp fra sin stilling i avisen for de de mente han manglet kreativitet og egne ideer. Alle vet hva Disney senere bygget opp. Steve Jobs gikk inn i en depresjon da han ble presset ut av Apple i 30-års alderen. Han kom sterkt tilbake og tok gjorde Apple til verdens største selskap.

The Beatles fikk nei fra Decca Recordning Studios med beskjed om at plateselskapet ikke likte ”sounden”. Paul McCartney og John Lennon fikk også høre at de ikke hadde noen fremtid innen show business. Det var før gruppen solgte mellom 1 og 2,5 milliarder plater verden over (kilde: Wikipedia).

Michael-jordan

By Diegoestefano97 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Reddet av en banksjef fra Sunnmøre

Gjør det godt å lese disse historiene? Den som aldri mislykkes, vil heller aldri forsøke noe nytt. Har jeg mislyktes underveis i mine prosjekter?

Den første nesestyveren fikk jeg allerede før vi kom skikkelig i gang med Digital Hverdag. Som ivrige og  unge gründere søkte vi SND Invest (datidens Innovasjon Norge) om 200.000 kroner i støtte. Vi trengte ca 500.000 totalt for å komme i gang. De første 300.000 hadde vi klart å reise selv. Vi la ned masse arbeid i søknaden og ble kalt inn til et møte på Fylkeshuset i Molde. Det første saksbehandleren sa var;”dette er en av de mest velskrevne søknadene jeg har fått”. Det tente et håp i meg, som raskt ble slukket da hun fortsatte; ”men, dere mangler fokus. På den ene siden virker det som om dere er i ferd med å starte opp et kommunikasjonsselskap, mens andre steder beskriver du et teknologiselskap«. Hun mente jeg måtte gå hjem og velge. Jeg var 26 år og gikk ut fra møtet med blanke øyne. Samtidig fikk jeg et behov for å handle raskt. Hvis jeg ikke kom opp med en ny idé, ville vi ikke klare å starte selskapet vi ivret for. Innen jeg kom til parkeringsplassen hadde jeg tatt opp mobiltelefonen og ringt banksjef Dag Bjørneset i KredittBanken i Ålesund. Han trodde på oss og lånte oss de siste 200.000 kronene. Digital Hverdag endret selvsagt ikke fokus. 7 år senere var vi et børsnotert selskap i Stockholm med en markedsverdi på 9 milliarder svenske kroner. I løpet av disse årene hadde vi bratt vekst, men også mange nedturer. Det viktigste var at oppturene i sum var større. Nedturene presser deg til å se nye løsninger. Alle har motbakker. Motbakkene kan sette deg tilbake på kort sikt, men de vil alltid trigge ditt engasjement, kreativitet, pågangsmot og evne til å tenke nytt. Det er til syvende og sist det som drar deg  frem til suksess.

Ideer uten marked

Mange gründere opplever at ideen ikke har et marked. Mange opplever å gå konkurs etter mange år med gode resultater, fordi markedet endrer seg.

Tyve år med Internett og stadig økende digitalisering har fjernet en rekke produkter fra markedet. Digitaliseringen er som et rovdyr, hele tiden på jakt etter nye byttedyr. Et av mine største teknologi-minner fra barndommen er den lille gule filmesken med rød Kodak-logo. Filmrullen var et ikon i nesten hundre år. Kodak har senere blitt et lærebok eksempel på hvordan man tar sitt eget liv. Da den digitale revolusjonen startet på midten av 90-tallet ble behovet for film nærmest borte over natten. Kodak valgte en strategi der de beskyttet filmrullen fremfor å satse på digitale kamera. Selskapet brukte for lang tid til å finne sin plass i den digitale verden og i 2012 ble Kodak slått konkurs. Siden den gang er det få av oss som har opplevd et Kodak Moment. Kodak kunne ha reddet seg selv om de hadde lyttet til en av sine unge ingeniører som mente at digitale kamera var fremtiden.

Innovasjon underveis

Nokia er et konsern som har overlevd fordi de har evnet å innovere sin egen business. Det finske selskapet startet med papir-produksjon, senere vokste de til et multinasjonalt selskap med ulike produkter som gummi, kjemikalier og telekommunikasjon. På 1990-tallet var de ledende i verden på mobiltelefoner. På denne tiden var omsetningen høyere enn Finlands statsbudsjett. Apples lansering av iPhone ble begynnelsen på slutten for Nokias mobilproduksjon. Nokia klarte ikke overgangen til den store touch-skjermen og deres eget operativsystem Symbian ble ingen suksess. I dag har Microsoft overtatt Nokias mobilproduksjon.

Nedturer og oppturer går gjerne hånd i hånd. Selv Steve Jobs ble deprimert etter å ha blitt presset ut fra Apple. Det er en naturlig reaksjon, men etter en nedtur venter som regel en opptur. For mange år siden holdt jeg et foredrag på Solstrand-programmet i Bergen. Jeg var en administerende direktør i begynnelsen av 30-årene og ledet et selskap som fikk mye oppmerksomhet. Vi hadde fått til mye, og utad kunne det se ut som en reise i medvind. En av lederne fra salen stilte meg et spørsmål under foredraget; hvordan taklet jeg motgang? Jeg sa som sant var; jeg dveler aldri lenge ved motgang. Jeg ser meg om etter andre muligheter. Det er kanskje den største styrken jeg har som gründer. Mistet vi store kunder? Ja, både under innsalg og etter flere års samarbeid.  Men, det finnes nye kunder. Det krever litt ekstra innsats, men det var gjennom nye kundeforhold at Digital Hverdag stadig ble et bedre konsulentselskap. Mistet vi dyktige ansatte? Ja, men ingen var uerstattelig, selv om det på kort sikt satte oss i en knipe. Det er mye kreativ energi som hentes frem når man bestemmer seg for å komme tilbake på pallen.Hva kan vi lære av historiene om Kodak og Nokia? Selv de største selskapene kan feile. Selv multinasjonale selskaper som Kodak kunne gå konkurs. Det skal enhver gründer være klar over. Alle feiler. Mange kan lykkes på nytt, gang på gang. Nokia gjorde det i mange år.

Det skal en gründer ha in mente når motbakkene virker uoverstigelige. Innovasjon Norges nye sjef, Anita Krohn Traaseth, har uttalt i et intervju med Dagens Næringsliv; ”Det er i dag et stort behov for å jobbe med forståelsen for at mange faktisk må mislykkes på veien.”. Hun har selv ledet en gründerbedrift som gikk konkurs. Hun har selv opplevd å få hjelp fra NAV. Det har gitt henne en livserfaring som gjør henne til den hun er.

I samme intervju sier hun; ”Nyskapning og entreprenørskap handler mye om å ikke miste motet, å reise seg igjen og ikke minst å benytte læringen. Det skal vi bli enda tydligere å støtte og fremme kunnskap om”.

Det er nettopp derfor Michael Jordan har bommet på 9000 av sine skudd mot basketballkurven. Han ble verdens beste basketballspiller fordi han feilet gang på gang.

(Innlegget er republisert fra Bente Sollid Storehaugs blogg – Digitalhverdag.media)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here