IKT-Norges forslag vant frem i tirsdagens Drømmeløft for gründere. 

På over 80 Drømmeløft har Innovasjon Norge samlet inn synspunkter fra de aller fleste aktørene og bedriftene i det norske innovasjonsmiljøet. Tidligere i vinter ropte investorene på matching, matching, matching.

Først i går var tiden inne for å høre på gründerne selv, da Oslo Business Region og Mesh samlet gründerne og inkubatorene til å gi sine innspill.

Aller mest populært blant deltagerne var forslaget om å etablere en egen gründerlandsby på Tøyen (se liste nedenfor).

Heidi Austlid i IKT-Norge mener en oppbygging av en slik bydel, vil være en garanti mot at Tøyenløftet ikke blir en fiasko.

Hun viser til at stedet har  enorme næringslokaler som i dag brukes av bilbutikker på Ensjø. Samtidig bygges det 30.000 nye boliger i området.

– På Tøyen har vi vanvittige muligheter for å skape en ny norsk startupbydel. Det kan bli Oslos svar på Hackney, sier Austlid.

Hackney er bydelen i London der IKT-Norge og Oslo Business Region har etablert et eget kontorfelleskap for norske gründere. Representanter fra Hackney har også vært flere ganger i Norge for å fortelle om byforvandlingen, sist under IKT-Norges Neo-konferanse.

Dette er listen

3in.nos raske opptelling av resultatene rett etter arrangementet viser at gründerne, ved siden av Startup-landsbyen, først og fremst ønsker seg:

• Startup Village Tøyen – 32 stemmer
• Kobling av erfarne og uerfarne gründere – 28 stemmer
• Matching offentlig/privat kapital – 25 stemmer

Altså står investorenes høyeste ønske på gründernes tredjeplass.

Andre forslag var etablering av bransjespesifikke huber, skatteincentiver og kobling av etablerte selskaper med gründere.

Arrangør Fredrik Winter i Oslo Business Region (OBR) lover å jobbe aktivt for å følge opp innspillene. Han lover at kobling mellom erfarne og uerfarne gründere er noe OBR vil gjøre enda mer av fremover.

Også matching håper han å se mer til.

– Det er et godt virkemiddel, der “saksbehandlingen” skjer automatisk og på en bedre måte ved at at noen putter inn egne penger i selskapet, sier Winter.

Må skape verdensmestere

Kobling av ulike personer er også noe både Innovasjon Norges gründersjef Bård Stranheim og Startup labs Rolv Assev er opptatt av.

– Jeg skiller på gründere og entreprenørskap. I Hydro hadde Christian Birkeland mange gode ideer, men det var Sam Eydes evne til å se problemet. Det å løse sultproblemet i verden, og ikke bare verdens største gjødselfabrikk som gjorde en forskjell, mener Stranheim.

Startuplabs Rolv Assev er opptatt av at Norge må bygge verdensmestere:

– Hvordan blir vi verdensmester i cricket, spør Assev. 

– Det handler om å etablere selskapene som blir verdens beste. Vi må spørre om hva vi kan gjøre for å hjelpe selskapene til å bli verdensmestere, sier Assev.

Hans svar er å bli bedre på å sette sammen de riktige teamene.

– Mange har visjoner og tanker, men det er krevende å gjennomføre. Ved å koble de unge og sultne med erfarne folk, kan vi få til mye, sier Assev.

(Bildet: Norske gründere samlet til Drømmeløft på Mesh tirsdag. Foto: Gorm K Gaare/Oslo Business region!)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here