I 2011 startet Chris Klemmetvold Medarbeiderne AS som en del av en skoleoppgave på Senter for entreprenørskap ved Universitetet i Oslo. I dag er han vinner av den nasjonale TOYP-prisen og er også én av fem som konkurrerer om å bli Årets Sosiale Entreprenør.
Medarbeiderne AS ble startet opp av Klemmetvold i 2011. Han studerte da entreprenørskap på deltid og ønsket å starte en sosial bedrift som gav tidligere rusavhengige muligheten til å bli en aktiv del av samfunnet igjen.
– Folk som har klart å slutte med dop og lukka døra bak seg til den delen av livet har stor viljestyrke og fortjener en mulighet til å vise at de kan jobbe. Men selv om de har lagt livet som rusmisbruker bak seg, har kanskje ikke NAV og i alle fall ikke arbeidsgivere der ute gjort det. Vi viser at vi tror at folk kan jobbe ved å stille krav. Vi gir ansvar og tillitt, sier Klemmetvold.
Virksomheten ansetter derfor kun tidligere rusmisbrukere og tilbyr tjenestene “Lettvint Privat” og “Lettvint Bedrift” som går ut på å hente pant, glass- og metallemballasje, småelektronikk, lyspærer og batterier. I tillegg tilbyr de assistanse til flytting, bæring, sjauing, resepsjonstjenester, hagearbeid m.m.
Klemmetvold tror det viktigste medarbeiderne får ut av å jobbe for han, er først og fremst det at de får lønn på bankkontoen sin en gang i måneden.
–Ikke fordi folk er så opptatt av penger, men fordi lønn er den vanligste formen for å anerkjenne at medarbeidere gjør en jobb. Som medarbeider hos oss vet man at man er verdifull og at man er med på å bygge opp noe, ikke bare for seg sjøl, men også for de som kommer etter.
Selv om gründeren har stor glede av av å se medarbeidere som klarer å komme seg tilbake til arbeidslivet igjen, legger han ikke skjul på at jobbhverdagen også byr på noen utfordringer.
– Det er spesielt tøft når de ansatte har det tøft. Når noen sprekker eller blir innlagt et sted eller når noen “går fantegang”, altså at de blir helt borte for arbeidsgiver. Det er en del av Medarbeidernes natur at enkeltmedarbeidere ikke klarer det de prøver på. Det går inn på oss alle – men det er den kampen vi har valgt å kjempe.
Oppmerksomhet = arbeidsplasser
Junior Chamber International gir årlig ut prisen “”The Ten Outstanding Young Persons of the World Award” (TOYP) til 10 unge mennesker mellom 18-40 år som skaper positiv forandring for seg selv eller samfunnet. I årets nasjonale vurdering av TOYP-kandidatene står det at dommere hadde en svært vanskelig oppgave da de skulle kåre vinneren.
I bedømmelsen ble spesielt følgende kriterier vektlagt:
(1) at tiltaket eller prosjektet er økonomisk bærekraftig framover,
(2) at det treffer en aktuell målgruppe,
(3) og at det har en kompetent og stabil ledelse.
Tilslutt endte valget på Klemmetvold da bedriften han har etablert blant annet ”tar fatt på en krevende og gjerne litt glemt gruppe”. Videre i begrunnelsen heter det at “bedriften har en økonomisk bærekraftig bedriftskultur og at de anser bedriftens ledelse og kompetanse som ”stabil med stor erfaring”. I tillegg er han én av fem gründere som kjemper om ferd-prisen “Årets Sosiale Gründer 2016”.
– Slik oppmerksomhet er litt kleint, men en stor ære og en mulighet vi utnytter så godt vi kan. Vi har selgere med rusbakgrunn som går fra dør til dør, og de selger flere abonnementer hvis flere har hørt om arbeidet vårt.
I dag har bedriften hele 534 faste privatkunder og 10 bedriftskunder, noe som dekker ca. 60 % av pengene de bruker selv i året. Foreløpig har de fått hjelp fra FERD sosiale entreprenører, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Scheiblerstiftelsen, som støtter dem under forutsetning av at de beveger seg mot å bli økonomisk bærekraftige.
Hva er planene fremover?
– Nå skal vi først skaffe oss et eget sted. Innen 2020 skal vi ha 6 årsverk fast ansatt. Da omsetter vi også tjenester for 5 millioner kroner og går for første gang i overskudd.