Selskapsskatten senkes, det blir ingen skatteincentiver på investeringer i gründerbedrifter og opsjonsbeskatningen endres ikke, er noen av hovedpunktene.
Forslaget til statsbudsjettet ligger nå ute og for gründere er det følgende som ventes det kommende året, dersom forslaget blir vedtatt senere i høst:
- Selskapsskatten settes ned fra 25 prosent til 24 prosent. Da Solberg-regjeringen kom til makten var skatten på 27 prosent.
- Det blir ingen skatteincentiver på investeringer i gründerbedrifter.
- Opsjonsbeskatningen endres ikke, med unntak av skatterabatten når aksjer gis til ansatte i gründerselskaper. Maksgrensen på rabatten heves fra 1500 til 3000 kroner.
- Formueskatten kuttes ikke, men skatten på arbeidende kapital skal ned. Det foreslås for eksempel en midliertidig ordning med utsatt betaling av formuesskatt for bedrifter med fremførbart regnskapsteknisk underskudd.
- Mandatet til Investinor endres, slik at det kan drive englelignende investeringer.
- Presåkornsordningen reduseres fra 100 millioner kroner i fjor til 50 millioner kroner.
- Det skal gis mer penger til forskning i form av 50 nye millioner kroner til FORNY2020-programmet. Samme sum gis også til bedriftsrettet forskning i BIA-programmet.
Les også: Dette er den nye gründerplanen
167 millioner mindre til Innovasjon Norge
I tillegg bevilges det 70 millioner til å skape flere kreative næringer. Av disse får Innovasjon Norge for første gang et oppdrag fra Kulturdepartementet på 30 millioner kroner til satsing på kulturell og kreativ næringsutvikling.
– Dette er vi svært glade for. Potensialet for å utvikle vekstbedrifter i disse næringene er stort og uforløst, sier Anita Krohn Traaseth i en pressemelding.
Budsjettet betyr også at Innovasjon Norge får en samlet reduksjon på rundt 167 millioner kroner i 2017, som blant annet vil ramme satsingen på miljøteknologiordningen i tillegg til enkelte programmer.
Hva tenker dere om at pengeoverføringen til dere foreslås redusert i forhold til summen dere fikk i fjor?
– På noen områder er budsjettet mindre enn i fjor, og slik visste vi at det kom til å bli, siden vi da fikk ekstra penger som en del av en tiltakspakke. Vi er imidlertid fornøyd med at Innovasjon Norge i 2017 får en ny tiltakspakke på 130 millioner kroner som en engangsbevilgning for å kunne gi mer i blant annet risikolån og etablerertilskudd, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Frank Langva.
Mindre til entreprenørskapsrettet utdanning
Til tross for at Erna Solberg, som den gang kommunalminister, var med å lansere den første strategien for entreprenørskap i utdanningen i 2003, har regjeringen også foreslått å kutte støtten til Ungt Entreprenørskap med 1,2 millioner kroner, til 27,1 mill. kroner.
Har dere noen kommentar til dette?
– Vi får en påplusning på 800 000 i vår grunnbevilgning. De 2 mill vi fikk sammen med Sett Sjøbein var engangspenger/prosjektstøtte for ett år og var aldri lovet videreført, sier administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, Anne Slungård.
Les også: Erna Solberg om NM I UB: – Nivået er høyere enn noen gang